BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİran interneti kesecek----

İran interneti kesecek

İran interneti kesecek
21 Eylül 2022 - 15:41 www.finansgundem.com

İran Enformasyon Bakanlığı, internetin güvenlik gerekçesiyle kesintiye uğrayabileceğini açıkladı

İran Enformasyon ve Komünikasyon Teknolojisi Bakanı İsa Zarepur, başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle gözaltına alındıktan sonra karakolda hayatını kaybeden Mahsa Amini olayının ardından yapılan geniş çaplı protestolar sırasında alınan ‘güvenlik önlemleri nedeniyle’ internet erişiminin kesintiye uğrayabileceğini söyledi.

ISNA haber ajansına göre Zarepur, “Güvenlik sorunları ve şu anda ülkede devam eden protestolar nedeniyle, internet kısıtlamalarına karar verilebilir ve uygulanabilir” ifadelerini kullandı.

İnternet engelleme gözlemevi NetBlocks, Twitter hesabından, İran’ın Senendec şehrinde internet kesintisi olduğunu belirtti.

İranlı aktivistler, birkaç İran şehrinde internet hizmetin kesilmesinden ve videoların Instagram ve WhatsApp aracılığıyla gönderilmesindeki teknik sorunlardan şikayet etti.

Öte yandan SapaceX’in CEO’su ABD’li milyarder Elon Musk dün, uzay interneti Starlink'in İran'da da kullanılabilmesi için ABD yaptırımlarından muaf tutulmasını isteyeceklerini açıkladı.

Teknoloji milyarderi İranlı gazeteci İrfan Kasrayi'nin "İran halkına Starlink hizmetini sağlamak teknik açıdan mümkün mü?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Starlink bu konuda İran'a uygulanan yaptırımlardan muafiyet isteyecek."

Starlink'in lisansa ihtiyacı olmayabilir

ABD Hazine Bakanlığı dün yaptığı açıklamada, bazı uydu internet ekipmanlarının İran’a ihraç edilebileceğini belirtti. Bu, Musk’ın İran’da Starlink uydu internet hizmetini sağlamak için bir lisansa ihtiyacı olmayabileceğini gösteriyor.

Musk, planlara ilişkin ayrıntı vermedi. Bu gelişme, İran’da bir kadının polis tarafından gözaltında tutulması sırasında ölümüne yönelik geniş çaplı protesto gösterileri sırasında geldi. Hazine Bakanlığı, Musk’ın planlarına lisanslandırma yapılıp yapılmayacağı hakkında açıklamada bulunmadı.

Twitter’daki bazı kişiler Musk’a uydu interneti istasyonları sağlaması çağrısında bulunmuştu. Zira İran’da sosyal medyaya ve bazı içeriklere sıkı bir erişim kısıtlaması uygulanıyor.

Reuters haber ajansına göre, Hazine Bakanlığı Sözcüsü yaptığı açıklamada, Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi’nin (OFAC) ‘Genel Lisans D-1 kapsamında tüketici düzeyinde belirli internet bağlantı hizmetleri ve konut tüketicilerine yönelik uydu interneti de dahil olmak üzere, internet üzerinden iletişimle ilgili donanım, yazılım ve hizmetlerin İran’a yönelik belirli ihracatına izin veren’ uzun vadeli bir lisansa sahip olduğunu belirtti.

Açıklamada, “Mevcut lisans kapsamında olmayan herhangi bir ihracat ile ilgili olarak OFAC, İran’da internet özgürlüğünü destekleyen faaliyetlere izin vermek için belirli lisans başvurularının yapılmasını memnuniyetle karşılıyor” ifadelerine de yer verildi.

SpaceX, Starlink ağını hızla genişletmeyi hedefliyor ve OneWeb de dahil olmak üzere uydu üzerinden iletişim alanında çalışan şirketlerle rekabet ediyor.

İran kaosun eşiğinde

 

Musk'tan İran'a karşı muafiyet talebi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)