BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİnşaat malzemeleri ihracatı yükseldi----

İnşaat malzemeleri ihracatı yükseldi

İnşaat malzemeleri ihracatı yükseldi
10 Mart 2021 - 11:56 www.finansgundem.com

İMSAD'ın açıkladığı verilere göre, ocakta, geçen yılın aynı ayına göre inşaat malzemeleri ihracatı %3,7 artışla 1,82 milyar dolara seviyelerine ulaştı.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından açıklanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi'nin ocak ayı sonuçlarına göre, kısıtlamalar ve sert hava koşulları ihracat performansını yeni yılın başlangıcında zayıflattı.

İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 3,7 artarak 1,82 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Miktar bazında ihracat ocakta bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 12,4 gerileyerek 4 milyon 172 bin 743 tona indi. İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı mevsimselliğin de etkisiyle yeni yıla zayıf bir büyüme performansıyla başladı.

İHRACAT BİRİM FİYATI 0.43 DOLARA YÜKSELDİ

Kilogram başına düşen ihracat birim fiyatı ise aynı dönemde küresel emtia fiyatlarındaki artışın etkisiyle 0,37 dolardan 0,43 dolara yükseldi.

Söz konusu dönemde inşaat malzemeleri ithalatı yüzde 3,5 artışla 616 milyon dolar oldu. İthalat, geçen yılın son 3 ayına göre geriledi. Ocakta inşaat malzemeleri ithalatı miktar olarak yüzde 7,8 yükseldi. Göreceli canlı devam eden inşaat sektörü faaliyetlerine bağlı olarak ithalat yeni yıla da artışla başladı. İnşaat malzemeleri ithalatında kilogram birim fiyatı 2,46 dolardan 2,54 dolara yükseldi.

Küresel ölçekte aşılama alanındaki iyimserliğin artmasına rağmen birçok pazarda uygulanan kısıtlama önlemleri nedeniyle inşaat malzemeleri dış ticareti yeni yıla ılımlı bir büyüme temposuyla başladı.

OCAKTA 8 ALT ÜRÜN GRUBUNUN 4'ÜNÜN ORTALAMA İHRACAT BİRİM FİYATLARI ARTTI

Ocakta sekiz alt ürün grubundan dördünün ortalama ihracat birim fiyatları bir önceki yılın aynı ayına göre artarken, ikisinde değişim gözlenmedi, ikisinde yükseliş görüldü.

Ortalama ihracat birim fiyatı mineral ürünlerde yüzde 15, demir-çelikte yüzde 12,7 arttı, prefabrik yapılarda yüzde 12, metal bazlı ürünlerde yüzde 1,6 geriledi.

Önceki ay ihracatta en yüksek miktar artışı yüzde 31 ile yalıtım malzemelerinde, yüzde 16,5 ile metal bazlı ürünlerde gerçekleşti. Miktar olarak önemli düşüş yüzde 15,6 ile demir çelik ürünlerinde yaşandı.

Söz konusu dönemde 8 alt ürün grubunun beşinde ihracat değer olarak yükseldi. En yüksek artış yüzde 31,4 ile yalıtım malzemelerinde, yüzde 16,9 ile elektrik malzemeleri ve teçhizatında gerçekleşti. Gerilemede başı çeken ürün grubu ise prefabrik yapılar oldu.

Hizmet ve inşaatta güven endeksi düştü

 

İnşaat malzemelerinde en yüksek ihracata ulaşıldı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)