BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİngiltere’nin finansal düzenleyicisinden ESG prensipleri----

İngiltere’nin finansal düzenleyicisinden ESG prensipleri

İngiltere’nin finansal düzenleyicisinden ESG prensipleri
30 Eylül 2021 - 18:03 www.finansgundem.com

İngiltere’nin finansal düzenleyicisi Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) çevresel, toplumsal ve yönetişim (ESG) yatırımları için üç prensip belirledi. Daha önce bu alanda belirli kriterlerin olmaması eleştirilere neden olmuştu.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Finansal düzenleyiciler, oldukça yüksek belirsizliğin hakim olduğu çevresel, toplumsal ve yönetişim (ESG) yatırımları konusuna yönelmeye başladı. ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) 9 Nisan 2021’de ESG yatırımlarına yönelik risk değerlendirmesi yaptı. Buna göre SEC portföy yönetimi, performans açıklamaları ve pazarlama çalışmalarıyla uyum programlarını takip edecek.

Fransa’nın finansal düzenleyicisi AMF de 27 Temmuz 2020’de yayınlanan raporda ESG yatırımlarının yakından inceleneceğini söyledi. İngiltere’nin finansal düzenleyicisi Finansal Yürütme Otoritesi (FCA) de ESG yatırımlarındaki belirsizliği ortadan kaldırmayı hedefleyen hamleler gerçekleştiriyor. FCA özellikle varlık yönetimi şirketlerine bu alanda dikkatli olmalarını söyleyen bir yazı gönderdi.

Forbes’un haberine göre FCA’nın yazısında tüketicilerin fonların sürdürülebilirlik iddialarına nasıl tepki verdiği ve yatırım kararlarını neye göre aldığı konularına açıklık getiren bir araştırmanın sonuçları da paylaşıldı. Yazıda, hedef prensiplerinin önemli olduğunun altı çizilirken, tüketicilerin abartılı ya da yanlış yönlendirici iddiaları tespit edemediği de belirtildi. FCA ESG yatırımlarına yönelik üç prensibin altını çizdi.

1. Sürdürülebilir fonların tasarımı ve kilit elementlerin açıklanması

Bu prensip dört unsuru ele alıyor: Fonun ismi, yatırım hedefleri ve politika, yatırım stratejisi ve yönetim yaklaşımı. Buna göre fon ismi yanıltıcı olmamalı ve yatırım hedeflerini açıkça yansıtmalı. Aynı zamanda fonun stratejisi açıkça aktarılmalı. Yatırım stratejisinin açıklamasında ise yatırım yapılacak alanın kısıtlamaları, fonun finans dışı etkileri ile endekslerle olan ilişkisi yer almalı.

Fonun yönetimine dair yaklaşım, FCA’nın en büyük odaklarından birini oluşturuyor. Örneğin bir fon sürdürülebilirlik açısından düşük performans gösteren şirketleri seçiyor olabilir. Ancak fon stratejisi, finansal performansını geliştiriyor olabilir. Bu nedenle fonun hedefi sürdürülebilirlikten ziyade, finansal performans olduğu takdirde bunun açık bir şekilde belirtilmesi gerekiyor.

2. ESG yatırım fonlarının dağıtmı ve varlıkların takip edilmesi

Bu prensipte odak noktasında dağıtımı destekleyecek kaynaklar; veri, araştırma ve analiz araçları yer alıyor. Aynı zamanda elde bulundurulan varlıklara da dikkat çekiliyor. Dağıtımı destekleyecek kaynaklar, uygun donanım ve tecrübeye sahip yatırım uzmanları, ESG/sürdürülebilirlik araştırmaları ile verileri, analiz araçları ve teknoloji desteği bulunuyor.

ESG entegrasyonu görece yeni bir trend olduğu için birçok yatırım uzmanı halihazırda bu işlemi etkili bir şekilde uygulamak için çabalıyor. ESG verileri konusunda ise çeşitli zorluklar var. FCA, ESG verilerini doğru değerlendirmek için uygun kaynaklara sahip olunması gerektiğinin ve uzman kişiler tarafından gerçekleştirilmesinin öneminin altını çiziyor. Bu şekilde de yatırım kararlarında ve müşterilere yapılan açıklamalardaki ESG iddalarının doğruluğunun sağlanabilmesi hedefleniyor.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre varlıklar konusunda ise yatırım yöneticilerinin fon için seçtikleri hisselerin fonun ismiyle ve ESG iddialarıyla uyumlu olmasını sağlaması gerekiyor. Bazı varlıkların fonun stratejisiyle tutarsızlık içinde olduğu durumlarda ise bunun açıklanması isteniyor.

3. ESG fonlarında dönemsel olarak düzenli açıklamaların müşterilere sağlanması

Bu prensipte öne çıkan kilit unsurlar, fon yönetici tarafından yapılacak açıklamalar ve performans raporlamaları. Bu tür bilgilerin müşteriler tarafından kolayca erişilebilir olması, tüketicilerin ESG’ye yönelik bilgilendirilmesi anlamına geliyor. Bunun içinse üçüncü parti veriler ve analiz araçları kullanılmalı. Herhangi bir fikri mülkiyet hakkını ihlal etmeksizin fon yöneticilerinin “açıklayıcı bilgileri” aktarması bekleniyor.

Bu açıklamaların ise ESG odaklı ve açıkça anlaşılabilir olması, yanıltıcı olmaması ve kolay erişilebilir olması gerekiyor. Örneğin “yeşil” şirketlere yatırım yapan bir fon stratejisinde gelir-karbon emisyonu oranını temel alıyor olabilir. Bu durumda fonun düzenli olarak bu oranı yatırımcılarla paylaşması ve hedefleri karşılayıp karşılamadığını açıklaması gerekiyor.

Enerji fiyatlarındaki çıkışın bir inişi olacak

 

Özel sermaye üçlüsünden dev şirket alımı

 

İklim değişikliği riskleri ekonomi üzerinde belirleyici

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)