BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİngiltere Merkez Bankası faiz oranını yükseltti----

İngiltere Merkez Bankası faiz oranını yükseltti

İngiltere Merkez Bankası faiz oranını yükseltti
05 Mayıs 2022 - 14:08 www.finansgundem.com

İngiltere Merkez Bankası, resesyon risklerine rağmen faizi 2009'dan bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkardı

İngiltere Merkez Bankası, giderek daha fazla ön plana çıkan resesyon risklerine rağmen yüksek enflasyon ile mücadele için bir kez daha faiz artırımına gitti.

BoE, İngiltere ekonomisinin resesyona girebileceği uyarısı yapmasına rağmen faizi yüzde 1,0 ile 2009 yılından bu yana görülen en yüksek seviyeye çıkardı. Son 4 toplantıdır faiz artırımı yapan BoE, 25 yıldır bu kadar hızlı Faiz artırımına gitmemişti.

Para Politikası Komitesi gösterge faizini 25 baz puan artırılması kararını 3'e karşı 6 oy ile aldı. Üyeler Catherine Mann, Jonathan Haskel ve Michael Saunders gösterge faizini 50 baz puan artırılarak yüzde 1,25'e çıkarılması yönünde oy kullandılar.

Ekonomistler faizin 1'e karşı 8 oyla 25 baz puan artırılmasını bekliyorlardı.

Para Politikası Komitesi toplantısı sonrası yapılan açıklama, Komite üyeleri arasındaki bölünmüşlüğü de ortaya koydu. Üyelerden ikisi büyümeye yönelik riskler dikkate alındığında para politikasında sıkılaştırmaya ilişkin ortaya konan ileri dönük yönlendirmenin çok güçlü olduğunu savundular.

Ancak BoE açıklamasında, "PPK üyelerinin çoğunluğu, önümüzdeki aylarda para politikasında belli bir derecede sıkılaştırmanın hala uygun olabileceğini düşünüyorlar" ifadesi yer aldı.

BoE ayrıca, İngiltere'nin hane halkı enerji fiyatları için üst sınır uygulaması nedeniyle İngiltere'de enflasyonun diğer büyük ekonomilere göre daha geç tepe yapabileceğini ve daha geç düşebileceğini de vurguladı.

Fed'in ardından bir diğer gelişmiş ülke merkez bankası daha sıkılaşma hamlesi yaptı.

İngiltere Merkez Bankası politika faizini 25 baz puan artışla yüzde 1 seviyesine yükseltti. Bloomberg anketine katılan ekonomistlerin beklentisi faizin yüzde 1'e çıkarılacağı yönündeydi.

Komitede altı yetkili 25 baz puanlık artış yönünde oy kullanırken, üç yetkili ise 50 baz puanlık artışı destekledi.

Karar metninde komite üyelerinin çoğunun para politikasında bir miktar daha sıkılaştırmanın önümüzdeki aylarda hala uygun olabileceğini düşündükleri belirtildi. Bununla birlikte metinde büyümeye ilişkin uyarılar da dikkat çekti.

Buna göre banka ülkede daralmanın yılın son çeyreğinde yüzde 1'e yakınsayacağını, 2023'te ise yüzde 0,25 olarak gerçekleşeceğini öngördü.

Suudi Arabistan ve Katar faiz artırdı

 

Hong Kong, Fed'in ardından faiz artırdı

 

Brezilya Merkez Bankası faiz artırdı

 

Fed, faiz kararını açıkladı: 50 baz puanlık artış

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)