BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİngiltere ve AB denklik konusunda anlaşmaya vardı----

İngiltere ve AB denklik konusunda anlaşmaya vardı

İngiltere ve AB denklik konusunda anlaşmaya vardı
29 Mart 2021 - 14:36 www.finansgundem.com

Brexit sonrası Avrupa Birliği ve İngiltere arasındaki en büyük sorun olan finansal denklik konusunda anlaşamaya varıldı. Anlaşma iki tarafın finansal hizmetler alanında yeni bir ortak platform oluşturmasını öngörüyor


FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere ve Avrupa Birliği, mali yetkilerin Brexit sonrası finansal hizmetlerdeki etkileşimi konusundaki şartlarda anlaşmaya vardı.

AB'nin yürütme organı olan Avrupa Komisyonu ve İngiltere Hazine Bakanlığı'ndan yetkililer, bu ayın sonuna kadar Brexit sonrası piyasa düzeni işbirliğine ilişkin bir mutabakat oluşturmak amacıyla Ocak ayından bu yana finansal hizmetlerin geleceğiyle ilgili tartışmalara kilitlenmişlerdi.

İngiltere Hazine Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Mutabakatın imzalanabilmesi için her iki tarafta da resmi adımların atılması gerekiyor, ancak bunun hızlı bir şekilde yapılabilmesi bekleniyor" ifadelerine yer verildi.

Avrupa Komisyonu'ndan yapılan açıklamada ise "Mutabakat metni imzalandığı andan itibaren, İngiltere ve AB arasındaki finansal hizmetlerde gönüllü düzenleyici işbirliğinin yaratılması için idari çerçeveyi oluşturur. Mutabakat metni, finansal hizmetler konularında diyaloğu kolaylaştıracak bir platform görevi görecek Birleşik Krallık-AB Finansal Düzenleme Forumu'nu kuracaktır" denildi.

Financial News’in haberine göre, Brexit sonrası finansal hizmetlerin çerçevesi konusunda uzunca bir metin üzerinde anlaşmaya varıldı, ancak metin henüz açıklanmadı. Esas sözleşme AB'nin 27 üye ülkesinin onayıyla birlikte gerçekleşecek.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre nihai anlaşmanın, her iki taraftaki düzenleyici kurumların gelecekteki kural oluşturmayı tartışmak ve bilgi paylaşmak için düzenli olarak bir araya gelme taahhüdünü içeriyor. Söz konusu özellik bakımından mutabakatın AB ile ABD arasındaki mevcut ticari çerçeveyi yansıtması bekleniyor.

Şubat ayında sızdırılan bir mutabakat taslağı, AB düzenleyicilerinin İngiltere'deki mali kurallarının kendi kurallarına benzer görülmesi halinde İngiliz firmalara pazar erişimi verilmesine ilişkin olan bir süreci içeriyor. Taslak bu haliyle "denkliği kabul etme, askıya alma veya geri çekme kararlarıyla ilgili gayrı resmi istişareler" yapma taahhüdünü içerisinde bulunduruyor.

Mutabakat ayrıca, her iki tarafta da "düzenleyici denetim özerkliğine" saygı göstermeyi taahhüt ediyor.

Finansal hizmetler konusunda prensipte bir anlaşma olduğuna ilişkin haberler, Brexit ticaret anlaşmasının Aralık ayında kabul edilmesinden bu yana gerilen İngiltere-AB ilişkilerinin yumuşamasını sağlayabilir. Zira Kuzey İrlanda sınırındaki ticaret ve korona virüs aşılarının ihracatı gibi konular iki sınırlarda kuyrukların uzamasına ve dış ticaretin yavaşlamasına neden oluyordu.

Aralık ayındaki ticaret anlaşması İngiltere'nin finans sektörünü büyük ölçüde göz ardı etti ve İngiltere hükümetini Brexit odaklı ticaret, yatırım bankacılığı ve varlık yönetimi önündeki engelleri azaltacak bir anlaşmayı güvence altına alma sözü vermeye sevk etti. İngiliz siyasiler, finansal denkliğe bağlı bir Brexit anlaşması için baskıyı arttıracaklarını belirttiler.

Ancak o zamandan beri, AB'nin ticaret bloğuna eşdeğer finansal hizmetlere erişim izni verme konusundaki isteksizliği üzerine hayal kırıklıkları ortaya çıktı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, İngiltere Başbakanı Boris Johnson Şubat ayında AB’nin İngiltere'ye denklik verme konusundaki isteksizliğinden şikayet etti. İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey de AB'yi İngiltere'nin Brexit sonrası ticaret bloğuna erişimini belirleme yaklaşımını yeniden düşünmeye çağırdı.

Başbakan Johnson’a 'fakir ülke' çağrısı

 

BNP Paribas 2 Fransız bankayı almaya hazırlanıyor

 

Nomura’nın zararı büyüyebilir!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)