BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemIrak'ta şiddet büyüyor----

Irak'ta şiddet büyüyor

Irak'ta şiddet büyüyor
25 Nisan 2013 - 10:39 www.finansgundem.com

Irak'ta Sünni militanlarla ordu birlikleri arasında iki gün önce başlayan çatışmalar dün devam ederken 30'dan fazla insan öldü

Irak'ta Sünni militanlarla ordu birlikleri arasında iki gün önce başlayan çatışmalar dün devam ederken 30'dan fazla insan öldü.Ordu birlikleri Salı günü protesto gösterisi için Kerkük yakınındaki Hawica'da toplanan Sünnilerin kampını basmış ve 50'den fazla insanın ölümüne yol açan çatışmalar yaşanmıştı.
Çatışmalar dün Hawica'dan çevreye de yayıldı. Olaylar, birkaç yıl önce mezhepler arası gerginliğin iç savaş tehlikesi doğurduğu Irak'ta hâlâ Sünniler ile Şiiler arasındaki ilişkilerin ne denli gergin olduğunu gösteriyor. Dün çatışmalar yer yer devam ederken aşiret liderleri  protestoların Bağdat hükümetine karşı açık bir ayaklanmaya dönebileceği uyarısında bulundu. Ilımlı Sünniler ve diplomatlar ise itidal çağrısı yaptılar. Sünni militanlar bir ordu tesisi ile bir polis karakolunu işgal ettiler ancak askeri helikopterlerin bölgeye gelmesiyle geri çekildiler. Buradaki çatışmalarda en az 18 kişi öldü. Irak'ın Şii başbakanı Nuri el Maliki'nin hükümetini oluşturan Şii, Sünni ve Kürt partileri arasındaki geçimsizlik sürerken Sünni militanların eylemleri de arttı. Ülkede binlerce Sünni, Saddam Hüseyin'in devrilmesinden bu yana çoğunluktaki Şiilerin seçimlerde giderek güçlenmelerini protesto ediyor.
Hawica'da bir Sünni aşiret lideri olan Abdülaziz el Faris, "Şimdiye kadar itidalli davrandık ancak hükümet güçleri bizi hedef almaya devam ederse gelecekte neler olacağını kimse bilemez, işler çığırından çıkabilir" dedi. Maliki Sünnilerin protestolarını yatıştırmak için, terörle mücadele yasalarında reformlar gibi bazı tavizler vermeye hazır fakat Sünni liderler bunun toplumu yatıştırmaya yetmeyeceğini söylüyorlar. Ne var ki Maliki, şiddet yanlısı Sünni İslamcılara karşı sert tavır alarak, 2014 parlamento seçimlerinden önce desteğini güçlendirme politikasını da seçebilir.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)