BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemIrak işgali pahalıya patladı!----

Irak işgali pahalıya patladı!

Irak işgali pahalıya patladı!
16 Mart 2013 - 13:17 www.finansgundem.com

ABD'nin 10 yıl önce Irak'ı işgal etmesinin faturası kabarık çıktı

ABD'nin savaş sonrası Irak'ın yeniden inşası amacıyla yapılan harcamaları inceleyen özel müfettiş Stuart Bowen'ın yayınladığı rapora göre, işgalin maliyeti 797 milyar dolar. Ancak uzmanlar savaşın faturasına fırsat ve dolaylı maliyetlerin de eklenmesi gerektiğini düşünüyor.
Finansal veriler sağlayan site Market Watch'a göre, işgalin, Aralık 2011'den sonrakilerle ABD'ye direkt ve dolaylı toplam maliyeti 4 trilyon doları buluyor.
Diğer dolaylı maliyetler ise savaşı finanse etmek için alınan borçların faizleri, Kuveyt, Katar ve Bahreyn'deki askeri üslerin giderleri, Irak'ta Amerikan mülkiyetlerinin güvenliğinin korunması için özel güvenlik şirketlerine ödenen ücretler ve ABD Savunma Bakanlığı'na göre sayıları 32 binden fazla olduğu tahmin edilen yaralı askerlerin tedavisi için ayrılan kaynaklardan oluşuyor.
İşgalin fırsat maliyeti konusunda ABD'li uzmanlar, Irak için harcanan paranın 2009'da ABD Başkanı Barack Obama'nın ekonomiyi canlandırmak için öngördüğü 819 milyar doları konjonktür teşvik paketine aktarılabileceğine vurgu yapıyor. Ayrıca, 2003'te varili 30 dolar olan petrol fiyatının, finansal krizin patlak verdiği 2008'de 140 dolara çıkması, savaşın dalga etkisi olarak görülüyor. Buna göre işgal, Amerikan ekonomisinin mevcut krize etkin bir çözüm üretmesini engelliyor.
İşgalin diğer dolaylı maliyetlerinin başında, yeniden yapılandırma için yapılan harcamalar geliyor. Bowen'ın raporuna göre, 2003'ten beri yeniden yapılandırma faaliyetleri için ABD toplam 60 milyar dolar harcadı.
Raporda, Irak'ta hala var olan yolsuzluk, şiddet eylemleri, yoksulluk gibi faktörler nedeniyle 60 milyarın 8 milyarının boşa harcandığı ileri sürülüyor. Amerikalı bir araştırma kuruluşu olan Ulusal Öncelikler Projesi'ne göre ise 60 milyarın yaklaşık üçte biri Irak askerlerinin eğitimi için harcandı
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)