BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİnternet bankacılığı kullananlar dikkat----

İnternet bankacılığı kullananlar dikkat

İnternet bankacılığı kullananlar dikkat
03 Temmuz 2013 - 08:33 www.finansgundem.com

İnternet bankacılığına girmek için Google'ı kullanıyorsanız bir kez daha düşünün

Son 23 yılı kapsayan Türkiye'nin bilişim suçları haritasına göre her yıl en çok işlenen bilişim suçlarının internet bankacılığı ve kredi kartları ile ilgili olduğu ortaya çıktı.
İLK BİLİŞİM SUÇU KAYSERİ'DE İŞLENDİ
Zaman'ın haberine göre, Bilgi Teknolojileri Kurumu (BTK) İnternet Kriter Kurulu ile Telekomünikasyon ve Enerji Derneği (TEDER) üyesi Çığır İlbaş, sahte banka ve sosyal medya siteleri aracılığıyla şifre çalma işlemlerinin Türkiye'de ve dünyada en yaygın bilişim suçu olduğunu söyledi. İnternet bankacılığı kullanıcılarını özellikle sahte banka sitelerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyaran İlbaş, bankaların internet sitesinin tam ismini arama motorlarından değil, adres çubuğuna eksiksiz yazarak girmeleri gerektiğini belirtti. 2011 yılında avukat Mehmet Ali Köksal ile birlikte yaptıkları, “Türkiye Bilişim Suçları Haritası (1990-2011)” adlı çalışmada bu konuyu ele aldıklarını kaydeden İlbaş, mahkemeye intikal eden ilk bilişim suçunun Kayseri'de işlendiğine, 1990 yılından günümüze kadar her yıl en çok işlenen bilişim suçlarının internet bankacılığı ve kredi kartları ile ilgili olduğuna dikkat çekti.
Türkiye'de modem şifresini paylaşarak kullananların sayısının fazlalığına da dikkat çeten İlbaş, “Paylaşım, büyük bir güvenlik zafiyeti doğuruyor. Modem şifresinin paylaşılması ciddi bir suç. Elektronik Haberleşme Kanunu'na göre kendi aboneliğini bir şekilde komşularıyla veya üçüncü şahıslarla paylaşan kişiler, bin günden 10 bin güne kadar idari para cezasına çarptırılabiliyor. Kanun, bu kişileri 'lisans almadan internet servisi yapan kişi' olarak tanımlıyor. Sizin modeminizle internete giren bir kişi suç işlerse bundan da sorumlu tutuluyorsunuz” dedi.
ADINIZA SUÇ İŞLEYEBİLİRLER!
Çığır İlbaş, kullanıcıları ‘uygulamalar' konusunda da uyardı. Sosyal medyada yüklenen bazı uygulamaların, kişilerin hesaplarını ele geçirip kendi kendine sanki o kişiden gidiyormuş gibi mesaj gönderdiğini vurgulayarak, “Sosyal ağ ve sosyal medya sitelerindeki hesaplar için en büyük risk, hesaba yüklenen uygulamalarla oluşuyor. Örneğin son olarak Twitter'da bir uygulama, tam 30 kez bir siyasi kişi hakkında hakaret içeren iletiyi art arda paylaştı. Bu paylaşım, sanki hesap sahibi tarafından yapılıyormuş gibi göründü. Bu uygulamanın gönderdiği tweet nedeniyle hesap sahibi hukuki anlamda sorumlu tutulabilir” diye konuştu. E-posta adreslerine gelen sahte iletilere karşı da temkinli olunması gerektiğini kaydeden İlbaş, Facebook ve Twitter sitelerinin sahte kopyalarının linklerini, e-posta mesajlarıyla kullanıcılara gönderen şifre hırsızları olduğunu dile getirdi. Çığır İlbaş, bilgisayarda ve akıllı telefonlarda lisanslı ve güncel bir antivirüs yazılımı kullanmanın bu tür tehditlere karşı alınabilecek temel önlemler arasında yer aldığını kaydetti.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hakan03 Temmuz 2013 08:56

    İnternet bankacılığı kullanmak değil kullanırken dikkatli olmalıyız. Bu güvenliği nasıl sağlarız onu bankalar ve devlet zahmet olacak kafa yorsunlar.