BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİngiltere - Türkiye İş Forumu İstanbul'da gerçekleşti----

İngiltere - Türkiye İş Forumu İstanbul'da gerçekleşti

İngiltere - Türkiye İş Forumu İstanbul'da gerçekleşti
29 Eylül 2017 - 16:43 www.finansgundem.com

İngiltere-Türkiye İş Forumu İstanbul’da gerçekleşti. Brexit sonrası Türkiye ile ekonomik ilişkiler, savunma ve havacılık, gıda ve tarım ve teknoloji gündemi ele alındığı Forum, çok sayıda yetkililer ile bir araya getirdi

İngiltere’de 1980 yılından beri faaliyette bulunan Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası (TBCCI) tarafından, Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı (Türkiye Yatırım Ajansı) ve DEIK iş birliği ile İngiltere-Türkiye İş Forumu İstanbul’da gerçekleşti. Brexit sonrası Türkiye ile ekonomik ilişkiler, savunma ve havacılık, gıda ve tarım ve teknoloji gündemi ana konularının ele alındığı Forum, çok sayıda küresel sektör uzmanını ve temsilcilerini, resmi yetkililer ile bir araya getirdi.

Panel oturumları ile devam eden Forum’un açılış oturumunda, Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç, Birleşik Krallık Başkonsolos Yardımcısı ve Ticaret ve Yatırım Bölüm Başkanı Neil Floyd ve Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin ana konuşmacılar olarak yer aldı.

İngiltere-Türkiye İş Forumu açılışını gerçekleştiren Türk-İngiliz Ticaret ve Sanayi Odası TBCCI Başkanı Emma Edhem CC, İstanbul’da sekizinci kez bu organizasyonu gerçekleştirmekten dolayı mutluluk duyduklarını belirtti. Bu yıl da Forum’un her iki ülkede de önemli değişimler yaşanırken gerçekleştiğine dikkat çeken Edhem; Avrupa’da 2017 yılının ilk çeyreğinde %0,6 oranında gerçekleşen yavaş büyüme oranını, Türkiye’nin komşu sınırlarında mevcut zorlu jeopolitik ortamı, Brexit sonrası Avrupa ekonomilerinin nasıl şekilleneceği sorusunu, bazı ana bölgesel ticari anlaşmaların yürürlük dışı kalma olasılığını; İngiltere ile Türkiye arasındaki ikili ekonomik ilişkiler üzerinde muhtemel etkileri olabilecek konular şeklinde özetledi.

Tüm bu koşullara rağmen Türkiye ekonomisinin ilerleme kaydedeceği yönünde tam inanca sahip olduğunu vurgulayan Emma Edhem; “Bu inancımın son derece geçerli nedenleri mevcut. Birkaçını sıralamak gerekirse; Birleşmiş Milletler / UNCTAD tarafından hazırlanan 2017 Dünya Yatırım Raporunda Türkiye 2016 yılının en aktif doğrudan yatırım ülkesi olarak yer aldı. 2016 Yılında Türkiye yatırımların teşviki ve korunması adına 7 önemli uluslararası anlaşmaya imza attı. Türkiye’ye Ağustos 2016 – Temmuz 2017 döneminde yaklaşık 12 Milyar Dolar değerinde doğrudan yabancı yatırım geldi. Türkiye ekonomisi bu yılın ilk yarısında %5'in üzerinde büyüdü. Bu hız ve olumlu ortam aynı şekilde İngiltere ile Türkiye arasındaki ikili ekonomik ilişkilere de yansıdı. Ocak – Temmuz 2017 döneminde İngiltere’nin Türkiye ihracatı %15,3 oranında arttı. 2016 yılında İngiltere toplamda 1 Milyar Dolar yatırımla Türkiye’ye en fazla doğrudan yatırım yapan ülke oldu” şeklinde konuştu.

Forum açılış oturumuna ana konuşmacı olarak katılan Türkiye’nin Londra Büyükelçisi Abdurrahman Bilgiç ise her iki ülkenin de önemli bir değişim sürecinden geçtiği bu dönemde böyle bir toplantının gerçekleşmesinin son derece isabetli olduğunu belirterek, konular ne olursa olsun müttefik ve stratejik ortak konumunda olan iki ülkenin ilişkilerinin son derece sağlam temellere dayandığını ifade etti.

Türkiye’de halihazırda faaliyet gösteren 3000 İngiliz şirketi olduğunu ve İngiltere’nin geçtiğimiz 15 yılda 10 milyar dolar doğrudan yatırım ile Türkiye’ye en çok yatırım yapan 4. ülke olduğunu hatırlatan Bilgiç şu anda Brexit sonrası ticari ilişkilerin en önemli gündem maddesi olduğunu söyledi.

Abdurrahman Bilgiç konuşmasında; “Bugün buradan sizleri temin ederim ki Türkiye ve İngiltere Brexit sonrası ekonomik ilişkilerin sekteye uğramaması adına tüm gerekli adımları atıyor. Bu amaçla kurduğumuz ilgili uzmanlardan oluşan “ticaret çalışma grubu”muz gelecekte bir Serbest Ticaret Anlaşma imzalanması da dahil tüm opsiyonları ve senaryoları titizlikle çalışıyorlar. Her iki ülkenin Ekonomi Bakanları geçtiğimiz altı ay içerisinde iki toplantı gerçekleştirdiler ve Kasım ayında Londra’da Sayın Nihat Zeybekçi Ortak Ekonomi ve Ticaret Komitesi Toplantısına iştirak edecekler” bilgisini verdi.

Sözlerine ikili ilişkileri değerlendirerek başlayan Birleşik Krallık Başkonsolos Yardımcısı ve Ticaret ve Yatırım Bölüm Başkanı Neil Floyd ise; “Eğer bir not vermek gerekirse ilişkilerimiz B+ hatta A seviyesinde diyebilirim. Bu değerlendirmemi kendini beğenmişlik olarak algılamanızı istemem ancak ilişkilerimiz iyi durumda. Ama her zaman her konuda olduğu gibi daha da iyisi olabilir” dedi. Floyd; “Öncelikle teröre karşı, göç ve organize suçlar konusunda son derece yakın iş birliklerimiz mevcut. NATO müttefikleri olmamız da dahil savunma alanında da son derece yakın çalışmaktayız. Ve tabi son derece güçlü ticaret ve yatırım ilişkimiz mevcut. Ocak ayında Başbakanımızın ziyareti bu bağları daha da güçlendirdi. Türkiye İngiltere için stratejik bir ortaktır. Hükümetimiz Türkiye ile yatırım ve ticaret konularına da son derece ehemmiyetle eğilmektedir. 2017 yılı bitmeden Ulaştırma ve Uluslararası Ticaretten sorumlu Bakanlarımız Türkiye’ye resmi ziyaretler gerçekleştirecekler.” şeklinde konuştu.

Brexit konusunda İngilizlerin fikir değiştireceği yönünde bir kanı olduğunu ve bunun asla gerçek olmayacağını vurgulayan Floyd, Brexit’in İngiltere’nin Avrupa’yı terk edeceği anlamına gelmediğini; AB ile daha derin ve özel bir ortaklık geliştireceklerini ifade etti. İngiltere’nin dünyanın en büyük 5’inci, geçen yılki rakamlara göre en hızlı büyüyen 2’inci ekonomisi olduğunu ve Avrupa’daki komşularının yakın dostu, müttefiki ve ticari ortağı olmaya devam edeceğini belirten Floyd şunları kaydetti; “Söz konusu duruşumuz Türkiye için de tamamıyla geçerlidir. Berxit sonrası da Türkiye ile mevcut ticaret ve yatırım ilişkilerimizi sürdürmek arzusundayız. Türk Hükümeti ile şimdiden bu yönde görüşmeler yürütmekteyiz. İngiltere olarak her dönemde serbest ticaretin en büyük savunucusu olduk. AB üyeliğimiz sürerken ticari anlaşmalar konusunda pazarlık yapmamız veya herhangi bir imza atmamız söz konusu elbette değil ancak, gelecek için bu görüşmeleri şimdiden yapabiliriz.”

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin ise düzenlenen “TBCCI Türkiye-Birleşik Krallık 8. İş Forumunun, iki ülke arasındaki ekonomik iş birliğinin geliştirilmesi hedefine ulaşmamız için önemli bir fırsat teşkil ettiğine inandığını belirtti. İngiltere’nin her zaman Türkiye’nin en önemli ticaret ortaklarından biri olduğunu vurgulayan Metin, küresel ticarette kayda değer daralmaların yaşandığı 2016 yılında Birleşik Krallık ile ticaret hacmimizde kaydettiğimiz bir önceki yıla göre %5,2’lik artışın ticari ilişkilerimizin derinliğinin somut bir göstergesi olduğunu ifade etti.

Fatih Metin; “En önemli ticari ve ekonomik ortaklarımızdan biri olan Birleşik Krallık’ın Brexit sürecine ilişkin gelişmelerini yakından takip ediyoruz. Brexit’in ilişkilerimize geçici de olsa olumsuz bir etkisi olmasını istemiyoruz. Türkiye ile Birleşik Krallık arasında bir Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) sonuçlandırılması için Ortak Çalışma Grubu (OÇG) oluşturulması hususunda Bakanlar düzeyinde mutabakata varılmış, ayrıca, iki taraf arasında yapılacak STA’nın tarım ve sanayi ürünlerinin yanı sıra, hizmetler, yatırımlar, kamu alımları ve e-ticareti de kapsaması gerektiği dile getirilmiştir. Birleşik Krallık Başbakanı Theresa May’in 28 Ocak 2017’de ülkemize gerçekleştirdiği ziyaret sırasında da bu yöndeki irade bir kez daha teyit edilmiştir. Söz konusu Ortak Çalışma Grubunun I. Dönem Resmi Toplantısını ise Kasım ayında gerçekleştireceğiz. Bu bağlamda, Birleşik Krallık ile çok geniş kapsamlı bir STA hayata geçirme konusundaki kararlılığımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum” dedi.

Türkiye Cumhuriyeti Ekonomi Bakanlığı Bakan Yardımcısı Fatih Metin konuşmasında Birleşik Krallık ile ikili ticari ve ekonomik ilişkilerimizi düzenli ve kapsamlı bir şekilde gözden geçirmek amacıyla, 2009 yılı Haziran ayında hayata geçirilen Türkiye-Birleşik Krallık Ortak Ekonomik ve Ticaret Komitesi (JETCO) mekanizmasının 6. Dönem Toplantısının ve her iki ülkenin özel sektör temsilcileri ile işadamlarının geniş katılımlarıyla düzenlenecek olan eş zamanlı bir İş Forumu’nu ve Yatırım Yuvarlak Masa Toplantısının, 28-29 Kasım 2017 tarihlerinde Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ile Birleşik Krallık Ticaret Politikalarından Sorumlu Devlet Bakanı Sayın Greg Hands’in eş başkanlıklarında Londra’da gerçekleştirileceği bilgisini paylaştı.

Yatırımcılara açık çağrıda bulunan Fatih Metin; “Gelin Türkiye’de yatırım yapın ve Türkiye’nin sizlere sunduğu çok geniş ve benzersiz olanaklardan sizler de yararlanın. Dünyanın başka yerlerinde elde edemeyeceğiniz kazanımlara ve karlara, bizlerle birlikte siz de ortak olun” şeklinde konuştu. Metin konuşmasını; “Birlikte çok daha güçlü olacağız. Umuyorum ki, karşılıklı çabalarımız sayesinde ülkelerimiz arasındaki ticari ve ekonomik ilişkiler gelişerek hedeflediğimiz düzeylere en kısa süre içerisinde ulaşacaktır” sözleriyle noktaladı.

"Brexit Sonrası İngiltere-Türkiye Ekonomik İlişkileri" adlı panelde konuşan TBCCI Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye Yatırım Ajansı Baş Proje Direktörü Necmettin Kaymaz, "Türkiye ve İngiltere arasındaki ticaret ve yatırım ilişkileri stratejik bir boyut kazanmıştır. Brexit sonrası süreçte bu ilişkilerin daha da güçleneceğine inanıyorum" dedi. Türkiye'nin İngiliz yatırımcılar için önemli fırsatlar sunduğunu belirten Kaymaz; savunmadan teknolojiye kadar birçok alanda son derece cazip yatırım fırsatlarının bulunduğunu, İngiliz yatırımcıların gerek tek başlarına gerekse yerli ortaklarla beraber bu fırsatları zaten değerlendiklerini ifade etti.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)