BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakİngiltere’nin emlak piyasasında Rus oligark şoku----

İngiltere’nin emlak piyasasında Rus oligark şoku

İngiltere’nin emlak piyasasında Rus oligark şoku
10 Mart 2022 - 15:57 www.finansgundem.com

Rus oligarkları Londra’nın lüks emlak piyasasında fırtına etkisi yarattı. İngiltere’nin emlak sektörü baskı altında kalırken, Rus oligarkların üzerindeki baskılar da arttı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz 20 yılda Londra’nın lüks emlak piyasası Rusya oligarklarının gözdesiydi. Rusya’nın ultra zenginlerinin yüksek meblağlı emlak alımları, Londra’nın ‘Londongrad’ olarak adlandırılmasına neden oldu. İngiltere’de kraliyet ailesinin de yaşadığı Kensington Palace yakınlarında bir malikane, bir Rus oligarkı tarafından 140 milyon dolara satın alındı. Kraliçe Victoria döneminde aristokrat bir aile tarafından inşa edilen malikaneler ise Rusya’nın yeni zenginlerine geçerek el değiştirdi.

Şimdi ise İngiltere hükümeti zengin Rusları artık istemediğini açıkladı. Wall Street Journal’ın haberine göre İngiltere’nin hamlesi Londra’nın emlak piyasası pastasının en büyük dilimini ortadan kaldırabilir. Şehrin emlak piyasası şimdiden Avrupa’da savaş ve hisselerdeki satış dalgasıyla uçurumun kıyısında. İngiltere hükümeti Rusya’nın zenginlerini hedef alan bazı yeni önlemler açıkladı. Hükümet şehirdeki malikaneleri satın almış bazı Rus oligarklarıyla ilişkili tüm varlıkları dondurma kararı alırken, bazı hukukçular hükümete bu malikanelere el konması ve satışlarının gerçekleştirilmesi konusunda çağrıda bulundu.

İngiltere zengin yabancılara kısa yoldan vatandaşlık imkanı tanıyan vize programını durdurdu ve emlak alıcılarının anonim kalmasını zorlaştıracak yeni kurallar getirdi. Daha önce bu kural, Londra emlak piyasasının çekiciliğini artıran unsurlar arasındaydı.

Londra’nın lüks emlak piyasası için çok daha büyük bir risk ise batının finans sektöründe dalgalar halinde yayılan Rusya kaynaklı paralarda işlem yapmaktan kaçınılması. Enerjiden muhasebeye birçok sektörde şirketler şimdiden hükümetin uyguladığı yaptırımların da ötesine geçerek, Rusya şirketleriyle ve Rus müşterileriyle ilişkilerini kesti. Bankalar, yatırım şirketleri ve emlakçılar da Rus müşterilerle ilişkilerini tamamen kestiği takdirde, emlak piyasası çok daha büyük bir darbe alabilir.

Lüks emlak şirketi Ashton Chase Kurucusu Mark Pollack şirketinin yakın zamanda bir Rus alıcıyla yürüttüğü satışın iptal olduğunu ve Ukrayna krizi nedeniye en az iki alımın daha gerçekleşmediğini söyledi. 2022’nin başında alıcının, “oldukça nazik ve anlaşmayı tamamlamaya istekli” olduğunu söyleyen Pollack, alıcının aniden geri çekildiğini açıkladı.

Pollack, “savaş nedeniyle piyasanın genelinde bir duraklama var. Hem alıcılar hem de satıcılar, geleceğe yönelik belirsizlik içinde” dedi. Yaptırımlar da etkilerini çeşitli şekillerde göstermeye başladı. Cuma günü bir mahkeme kararıyla, emlak yöneticisi Graham Bonham Carter’ın banka hesapları donduruldu. Bonham-Carter, Rus işadamı Oleg Deripaska’nın yaptırım ihlaline yardım etmekle suçlandı. ABD’nin yaptırım listesinde yer alana Deripaska, karara itiraz etti. Bonham-Carter ise zorlu bir süreçten geçtiğini söyleyerek açıklama yapmadı.

finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre Londra’da lüks emlak piyasası, tüm dünyanın ultra zenginlerinin istikrarlı bir ülkede yatırım yapma arayışına girmesiyle son 20 yılda yükselişe geçti. Ruslar bu piyasanın hiçbir zaman büyük bir bölümünü oluşturmasa da, Çin, Ortadoğu ve Ukrayna gibi ülkelerden akın eden emlak yatırımcılarını temsil eden bir sembol oldu. Lüks emlak fiyatları hayal dahi edilemez seviyelere çıkarken, emlak şirketleri Rusça bilen danışmanlarla doldu.

Enerji şirketi sahibi Roman Abramovich, 2011 yılında 140 milyon dolara İngiltere Kraliyet Ailesi’nden kiralanan bir arazi üzerinde bulunan 15 yatak odalı bir malikane satın aldı. Daha önce bir silah üreticisine ait olan malikane, daha sonra Sovyetler Birliği Konsolosluğu’nun bir parçası oldu. Rusya’nın en zengin isimlerinden, Alfa Group’un Kurucusu Mikhail Fridman, 2016 yılında yıkık haldeki bir malikaneye 100 milyon dolar ödedi. Fridman da yakın zamanda Avrupa Birliği’nin yaptırım listesinde yer aldı.

Emlak şirketleri Güney Kıbrıs Rum Kesimi ve British Virgin Islands gibi bölgelerde bulunan paravan şirketler aracılığıyla, multi milyon dolarlık malikanelerin nakit anlaşmalarıyla satışına alışkın. Emlak yatırımı aracılığıyla İngiltere’de oturma izni imkanı tanıyan program, 2008 yılından bu yana ülkeye 2 bin zengin Rus’un gelmesine neden oldu. İngiltere, Rusya’nın 2018 yılında İngiltere’de yaşayan eski bir ajanını zehirlediği iddiaları üzerine programın kurallarını daha katı hale getirdi.

Şubat ayında ise program tamamen sona erdi. Rusya’ya yönelik yaptırımlar kısa vadede herhangi bir satışın gerçekleşmesini neredeyse imkansız kıldı.

Yabancılar 309 milyon dolarlık hisse sattı

 

Citigroup’un Rusya’da seçeneği kalmadı

 

Abramovich'in mal varlıkları donduruldu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)