BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-Magazinİngiltere’de restoran işletmecileri iflası bekliyor----

İngiltere’de restoran işletmecileri iflası bekliyor

İngiltere’de restoran işletmecileri iflası bekliyor
18 Mayıs 2021 - 18:23 www.finansgundem.com

Ekonominin yeniden açılmasıyla restoran şirketleri de müşterilerini beklemeye başladı. Ancak oluşacak taleple artması beklenen enflasyon birçok küçük işletmenin iflas etmesine neden olabilir

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de restoranlar yeniden açıldı. Fakat korona virüsün etkilerini hala hissetmekte olan restoran patronlarının sorunları bitmiş değil. Kısıtlamaların kaldırılmasıyla birlikte zincir işletmeler ve rezervasyon uygulamaları reklamlarını arttırmakta çekinmiyorlar. Ancak Financial Times’ın haberine göre restoran sahipleri denizaşırı turistlerin, ülkenin banliyö kesimlerinde yaşayan nüfusun ve konser gibi etkinliklere katılan kişilerin mekanlara gelememesinden endişe ediyor.

Ülkedeki herkes haftalar boyunca eve kapanan nüfusun dışarıya çıkmasıyla önümüzdeki birkaç hafta boyunca talep patlaması oluşacağını öngörüyor. Geçtiğimiz ay yapılan yeniden açılma uygulamaları da bu öngörüyü kanıtlar nitelikte. Eğlence sektörü araştırma şirketi CGA, kötü hava koşullarındaki bir Nisan ayına rağmen, pub ve restoran benzeri işletmelerdeki satışların Kovid öncesi normalliğin sadece yüzde 26 altında olduğunu açıkladı.

Restoran sahipleri 21 Haziran için kısıtlamaların tamamen kaldırılacağı konusunda İngiltere Hükümeti tarafında artan belirsizliği anlamlandırmaya çalışıyor. Bununla birlikte geçtiğimiz yıl restoran sahipleri için yapılan teşvik tedbirlerinin bu yıl yapılmaması da endişeleri arttırıyor.

Yeniden açılma zincir restoranlara yarayacak

Restoran yatırımcıları mevcut belirsizliklerin çok daha ötesini inceliyorlar: Ülkedeki restoran hisseleri Şubat 2020’de görülen seviyelere ulaştı. Fakat şirketlerin şu anki piyasa değerleri gelecek dönemdeki hisse başı bilançolar 2019 yılı başlangıcında beklenen seviyelerin %80’lik bir kısmını karşılanacağını gösteriyor.

Bazı analistler içinse yatırımcıların bu beklentiler aşırı karamsarlık gösteriyor. Jefferies'in Seyahat ve Eğlence Sektörü Araştırmaları Başkanı James Wheatcroft, "iyi sermayelendirilmiş hayatta kalan şirketler için pazar payı fırsatı" oluştuğunu belirtiyor. Ancak finansgundem.com’un derlediği verilere göre büyük restoranlar için oluşan bu fırsat aynı zamanda küçük işletmeler için yaklaşan krizi işaret ediyor.

Yeni özkaynaklarla desteklenen ve nakit akışını finanse edebilen pub ve restoran zincirlerinin, gelecek ay teşvik uygulaması olarak yapılan kira desteği sona erdiğinde krizden zarar görmeyebilir. Ancak özel işletmelerin aynı performansı göstermesi beklenmiyor. Kira ertelemelerine daha fazla güvenen küçük işletmeler potansiyel olarak yıllar boyunca sürüklenecek bir geri ödeme sıkıntısı çekiyorlar.

Küçük işletmelerin batması bekleniyor

Analistlere göre, İngiltere'deki restoranların dörtte biri ve pubların yüzde 10'undan fazlası, kira desteğinin sona erdiği ve KDV indiriminin kaldırıldığı Eylül ayına kadar iflas etmiş olabilir. Bu şirketlerin iflası ise geri kalan şirketler için daha ucuz yoldan genişleme fırsatı anlamına geliyor.

İngiltere’nin ünlü restoran zincirleri The Real Greek ve Franco Manca’nın sahibi Fulham Shore geçen ay iflas eden rakiplerinin tesislerini en ucuz fiyattan satın almaya hazır olduğunu açıkladı.

En güçlünün ayakta kalacağı bu işletme ortamına ek olarak pandemi sürecinde zorunluluktan oluşan telefondan sipariş gibi uygulamalar da zincir restoranların kârlılıklarını arttırıyor. Yemek sipariş uygulamalarının kurye ekonomisine etkisi henüz tam olarak kanıtlanmamış olsa da tedarikçilerine fayda sağladığı görülüyor.

Tüm bu artan talebin oluşturduğu ekonomik ortam şirketlerin fiyatlandırma gücünü aşındıracağı beklentileriyse asıl endişe kaynağı. Veri araştırmaları şirketi Takealytics 85 bin İngiliz işletmesinin halihazırda dışarıya teslimat yaptığını ve çalışan ücretlerindeki enflasyonun yükseldiğini belirtiyor. Özellikle Londra’nın merkezi turistik bölgelerindeki işletmeler personel sıkıntısı çektiklerini belirtiyor.

İngiltere’de perakendeye umut ışığı

 

ABD'li perakende devlerinin satışları arttı

 

Teknoloji devi 9 milyar doları gözden çıkardı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)