BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİrlanda'da meclis hükümeti kurma görevini kime verecek?----

İrlanda'da meclis hükümeti kurma görevini kime verecek?

İrlanda'da meclis hükümeti kurma görevini kime verecek?
20 Şubat 2020 - 15:10 www.finansgundem.com

İrlanda'da 8 Şubat'ta yapılan genel seçimlerin ardından iktidara kimin geçeceği ve koalisyon ortaklarının kimler olacağı halen netlik kazanmış değil.

Bugün mecliste yapılacak başbakanlık seçiminde herhangi bir adayın kazanmasına ihtimal verilmiyor. Dolayısıyla mevcut Başbakan Leo Varadkar ve kabinesinin hükümet kurulana kadar geçici olarak görevde kalmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Koalisyon pazarlıklarına başlayan, meclisteki en fazla koltuk sayısına sahip Fianna Fail partisi, seçimlerin asıl galibi Sinn Fein ile ortaklığa kapılarını kapattı.

Her türlü senaryoda dışarıdan destek şart

Seçimlerde, 160 sandalyeli meclis için sadece 42 aday gösteren Sinn Fein, en fazla oy oranını elde ederek tarihi bir zafere imza atmıştı. İrlanda Cumhuriyet Ordusu'nun (IRA) siyasi kanadı olan sol parti, Fianna Fail ile bir önceki dönemde iktidarda olan Fine Gael'in yıllar süren hakimiyetini de delmiş oldu. Her iki parti de mecliste 37 vekili bulunan Sinn Fein ile pazarlığa oturmayacağını duyurdu.

İhtimaller arasında Micheal Martin liderliğindeki Fianna Fail'in bayrağı devralacağı Fine Gael ile anlaşıp, ipi göğüslemesi bulunuyor. Diğer bir olasılıksa, iki partinin rolleri değişmesi ve bu kez Fine Gael'in Fianna Fail'in azınlık hükümetine dışarıdan destek vermesi. Her iki senaryoda da iktidar partisinin, bağımsız veya diğer partilerden en az 7 vekilin onayına ihtiyacı olacak. Zira İrlanda'da hükümeti kurabilmek için en az 80 milletvekilinin 'evet' oyu gerekiyor.

Sinn Fein de yarışta

Başbakan Varadkar, partisi Fine Gael'in muhalefet kanadına geçmesine hazır olduklarını ancak tüm ihtimallerin tükenmesi halinde de koalisyon ortağı olmaya sıcak baktıklarını ifade etmişti.

Öte yandan, Sinn Fein lideri Mary Lou McDonald da iki büyük partinin sırt çevirmesine rağmen havlu atmış değil. Küçük sol partilerin ve bağımsız milletvekillerinin oylarını toplamayı hedefleyen McDonald'ın azınlık hükümeti kurması da olasılıklar arasında.

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)