BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİran Dışişleri Bakanı'ndan 'Nükleer Müzakere' açıklaması----

İran Dışişleri Bakanı'ndan 'Nükleer Müzakere' açıklaması

İran Dışişleri Bakanı'ndan 'Nükleer Müzakere' açıklaması
26 Eylül 2021 - 13:26 www.finansgundem.com

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, Batılı ülkelerle yapılan nükleer müzakerelere ne zaman döneceklerine dair bir açıklama daha yaptı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan 24 Eylül'de nükleer müzakerelerin çok yakında başlayabileceğini söylemişti. Bu açıklamasının ardından şu sözleri kaydetti: 

İnsanlar ‘Ne kadar yakında? 'Yakında' günler, haftalar veya aylar anlamına mı geliyor?' diye sorup duruyor. 'Yakında' İran ve Batı'da çok farklı şeyler ifade ediyor. Bizim için 'yakında', gerçekten ilk fırsatta demek. Yani (nükleer dosya) incelemelerinin tamamlandığı zaman.

Abdullahiyan, Avrupa ülkelerinin ABD'nin İran'a uyguladığı yaptırımları bertaraf ederek İran'la ticaret yapılması için oluşturduğu Ticareti Destekleme Enstrümanı'nı (INSTEX) yakında veya birkaç ay içinde faaliyete geçirme vaadinin yerine getirilmediğini hatırlattı.

Görüşmelere dönmeye dair kararlılıklarının önemli olduğunu da söyleyen Dışişleri Bakanı, müzakerelerin ciddi olması ve İran'ın çıkarlarını garanti etmesi gerektiğini kaydetti.

NÜKLEER MÜZAKERELER

2015'te varılan nükleer anlaşma, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Fransa, Rusya ve Çin'in yanı sıra Almanya ve AB'yle İran arasında imzalanmıştı. Anlaşmayla İran'ın nükleer faaliyetlerinin denetlenmesi ve düzenlenmesi, bunun karşılığında yaptırımların kaldırılması hedeflenmişti.

ABD, Donald Trump döneminde 2018'te tek taraflı olarak anlaşmadan çekilmiş ve İran'a yönelik yaptırımları yeniden uygulamaya başlamıştı. Göreve gelen Joe Biden yönetimiyse Tahran'ın anlaşmadaki taahhütlerini yerine getirmesi halinde anlaşmaya geri döneceklerini duyurmuştu.

İran anlaşmadan çekilen taraf olarak öncelikle ABD'nin anlaşmaya dönmesini ve yaptırımlarını kaldırması gerektiğini açıklamıştı. Taraflar, Avusturya'nın başkenti Viyana'da bu yılın nisan ayında müzakerelere başlamıştı. Görüşmelerin 6. oturumu haziran ayında sonra ermişti. Yetkililer ilerleme kaydedildiğini açıklasa da bu tarihten itibaren görüşmeler İran'daki seçim sebebiyle tıkanmıştı.

İran daha sonra Reisi Ağustos'ta göreve başlayana kadar görüşmelerin devam etmeyeceğini açıklamıştı.

Çin ve Tayvan arasında gerilim tırmanıyor

Çin nükleer saldırı için hazırlanıyor

İranlı nükleer fizikçi yapay zekalı tüfekle öldürüldü!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)