BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİngiltere'nin Brexit kıskacından kurtuluşu fintek yatırımları mı?----

İngiltere'nin Brexit kıskacından kurtuluşu fintek yatırımları mı?

İngiltere'nin Brexit kıskacından kurtuluşu fintek yatırımları mı?
01 Mart 2021 - 16:17 www.finansgundem.com

Avrupa’nın finans merkezi özelliğini yitirme riskiyle karşı karşıya kalan Londra finansı çıkış yolunu fintek endüstrisinden bulabilir. Ancak bunun için karar alıcıların gerekli stratejileri dikkatle uygulaması gerekiyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere'nin AB'den ayrılması şimdiye kadar ülkenin finans sektörü için fırsatlardan daha fazla zorluk ortaya çıktı. Boris Johnson hükümeti, finansal hizmetler sektörünü Brexit müzakerelerinin ve ardından gelen ticaret anlaşmasının ayrılmaz bir parçası olmasını sağlayamadı. Sonuçsa istikrarlı bir akışa dönüşmesi korkularını da beraberinde getiren Londra’daki finans işletmelerinin taşınması oldu. Brüksel ile finansal hizmetlerde serbest ticaret anlaşması umutları tükenirken, Financial Times’ın haberine göre Londra’nın acilen Finans merkezi konumunu korumanın yeni yollarını düşünmesi gerekiyor.

İngiltere'nin gelişen finansal teknolojisi ya da fintek sektörü bunun sağlanabilmesi için bariz bir yol. İngiltere'nin bu şirketleri oluşturma ve teşvik etme konusunda güçlü bir sicili var. Fintek İngiltere ekonomisine 11 milyar sterlin katkıda bulunuyor. Ancak çok daha fazlası yapabilir. Brexit, İngiltere'ye ülke için fintek girişimcilerini ve kurumsal sermayeyi daha da cazip hale getirmek konusunda finansal düzenlemeleri değiştirebilme şansı veriyor. Bunu yapmak, Londra finansı için eskide kalan bir ihtişamı korumak için savaşmak yerine, yarının savaşında mücadele vermek anlamına gelecektir.

İngiltere hükümeti tarafından hazırlanan bir raporda fintek ödeme sistemleri şirketi Worldpay'in eski genel müdürlerinden Ron Kalifa'nın, "dijital büyük patlamayı” ateşleyecek bir dizi öneri sunduğu ortaya çıktı. Beş maddelik plan düzenleme, yatırım ve beceri gibi alanları kapsıyor.

Önerilerden bazılarının herkesçe kabul edilmekle birlikte gecikmiş de olabileceği belirtiliyor. Öneriler arasında küresel yeteneklere erişime izin vermek için bir teknoloji vizesi oluşturulması da yer alıyor. İngiltere Maliye Bakanı Cuma günü yaptığı açıklamada, hükümetin hızlı bir plan başlatmaya hazır olduğunu, ancak daha da ileri giderek uygun görülenlere vatandaşlık alabilme yolunu da sağlanması gerektiğini söyledi. İncelemede ayrıca, İngiltere'de büyümeyi desteklemek için üç yıllık bir stratejiye sahip, geliştirilmesi gereken 10 fintech "kümesi" tespit edildi. Financial Times yazarlarına göre bu yaklaşım doğru olarak görülüyor ve bu bakış açısının ülkenin dört bir yanında seviye atlanmasına yardımcı olacağı belirtiliyor.

Diğer daha radikal önerilerse daha dikkatli bir uygulama gerektiriyor, ancak yine de desteği hak edecektir. Çift sınıf paylaşımlı hisse yapılarına izin vermek için Londra’nın listeleme kurallarını gevşetmek de bu desteklerden birisi olabilir. Londra Menkul Kıymetler Borsası, 1980'lerde çift sınıf hisseleri benimseyen ABD kamu piyasalarına hakim teknoloji yıldızlarından yoksun. Şirket kurucuları da doğal olarak halka açıldıktan sonraki ilk yıllarında işletmelerinde bir hisseyi korumak istiyorlar. Söz konusu nedenden Londra'nın bu izlemesi akla yatkın. Ancak zaman sınırlamaları veya hangi hisselerin oylanabileceğine ilişkin kısıtlamalar getirilmesi gibi önlemler hayati öneme sahip olacaktır.

Benzer bir şekilde, emeklilik fonlarının ve sigortacıların daha riskli varlıklara yatırım yapmalarına izin vermek için kuralları gevşetmek de mantıklı bir yöntem. Brexit öncesinde dahi, daha geniş bir varlık sınıfı yelpazesine daha büyük bir yatırıma izin vermek için daha az katı kurallar konulması argümanı güçlüydü. Örneğin Danimarka emeklilik fonları, diğerleri tarafından çok riskli görülen açık deniz rüzgar projelerine verdikleri erken destekten yararlanmayı başardılar. Bununla birlikte, herhangi bir değişiklik, buna uygun şeffaflığın ve güvenlik önlemlerinin yerinde olduğundan emin olunması için dikkatlice kalibre edilmelidir.

Bakanların, girişimcileri çeken bir ortamı teşvik ederken iyi bir yönetimin gerektirdiği rekabet gücünü korumak için kurnaz bir denge kurması gerekecektir. Kalifa'nın reformlarının uygulanması da ancak bir yere kadar ileri gidecektir. New York Borsası hala daha yüksek değerlemelerden ve daha derin bir likidite havuzundan yararlanıyor. Londra ve İngiltere'nin geri kalan kısmı, rekabet avantajını ellerinden geldiğince sağlayabilmek için savaşmaya devam etmek zorunda kalacak.

Fintek şirketleri aslan payını istiyor

 

İngiltere’de imalat PMI tahminleri aştı

 

II. Elizabeth’in eşi hastaneden çıktı mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)