BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakİngiltere emlak piyasasında tarihi yükseliş----

İngiltere emlak piyasasında tarihi yükseliş

İngiltere emlak piyasasında tarihi yükseliş
03 Eylül 2020 - 10:00 www.finansgundem.com

Nationwide Building Society’ye göre ortalama emlak fiyatları ağustos ayında 224,123 sterline yükseldi.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de emlak fiyatları korona virüs sebebiyle gerçekleşen karantina önlemleri sonrası kayıplarını telafi ederek, yeni bir rekor yükseliş gösterdi. Evden çalışanların daha büyük ev talepleri, bastırılan talepler ve damga vergisindeki kesintiler bu yükselişte rol oynadı.

Dünyanın en büyük yapı kooperatifi Nationwide Building Society’ye göre ağustos ayı son 16 yılda görülen en büyük aylık artışı gösterdi. Bu artış korona virüsün neden olduğu ekonomik krize rağmen gerçekleşerek, emlak fiyatlarında bir önceki aya göre %2 artış gerçekleşti ve ortalama emlak fiyatları 224,123 sterline yükseldi.

Kooperatiften yapılan açıklamada “davranışsal değişiklikler” muhtemel bir etken olarak gösterilirken, ev satın almak isteyenlerin, evden çalışma uygulamalarının bir sonucu olarak bir evden beklentilerini ve ihtiyaçlarını gözden geçirdiği söylendi.

Geçtiğimiz 12 ayda, İngiltere’nin eşi benzeri görülmemiş kısıtlamalarda en sert resesyonu yaşamasına rağmen, emlak fiyatları %3,7 oranında artış gösterdi. Aynı 12 aylık sürede, İngiltere’nin Avrupa Birliği’nden ne zaman ve nasıl ayrılacağına dair belirsizlikler vardı. Genel seçimlerin yaklaşıyor olması da etkili bir faktördü.

Ancak piyasaların mayıs ayında yeniden açılmasından bu yana, emlak piyasasında önemli düşüşlerin yaşanmasını engellemek için birçok etken devreye sokuldu. Rishi Sunak’ın, İngiltere ve Kuzey İrlanda’da 500,000 sterline kadar olan mülklerde damga vergisinde kesintiye gitmesi de etkili oldu.

Nationwide’ın Baş ekonomisti Robert Gardner, “karantina önlemlerinin kaldırılmasından bu yana, emlak piyasası aktivitelerinde beklenmedik hızda bir iyileşme vardı” dedi.

Garnder, bu hızlı yükselişin, İngiltere’de evden çalışma sistemine ani geçişin sonucunda ortaya çıkan “davranışsal değişikliklerden” kaynaklanmış olabileceğini söyledi. Nationwide’a göre insanlar büyük bir bahçe istedikleri kadar, evden çalışırken sessiz bir ortama sahip olabilecekleri bir ev de arıyorlar.

Bu görüş birçok emlakçı tarafından da dile getirilmişti.

Emlak acentesi Barrows and Forrester’ın yöneticisi James Forrester, önceleri lokasyon alıcılar için en önemli etken olsa da, şimdilerde daha büyük bir ev ve bahçe bu önceliğin önüne geçiyor dedi.

Forrester, “home office artık çok rağbet görüyor” diyerek, alıcıların mevcut düşük faizlerden faydalandığını ve damga vergisindeki kesintilerle kara geçerek “başka bir semtte daha küçük bir ev yerine, ekstra bir odayı seçiyor” dedi.

Garrington Property Finders Başkanı Jonathan Hooper da daha büyük bir alanın bir ihtiyaç haline geldiğini belirtti. Açıklamasının devamında “deniz kenarı ve banliyölerdeki mülkler en çok rağbet görenler arasında ancak daha büyük bir ev yarışı evrensel. Evden çalışan insanların, fazladan bir odayı ofis alanına dönüştürmek istemesi, ev arayan birçok insanın önceliği haline geldi” dedi.

Üst segment emlak acentesi Savills de TwentyCi verilerine dayanarak, ağustos ayındaki ev satış rakamlarının bir önceki yılın aynı ayına göre %91 daha yüksek olduğunu söyledi. Savills tarafından çarşamba günü açıklanan araştırmanın sonuçları, ev alıcılarının %62’sinin bahçeye eskisinden daha fazla önem verdilerini söyledi. Bu oran Londra için %71 olarak gerçekleşti. Aynı zamanda katılımcıların %57’si evden çalışmak için ayrı bir alana ihtiyaç duyduğunu ve bunun karantina öncesine kıyasla daha önemli bir hale geldiğini belirtti. Londra’da yaşayan katılımcılar içinse bu oran %70’e yükseldi.

Londra’da emlakçılık yapan ve Royal Institution of Chartered Surveyors Yönetim Kurulu Eski Başkanı Jeremy Leaf, Nationwide verilerinin ekonomide artan işsizlik ve ücretsiz izin planının sona ermesiyle ilgili endişelerin ortadan kalkmaya başladığını gösterdiğini söyledi. Leaf’e göre okulların ve daha fazla işletmenin açılmasıyla birlikte ekonomik iyileşmede yeni bir yükseliş görülecek.

İngiltere ekonomisinde 2023’e kadar iyileşme yok

 

Ofise dönüş çağrılarının ardındaki gerçek

 

Emlakçılıkta yeni dönem

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)