BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİran: ABD ile yaptırımlar konusunda görüşme bu hafta olacak----

İran: ABD ile yaptırımlar konusunda görüşme bu hafta olacak

İran: ABD ile yaptırımlar konusunda görüşme bu hafta olacak
27 Haziran 2022 - 12:01 www.finansgundem.com

İran Dışişleri Bakanlığı, ABD ile yaptırımların kaldırılmasına ilişkin görüşmelerin bu hafta yapılacağını açıkladı. İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Suudi Arabistan'la müzakere tarihinin de yakın zamanda netlik kazanacağını bildirdi.

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade, Tahran’da düzenlediği basın toplantısında, Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell’in 25 Haziran'daki Tahran ziyaretine değindi.

Hatibzade, "Yaptırımlara ilişkin görüşmelerin zamanı ve yeri neredeyse belli. Ev sahibi, Basra Körfezi'ndeki ülkelerden biri olacak ve toplantı bu hafta içi gerçekleşecek" ifadesini kullandı ve bu konudaki nihai kararların kısa süre içinde kamuoyuyla paylaşılacağını söyledi.

'Borrell'in getirdiği mesajları uygulamada görmeyi umuyoruz'

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, ABD’nin İran nükleer müzakereleri olarak bilinen Kapsamlı Ortak Eylem Planı'nın (KOEP) tüm hükümlerine uyma sözü verdiğini kaydetti.

ABD’nin sorumluluğu kabul edip etmeyeceğini görmek için beklemek gerektiğini belirten Hatibzade, "Sayın Borrell'in getirdiği mesajları uygulamada görmeyi umuyoruz" dedi.

'Ekleme ya da çıkarma yok'

Hatibzade, görüşmelerde nükleer konusunun ele alınmayacağını, sadece yaptırımların kaldırılmasına dair askıda kalan birkaç meselenin masaya yatırılacağını açıkladı. Sözcü, "Viyana'da varılan anlaşmalara hiçbir şey eklenmeyecek ve hiçbir şey çıkartılmayacak" şeklinde konuştu.

Borrell: Bu çıkmazı kıracağız

AB Dış İlişkiler Yüksek Temsilcisi Borrell Tahran ziyaretinde, KOEP Koordinatörü olarak mart ayında önerilerde bulunduğunu ve İran ile ABD'nin yanıtlaması gereken bir dizi metin ve soru sunduklarını, bu soruların yanıtlanması için müzakerelere bir süreliğine ara verildiğini bildirmişti.

Tahran ve Washington’un müzakerelere yeniden başlama kararından duyduğu memnuniyeti dile getiren Borrell, "Ziyaretimden sonra Viyana görüşmeleri başlayacak ve ekibim orada olacak. Bu çıkmazı kıracağız. Üç aylığına durduruldu ancak bugün görüşmelere devam edilmeli" ifadelerini kullanmıştı.

İran medyasında, görüşmenin yapılacağı ülkenin Katar olma ihtimali üzerinde duruluyor.

Suudi Arabistan ile müzakereler

Hatibzade, Irak Başbakanı Mustafa Kazımi’nin Tahran ziyaretine de değinerek, Irak'ın İran-Suudi Arabistan diyaloğunda önemli bir rol oynadığını belirtti. Bakanlı Sözcüsü şunları söyledi:

Suudi Arabistan'dan bize bazı noktaları aktardı ve Suudi tarafı, Bağdat'ta diplomatik düzeyde görüşmelere devam etmeye hazır. Suudi Arabistan’la müzakerelerin tarihi yakında kesinleşecek ardından teknik heyetler, büyükelçilikleri ziyaret edecek.

Görevi Nasır Kenani Çafi'ye devretti

Said Hatibzade, görevi Nasır Kenani Çafi'ye devrettiğini söyleyerek, "Bugün benim son basın toplantım ve bundan sonra Sayın Kenani Dışişleri Bakanlığının yeni sözcüsü olacak" açıklamasını yaptı.

Çafi, daha önce İran'ın Mısır'daki Çıkarlarını Koruma Dairesi Başkanlığını yürütüyordu.

Josep Borrell, nükleer müzakereler için İran'a gidecek

Borrel: Nükleer anlaşmayı kurtarma şansı azalıyor

İran'dan nükleer görüşmelere yeşil ışık

İran'dan nükleer anlaşma şartı: ABD zararı tazmin etsin

İran ABD yaptırımlarının adım adım kaldırılmasını reddetti

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)