BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme Sistemleriİngiltere’nin fintek patlamasının ardındaki karanlık gerçek----

İngiltere’nin fintek patlamasının ardındaki karanlık gerçek

İngiltere’nin fintek patlamasının ardındaki karanlık gerçek
04 Ocak 2022 - 15:20 www.finansgundem.com

İngiltere’nin fintek patlaması hız kesmeden devam ediyor. Ancak İngiltere’de lisans sahibi olan 200’ün üzerinde elektronik para kurumunun bazılarının yöneticileri, finansal suç iddialarıyla ilişkili isimler.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere Merkez Bankası’ndan (BoE) 10 dakikalık bir yürüme mesafesinde, yeni bir para dünyası var. Dukes Place adını taşıyan bu bölgede en hızlı büyüyen start-up şirketlerinden Moorwand yer alıyor. Bu şirket kendisini eski usul bankalara bir alternatif olarak tanımlıyor. Yalnızca İngiltere’de her gün yaklaşık 1,4 milyar sterlin, Moorwand gibi katı düzenlemelere tabi olmayan dijital ödeme şirketlerinden geçiyor. Bu miktar İngiltere’nin finansal sisteminin küçük bir miktarı olsa da, uzmanlar oldukça tehlikeli bir kapının aralandığı konusunda uyarıda bulunuyor.

Moorwand 2018 yılından bu yana İngiltere’nin finansal düzenleyicilerinden onay alan 200’ün üzerinde elektronik para kurumundan bir tanesi. Moorwand’ın yakın ilişkiler içerisinde olduğu, Danimarka’nın küçük bir kredi kurumu, ödeme şirketinin de dahil olduğu yüzlerce şüpheli işlem bildirdi. 2018 yılında Danimarka otoriteleri Kobenhavns Andelskasse isimli bankaya, kara para aklama yasalarının ihlalini gerekçe göstererek el koydu ve olay polise intikal etti.

Moldova’ya yaşayan işadamı Wael Sulaiman Almaree’nin kontrolü altındaki Moorwand’a herhangi bir suçlama yöneltilmedi ve halen müşteri fonları üzerinde işlem yapma hakkına sahip. Almaree ve Moorwand, o günden bu yana konuyla ilgili açıklama yapmadı. Şimdi ise Londra’nın fintek merkezi ünvanını kazanmasını sağlayan 200’ün üzerinde lisanslı elektronik para kurumuna yönelik büyük soru işaretleri var. Bloomberg tarafından incelenen yüzlerce düzenleyici, yasal ve kurumsal dosyalar Londra’nın finans sektörünün bu yeni alanındaki sarsıcı tabloyu gözler önüne serdi.

Dosyalar İngiltere’nin finansal düzenleyicisi Finansal Yürütme Otoritesi’nin (FCA) denetimindeki zayıflığa da dikkat çekti. FCA’nın onayını alan şirketler arasında yöneticileri ya da hissedarları kara para aklama skandallarına, Rusya ve Kırgızistan’da finansal suçlara, ABD’de sağlık dolandırıcılığına adı karışan kişiler ile Lüksemburg ile Avusturya’da şüpheli davranışları bulunan şahıslar da var. Birçok şirket, İngiltere dışındaki ülkelerde bulunan yatırımcılar tarafından yönetiliyor. Bu ülkeler arasında Güney Kıbrıs Rum Kesimi, Ukrayna ve Birleşik Arap Emirlikleri de yer alıyor.

Şirketlerin bazıları ise yüksek riskli müşterilerle çalışmakla açık bir şekilde övünüyor. finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre küresel yolsuzlukla mücadele grubunun İngiltere kolu Transparency International UK geçtiğimiz ay uyarı sinyallerinin yükseldiğini söyleyerek, FCA’nın onayını almış elektronik para kurumlarının üçte birinden fazlasının şüpheli aktiviteleri bulunduğunu açıkladı.

HSBC, Nordea Bank ve Societe Generale gibi dev kurumlarla çalışmış Finansal Suç Analisti Graham Barrow, “kasti olarak suç işleme amacı taşıyanlar olmasa dahi, bu alan oldukça riskli” dedi. Devamında, alanda düzenlemelerin yetersiz kaldığına dikkat çekerek “herkesin istediğini yapabildiği bir alan ve düzenleyiciler bununla başa çıkabilmek için mücadele ediyor” ifadesini kullandı.

FCA verileri de kurumun harekete geçtiğine işaret ediyor. Kurum geçtiğimiz yıl aldığı 89 başvurunun 50’sini geri çevirdi. Yakın zamanda ise sekiz elektronik para kurumuna yönelik resmi inceleme başlattı. Düzenleyici kurum daha önce dört şirkete kısıtlamalar getirmişti.

FCA Sözcüsü, Moorwand ya da diğer şirketlere yönelik açıklamada bulunmayı reddetse de, “finansal suçlarla mücadeleye odaklanıyoruz” dedi. Açıklamasında, “finansal suç karşıtı standartları uygulamak için oldukça fazla çalışma yaptık. Bu ödeme ve elektronik para şirketleri için de geçerli. Bazı şirketlere kısıtlamalar getirdik” ifadelerini kullandı. Devamında, “şirketlerin beklediğimiz standartlara ulaşmadığı durumlarda yaptırımlar uygulamaya devam edeceğiz” açıklamasında bulundu.

Elektronik para kurumları 10 yıl önce ortaya çıkmaya başladı. Bu şirketler para transferleri, kartlar, uluslararası para transferleri ve dijital cüzdanlar gibi ödeme hizmetleri sunuyor. Ancak şirketler genellikle geleneksel kredi kurumlarının çalışmayı reddettiği yüksek riskli müşterilere hizmet veriyor. Bu müşteriler arasında kripto para yatırımcıları da yer alıyor. Londra merkezli hukuk şirketi Berg Kaprow Lewis Ortağı Jon Wedge, “bu insanlar bankacılık hizmetleri alamıyor” dedi. Devamında, “bu şirketler ise büyük bankaların pazarda yarattığı açığı kapatıyor” ifadesini kullandı.

Fintek rekabeti bankalara limit aşım ücretlerini bıraktırdı

 

Johnson'a bir suçlama daha: Karantinaya girmedi!

 

İngiltere'de bakanların yetkileri genişletildi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)