BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİngiltere’de bu yaz resesyon bekleniyor----

İngiltere’de bu yaz resesyon bekleniyor

İngiltere’de bu yaz resesyon bekleniyor
19 Nisan 2022 - 16:51 www.finansgundem.com

Pandeminin ardından gelen savaş ortamıyla birlikte enflasyonun pençesine giren İngiltere ekonomisi her geçen gün resesyona yaklaşıyor. Uzmanlar İngiltere’de yaz aylarında resesyon görülebileceği konusunda uyardı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de hane halkı gelirleri 1950'lerin ortalarından bu yana en büyük baskıyla karşı karşıya. Uzmanlar yükselen enflasyonun tüketici harcama gücünü azaltması nedeniyle İngiltere ekonomisinin yaz aylarında resesyona girme riski altında olduğunu söyledi.

The Guardian’ın haberine göre ekonomistler Rusya’nın Ukrayna’yı işgali sonrasında yavaşlayan ekonomik büyümenin ve artan yaşan maliyetlerinin oluşturduğu çifte darbe nedeniyle İngiltere gayrisafi yurtiçi hasılasının iki çeyrek boyunca düşebileceğini söyledi.

Şubat ayında ülkede beklenenden daha zayıf bir büyüme performansının görülmesinin ardından ve enflasyon oranının da Mart ayında 1992'den bu yana en yüksek seviyelere ulaşmasıyla birlikte resesyon beklentileri de güç kazandı. Ekonomistler İngiltere GSYİH'nın bu yaz terse dönmeden önce 2022'nin ilk çeyreğinde yaklaşık %1 oranında büyüme yolunda olduğunu söyledi. Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre resesyon bir ekonominin ardı ardına iki veya daha fazla çeyrek küçülmesi anlamına geliyor.

Analistler enflasyonla birlikte artan maliyetlerin de hane halkı harcamalarını dizginleyerek büyümeyi yavaşlatacağı öngörüyor. Kraliçe II. Elizabeth’in Haziran ayında gerçekleşecek olan 70. taç giyme yıldönümü sebebiyle uzatılacak resmi tatilin de ekonomik büyümeye olumsuz etki yaratacağına dikkat çekiliyor. Uzun resmi tatillerin genel ekonomik çıktı üzerinde olumsuz etki yarattığı değerlendiriliyor. Ayrıca kış aylarında insanların Kovid-19’a kaşı aşılanmasını sağlanması için sağlık sektöründe görülen yüksek faaliyet oranlarında da düşüş görülmesi bekleniyor.

Hollanda bankası ING'den Ekonomist James Smith, ekonominin ikinci çeyrekte küçülmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Banka, Haziran ayı sonuna kadar olan üç ayda %0,3'lük bir daralma ve ardından üçüncü çeyrekte sadece %0,2'lik bir büyüme öngörüyor.

Smith açıklamasında İngiltere ekonomisine ilişkin, “Teknik bir durgunluğa oldukça yakın olacak. Birinden kaçınılsa bile, yine de fena halde sıkıcı büyüme rakamları göreceğiz. İnsanlar enerjiye daha fazla para harcıyorsa gerekli olmayan bazı şeylerin satış hacimlerinin düşmesini beklersiniz. İzleyeceğimiz şey tam da bu” ifadelerine yer verdi.

İngiltere Ulusal İstatistik Ofisi'nin bu hafta Cuma günü açıklanacak rakamlarının, hane halklarının kemerlerini sıkmasıyla Mart ayında perakende satışlarda bir düşüş göstermesi bekleniyor. Perakende sektörü patronları, artan yaşam maliyetinin ortasında satışlarda yavaşlama konusunda uyarıyor.

Danışmanlık şirketi Capital Economics’in Baş Ekonomisti Neil Shearing, ülkede hane halkı harcanabilir gelirinin bu yıl yaklaşık %1,9 oranında düşeceğini söyledi. Bu oran 1977'de reel gelirlerde yaşanan %1,8'lik düşüşten daha büyük ve 1950'lerde başlayan modern kayıtlarda tarihin en büyük düşüşünü işaret ediyor.

Shearing açıklamasında, “Karşılaştırmak gerekirse reel gelirler Küresel Finans Krizi’ni takip eden 2011 yılında sadece %1,5 oranında düşmüştü. Ekonomi halihazırda düzleşmeye yaklaşırken çıktılarda bir veya iki aylık düşüş kaydetmek için çok fazla bir şeye gerek olmadığı açıktır” dedi.

Uyarılar, Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva'nın, küresel büyümenin bu yıl ve gelecek yıl yavaşlayacağını söylediği açıklamaların ardından geldi. IMF Başkanı Kovid ve Ukrayna'daki savaştan kaynaklanan şok dalgalarının enflasyonu ilk beklenenden daha uzun süre yüksek tutacağını öngörüyor.

Habere göre İngiltere ekonomisinin gücü, pandemi sırasında bir dereceye kadar tasarruf eden hane halklarının harcamaya devam etmesine bağlı olacak. Bununla birlikte, karantina sırasında 250 milyar sterline yakın tasarruf birikmiş olsa da bunun çoğu evden çalışmaya devam edebilen daha zengin aileler arasında yoğunlaştı. Bu da artan yaşam maliyetlerinden dolayı en fazla risk altında olanların krizi en derinden hissedeceği anlamına geliyor.

Muhasebe firması RSM UK'de ekonomist olan Thomas Pugh, hane halklarının kendilerini yükselen enflasyondan korumak için muhtemelen tasarruflarını harcayacaklarını veya borç almaları gerekeceğini söyledi.

Pugh, hane halkı tasarruflarına işaret ederek, "Bu, İngiltere'nin bu yıl bir resesyondan kaçınacağını düşünmemizin önemli bir nedenidir. Bununla birlikte, tahminlerimiz GSYİH büyümesinin bu yılın kalan üç çeyreğinin her birinde ortalama%0,1 olacağını gösteriyor. Bu nedenle İngiltere'yi resesyona itmek için petrol fiyatlarında çok büyük bir artış veya tedarik zincirlerinde büyük bir bozulma gerekmeyecektir" dedi.

Goldman Sachs'dan ABD ekonomisine dair resesyon analizi

 

Tahvil kralı 2023’te resesyon bekliyor

 

Bank of America’dan resesyon uyarısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)