BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaİnternet ekonomisi 50 milyar TL'yi geçti----

İnternet ekonomisi 50 milyar TL'yi geçti

İnternet ekonomisi 50 milyar TL'yi geçti
19 Mart 2012 - 16:32 www.finansgundem.com

Türkiye’de internetten araştırılarak alınan mal ve hizmetlerin değeri yılda 50 milyar lirayı geçiyor.

The Boston Consulting Group (BCG) tarafından hazırlanan ”4,2 Trilyon Dolarlık Fırsat: G20 Ülkelerinde İnternet Ekonomisi” başlıklı rapora göre, Türkiye’de internetten araştırılarak alınan mal ve hizmetlerin değeri yılda 50 milyar lirayı geçiyor.
Rapora göre, G-20 ülkelerinde internet ekonomisinin 2010 yılındaki 2,3 trilyon dolarlık toplam büyüklüğü, İtalya veya Brezilya ekonomilerinden daha büyük. 2016 yılında dünyada 3 milyar internet kullanıcısı olacağı ve G-20 ülkelerinde internet ekonomisinin toplam büyüklüğünün 4,2 trilyon doları bulacağı tahmin ediliyor.
Türkiye’de internet kullanım alışkanlığının hızlı bir şekilde gelişmesi, başta perakendecilik, bankacılık ve sigortacılık sektörleri olmak üzere, birçok sektördeki dinamiklerde önemli değişimleri beraberinde getirecek.
Türkiye’de yaklaşık 30 milyon internet kullanıcısı bulunurken, 16-74 yaş aralığındaki nüfusun yaklaşık yüzde 45’i internet kullanıyor ve bu oranın 2015 yılında yaklaşık yüzde 55’e ulaşması bekleniyor.
İnterneti en çok 18–24 ve 35–44 yaş aralığındakiler kullanıyor. İnternet kullanıcılarının yüzde 10’u cep telefonuna gelen kampanya kuponlarını değerlendirirken, yüzde 24’ü cep telefonuna gelen reklamlara tıklıyor ve yüzde 17’si cep telefonu aracılığıyla ödeme yapıyor.
Türkiye’deki internet kullanıcılarının yüzde 66’sı, internetten vazgeçmemek için çikolatadan, yüzde 74’ü alkolden, yüzde 65’i kahveden, yüzde 32’si akrabalarından vazgeçebileceğini söylüyor.
Arjantin’den sonra sosyal ağ kullanımı oranında dünyada ikinci sırada yer alan Türkiye’de, kullanıcıların yüzde 39’u iletişim, yüzde 22’si eğlence, yüzde 11’i iş, yüzde 9’u eğitim ve haber takibi, yüzde 4’ü yeni insanlarla tanışmak, yüzde 3’ü içerik paylaşmak için sosyal medyayı kullanıyor.
Sosyal ağ kullanıcılarının yüzde 34’ü sosyal ağları yeni insanlar ile tanışmak için kullanırken, yüzde 58’i sosyal ağ içi link paylaşımı, yüzde 49’u sosyal ağ dışı link paylaşımı yapıyor, yüzde 38’i sosyal ağlara video yüklüyor.
2016 yılında toplam 1,4 milyar lira reklam harcaması yapılacağı öngörülüyor
BCG’nin raporuna göre, e-ticaret yolu ile internetten doğrudan alınan mal ve hizmetlerin değeri 2010 yılında yaklaşık 4 milyar lira civarında bulunuyor. İnternet kullanıcılarının yüzde 20’si alışveriş yapmadan önce fiyatları ve ürün özelliklerini internet kullanarak inceliyor. Bu etki, göz önünde bulundurulduğunda ortaya çıkan rakam internetin gerçek etkisini gösteriyor ve Türkiye’de internetten araştırılarak alınan mal ve hizmetlerin değeri yılda 50 milyar lirayı geçiyor.
Türkiye’de reklam pastası içinde en hızlı büyüyen bölüm olan online reklam harcamalarının toplam reklam harcamaları içindeki payının, 2016 yılında yüzde 18’e ulaşması bekleniyor. Televizyon ve gazeteden sonra en çok reklam harcaması yapılan mecra olan internette 2016 yılında toplam 1,4 milyar lira reklam harcaması yapılacağı öngörülüyor.
İnterneti satış/pazarlama, müşteri ve tedarikçi iletişimi için yüksek oranda kullanan şirketler, son 3 yılda gelirlerini ortalama yüzde 17 artırırken, interneti daha az kullanan şirketler aynı dönemde gelirlerini yüzde 11 yükseltti. İnterneti kullanmayan şirketlerin gelirlerinde yüzde 8’lik düşüş gözleniyor.
”Türkiye internet ekonomisi yıllık ortalama yüzde 17 büyüyor”
BCG Türkiye Genel Müdürü ve Yönetici Ortağı Burak Tansan, Türkiye internet ekonomisinin yıllık ortalama yüzde 17 büyüdüğünü kaydederek, Türkiye’de internet ekonomisi üzerinden tüketiciler için doğan katma değerin, internet kullanımı için ödenen bedelin çok üstünde olduğunu belirtti.
Türkiye’deki kullanıcıların interneti yoğun olarak sosyal medya, elektronik posta gönderimi, internet bankacılığı ve online alışveriş için kullandığına işaret eden Tansan, internet sitelerinde ilan verme yoluyla büyüyen online reklam pastasının, bundan sonraki dönemde daha gelişmiş online reklam araçlarıyla büyümeye devam edeceğini vurguladı.
Tansan, internetin yerelleşerek ülkelere özgü ekonomik, politik ve sosyal etkileri de yansıtmaya başladığının, internetle birlikte büyüyen kuşağın, toplumların sosyal ve ticari eğilimlerini şekillendirebilecek güce sahip olduğunun altını çizdi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)