BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİran Türk bankacıları bekliyor----

İran Türk bankacıları bekliyor

İran Türk bankacıları bekliyor
06 Kasım 2016 - 09:01 www.finansgundem.com

İran’a ziyarette bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, yetkililere 30 milyar dolarlık ticaret hedefi sözünü hatırlattı

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, reel sektörün önemli temsilcileriyle İran'a çıkarma yaptı. İki ülke ticaret hacminin 30 milyar dolara çıkacağına inandığını söyleyen Zeybekci, Tercihli Ticaret Anlaşması (TTA) listesindeki ürün sayısının 2016 yılı sonuna kadar 265'ten 400'e ulaşmasını istedi. Zeybekci, iki ülke arasındaki sorunların kalıcı olmasına izin vermeyeceklerini de belirtirken, İran Madenler ve Ticaret Bakanı Muhammed Rıza Nimetzade ise hurma, karpuz, kavun ve kivi için Türkiye'nin uyguladığı ithalat tabanının artırılmasını talep etti. Türk bankaları ülkesine yatırım yapmaya davet eden Nimetzade, "Halk Bankası var, Ziraat da olmalı. Merkez bankaları arasında ticarette milli paraların kullanımı ile ilgili bazı hazırlıklar var. Bunları en kısa sürede sonuçlandıracağız" dedi. İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı İshak Cihangiri ile görüşerek Tahran ziyaretine başlayan Zeybekci, daha sonra da İran'ın İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Mahmud Vaizi ile görüştü. Görüşmenin ardından iki bakan basın toplantısı düzenledi. Zeybekci, basın toplantısında şunları söyledi:

15 TEMMUZ: Görevi devraldıktan sonra ilk gelmek istediğimiz yer İran'dı ancak 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında yaşadığımız bazı gelişmeler sebebiyle bugüne kadar gelemedik, görüşemedik. 15 Temmuz'un ilk anından itibaren, halkın seçtiği hükümetin yanında olduklarını, desteklerini belirten İran hükümeti ve halkına müteşekkiriz.
30 MİLYAR DOLAR: 30 milyar dolarlık ticaret hacmine biran önce çıkmak bizim görevimiz. Ben inanıyorum ki çok kısa sürede buna ulaşacağız.
SATIŞLARIMIZ ARTTI: 2015'te yürürlüğe giren TTA sonrasında İran'ın bize sattığı ürünlerde yüzde 45, Türkiye'nin İran'a satışlarında yüzde 30 artış var. Demek ki doğru yapmışız, bunu genişletmeye devam etmeliyiz. TTA listesini her iki ülke adına 200'er liste artırma niyetimiz var. 2017'den önce biz bunu imzalamak istiyoruz.
SORUNLARA İZİN YOK: İki ülke arasında tabii ki ufak tefek sorunlar yaşanacaktır. "Bu sorunların uzun ömürlü olmasına izin vermeyeceğiz" diye birbirimize verdiğimiz ahit var.

LİSTE ÜZERİNDE ANLAŞMAMIZ LAZIM
Zeybekçi, Bakan Muhammed Rıza Nimetzade ile de bir görüşme gerçekleştirdi. İranlı bakan "15 Temmuz hain darbe girişiminde parmağı olanların cezalandırılmasından memnuniyet duyuyoruz" diye konuştu. Nimetzade ticari konulara ilişkin de şunları söyledi:
BEKLENTİ GERÇEKLEŞMEDİ: Biz yaptırımların kaldırılmasının ardından bankacılık ilişkilerimizin normal düzeye döneceğini bekliyorduk, fakat bunun hâlâ bu gerçekleşmediğini görüyoruz.
KARŞILIKLI LİSTEDE ANLAŞALIM: Bize önerdiğiniz 15 ürünü kabul ettik. Size önerilen listenin 15 tanesinden 12'si kabul edilmiş, 3'ü reddedilmiş. Türkiye 3 ürünü de ithal edilyor. Örneğin, sentetik polyester. Liste üzerinde çalışıp bir anlaşmaya varmalıyız.

DEV MERKEZİN AÇILIŞI VAR
İran 'da Türk Ticaret Merkezi'nin ilkinin açılışını gerçekleştireceklerini belirten Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, "Bunu açmak için buraya geleceğiz. Bunu iş zirvesine dönüştürerek, belki o gün TTA konusunda önemli bir noktaya gelmiş olacağız" diye konuştu. Sabah

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)