BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİngiltere'de Kovid-19 tedbirleri sonrası romantik ilişki dolandırıcılığı arttı----

İngiltere'de Kovid-19 tedbirleri sonrası romantik ilişki dolandırıcılığı arttı

İngiltere'de Kovid-19 tedbirleri sonrası romantik ilişki dolandırıcılığı arttı
10 Şubat 2021 - 21:06 www.finansgundem.com

İngiltere'de Covid döneminde 'romantik ilişki dolandırıcılığının' arttığı uyarısı yapıldı. Kısıtlama tedbirleri sonrasında internet üzerinden ilişkilerin artması dolandırıcılık faaliyetlerini de beraberinde getirdi.

İngiltere'de dolandırıcılıkla mücadele eden kuruluşlardan UK Action Fraud, ülkede koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan kısıtlamalar döneminde sahte romantik ilişkilere dayalı dolandırıcılıklarda artış olduğunu açıkladı.

2020'DE 94 MİLYON DOLARLIK PARA KAYBI VAR


UK Action Fraud'un verilerine göre, İngiltere'de 2020'de, 2019'a kıyasla bu tür ilişkiler yoluyla banka üzerinden para transferiyle yapılan dolandırıcılıklar yüzde 20 arttı. 2020'de bu tür transferler nedeniyle 68 milyon sterlin (94 milyon dolar) para kaybı oldu.


YETKİLİLERDEN 6 TAVSİYE


Yetkililer, 14 Şubat Sevgililer Günü öncesinde bu tür dolandırıcılıklara karşı uyarı yaparak şu tavsiyelerde bulunuyor:
• İnternet üzerinden ilişki yürütenler para göndermemeli, diğer kişinin banka hesaplarına erişimine izin vermemeli, para transferi yapmamalı, onun adına kredi almamalı
• Pasaport, kimlik, ehliyet gibi kişisel belgelerini teslim etmemeli
• Diğer kişinin tavsiyeleri doğrultusunda yatırım yapmamalı
• Diğer kişinin adına paket almak ve göndermekten kaçınmalı
• Dolandırıcılar sahte profil fotoğrafları da paylaşabilir; arama motorlarında foto araması yaparak başka bir yerden kopyalanıp kopyalanmadığı tespit edilmeli
• Dolandırıcılığa maruz kalındığı şüphesi doğmuşsa hemen bankanızla irtibata geçerek yetkililere bildirim yapılmalı


ROMANTİK DOLANCIRICILIK, ONLİNE ALIŞVERİŞ DOLANDIRICILIĞINI GEÇTİ


UK Action Fraud'un verilerine göre, hem 2019 hem de 2020'de romantik dolandırıcılık nedeniyle kaybedilen para miktarı, online alışverişte dolandırıcılık yoluyla çalınan paradan daha fazla oldu. 2020'de bu tür dolandırıcılık sonucu kaybedilen para miktarı 87 milyon dolardı.

KOVİD-19, DOLANDIRICILIĞI TETİKLEDİ


UK Action Fraud yetkilileri, kısıtlamalar nedeniyle çok daha fazla sayıda insanın online arkadaşlıklara yöneldiğini ve bunun da dolandırıcılıkların artmasına neden olduğunu söylüyor.

KARA PARA AKLAMA FAALİYETİ


Romantik dolandırıcılık mağdurları para transferi, hediye çekleri veya cep telefonu ve dizüstü bilgisayar gibi hediyeler gönderme, hatta Banka hesaplarına ve banka kartlarına erişim sağlama gibi yöntemlere maruz kalıyor. Dolandırıcılar, duygusal söylemlere ve doktor ihtiyacı vb. gibi hikayelere başvurup karşılarındaki kişiyi manipüle yoluyla ikna ediyor. Mağdurlar para kaybetmenin yanı sıra farkına varmadan suç örgütlerinin kara para aklama faaliyetlerine bile alet olup cezai işlemlere tabi tutulabiliyor.


AŞIK OLDUĞUNU SANAN KADIN, KENDİSİNİ ÇETE FAALİYETİNİN İÇİNDE BULDU


Avustralya'da ABC News'da yer alan bir habere göre, bir kadın Amerikalı bir subaya aşık olduğu duygusuna kapılmış ama 115 milyon dolarlık bir kara para aklama faaliyeti gerçekleştiren bir çetenin içinde bulmuştu kendisini.


KİMLİK HIRSIZLIĞI


İngiltere'nin en büyük bankalarından Lloyds'un verilerine göre, özellikle 55-64 yaş grubundaki insanların bu tür dolandırıcılıklara maruz kalma riski daha yüksek.


50 YAŞINDAKİ DUL KADIN, 443 BİN DOLAR DOLANDIRILDI


Örneğin, 50'li yaşlardaki "Anna" adlı dul bir kadın, çöpçatanlık sitesinde tanıştığı "Tim" isimli bir dolandırıcının kurbanı olmuştu. Tanışmalarından birkaç hafta sonra Tim, iş için Romanya'ya gideceğini söyleyip Anna'dan para istemiş, önce küçük miktarlar için olan bu istekler giderek artıp sonunda 443 bin dolarlık bir dolandırıcılığa dönüşmüştü.


BAZI DOLANDIRICILAR DOĞRUDAN PARA İSTEMİYOR


Romantik dolandırıcılıklar çoğunlukla çöpçatanlık sitelerinde başlayıp daha sonra sosyal medya ve klasik mesajlaşma şekline bürünerek dolandırıcılık izlerinin kaybolmasını sağlayan bir hal alıyor. Bazen dolandırıcılar doğrudan para istemek yerine yavaş yavaş kimlik bilgilerini elde ederek kimlik hırsızlığı ile yapılan dolandırıcılıklara dönüşebiliyor. Birçok mağdur, maruz kaldıkları durumdan utanç duyarak bu dolandırıcılıkları bildirmekten kaçınabiliyor.


BAZI BANKALAR MAĞDURLAR İÇİN DÜZENLEMEYE GİTTİ


Ancak 2019'da bazı bankalar, kişinin makul tedbirleri almış olması durumunda maruz kaldıkları dolandırıcılıklar sonucu kaybettikleri paranın geri ödenmesini içeren bir uygulamaya başladı. Örneğin Anna, bu uygulamadan yararlanarak kaybettiği paranın yarısını geri alabilmişti.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)