BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİngiltere ekonomisi 10 yıl geri gidecek----

İngiltere ekonomisi 10 yıl geri gidecek

İngiltere ekonomisi 10 yıl geri gidecek
05 Aralık 2022 - 15:20 www.finansgundem.com

İngiltere ekonomisi, eğer önlem alınmazsa, on yıl geriye gidebilir.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere ekonomisi art arda şoklarla büyük bir krizin eşiğinde. Uzmanlar, önlem alınmazsa İngiltere’nin on yıllık bir ekonomik büyüme kaybıyla karşı karşıya olduğunu söylüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, İngiltere’nin en büyük iş gurubu, İngiltere’de firmaların yatırım yapmadığı, fiyatların sürekli arttığı, ekonominin daraldığı ve şayet önlem alınmazsa İngiltere’nin 2023 yılında da sürecek olan korkunç bir ekonomik tabloyla karşı karşıya kalabileceği yönünde uyarıda bulunuyor.

İş gücü kıtlığı

BBC’de yer alan habere göre, İngiliz Sanayi Konfederasyonu (Confederation of British Industry - CBI) tarafından yapılan açıklama, İngiltere ekonomisi için alarm zillerinin çaldığını gösteriyor. CBI patronu Tony Danker, İngiltere’nin 10 yıllık bir ekonomik büyüme kaybıyla karşı karşıya olduğunun altını çiziyor. Danker, “İhtiyacımız olan insanlara ve üretkenliğe sahip değiliz” diyerek İngiltere ekonomisiyle ilgili oldukça karamsar bir tablo çiziyor. CBI, ekonominin gelecek yıl yüzde 0,4 oranında küçülmesini bekliyor.

CBI, İngiltere'nin artan fiyatlar ve ekonomik durgunluğun bir kombinasyonu olan ‘stagflasyon’dan muzdarip olduğunu söylemesiyle, ekonomiye dair önceki tahminini de düşüş yönlü olarak revize ediyor.

İngiltere'deki 190 bin işletmeyi temsil eden CBI, Başbakan Rishi Sunak ve Şansölye Jeremy Hunt'ın Liz Truss'un mini bütçesinin ardından piyasaları istikrara kavuşturmayı başardığını söylüyor. Ancak İngiltere'nin resesyonda olduğunu belirten CBI, uzun vadede üretkenliği ve ekonomik büyümeyi artırmak için yeni eylemlerin gerekli olduğunu belirtiyor. CBI, hükümeti, iş gücü kıtlığını gidermeye ve ticari yatırımların kilidini açmanın yollarını bulmaya davet ediyor. Danker, “Kaybedecek zaman yok... Her ikisinin de durgun olduğu bir on yılı daha kaldıramayız” diyor.

Faiz oranları hızla düşecek

CBI, geçen ayki konferansında da politikacıları, göçmenliği iş gücü kıtlığını çözmek ve ekonomik büyümeyi artırmak için kullanma konusunda ‘pratik’ olmaya davet etmişti. CBI yine de, ekonominin gelecek yıl daralmasını beklese de, genel görünüm hakkında, hükümetin bağımsız tahmin kuruluşu olan ve geçen ay ekonominin 2023 yılında yüzde 1,4 oranında küçüleceğini tahmin eden Bütçe Sorumluluk Ofisi (Office for Budget Responsibility - OBR) kadar karamsar değil.

Danker, CBI'nin daha iyimser olmasının iki nedeni olduğunu belirtiyor. Danker, ilk olarak, CBI'nin, faiz oranlarının OBR'nin öngördüğünden daha hızlı düşmesini beklediğini söylüyor. İkinci olarak ise Danker, CBI'nin yatırım yapmayı planlayan ancak mevcut iklimden endişe duydukları için henüz bir hamlede bulunmayan birçok firmayla görüştüğünü ifade ediyor ve “Hükümet ivme yaratmaya yardım ederse, bu firmaların yatırım yapmayı seçeceğini düşünüyoruz” diyor.

Yeni yıl neşesi yok

Hükümet, ülkenin zaten resesyon içinde olduğunu söylüyor. Resesyon, ekonominin art arda iki üç aylık dönemler boyunca küçülmesi olarak tanımlanıyor. Bu, şirketlerin genellikle daha az para kazanması ve işsizliğin artmasıyla bir ekonominin kötü performans gösterdiğinin de bir işareti kabul ediliyor.

Bu yıl Ukrayna'daki savaş ve Kovid nedeniyle yükselen enerji ve gıda fiyatları nedeniyle küresel faktörler fazlasıyla suçlanıyor. Ancak Birleşik Krallık, ülkeye gelen AB vatandaşlarının hareket özgürlüğünü sona erdiren Brexit yüzünden küçük işletmelerin Avrupa ile ticaret yapmasının veya çalışan transfer etmesinin daha zor olması nedeniyle önemli iş gücü arzı sorunlarıyla da karşı karşıya bulunuyor.

CBI, “Ekonomi için yeni yıl neşesi öngörülmüyor” diyor ve ekliyor: “İşletme yatırımları 2024'ün sonuna kadar pandemi öncesi seviyelerin yüzde 9 oranında altında olacak.”

Ayrıca, hanehalkı bütçelerindeki baskı devam ettikçe tüketici harcamalarında da bir yıl boyunca düşüş yaşanacağı belirtiliyor. Yaşam maliyetinin zaman içinde nasıl arttığını gösteren enflasyon zirve yapmış olsa da, fiyatların İngiltere Merkez Bankası'nın yüzde 2'lik hedefinin ‘önemli ölçüde üzerinde’ bir hızda yükselmeye devam edeceği de CBI tarafından ifade ediliyor. Hazine sözcüsü ise, “Güçlü küresel ters rüzgarlar karşısında İngiltere ekonomisini zor zamanlar beklediği konusunda dürüst olduk ve bu zorlukta yalnız değiliz” diyor.

İngiltere’de evsizlere destek veren kuruluşun çalışanları grevde

 

İngiltere'de uzaktan çalışma için yeni yasa tasarısı

 

İngiltere'de hizmet sektörü daralmaya devam etti

 

İngiltere ekonomisi 2023'te küçülecek

 

İngiltere'de demir yolu işçileri yeni grevlere hazırlanıyor

 

İngilizlerden 10 maddelik kaos senaryosu

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)