BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİngiltere büyüme tahminini düşürdü----

İngiltere büyüme tahminini düşürdü

İngiltere büyüme tahminini düşürdü
12 Kasım 2014 - 14:52 www.finansgundem.com

İngiltere Merkez Bankası gelecek yıl için ekonomik büyüme tahminini yüzde 3.1’den yüzde 2.9’a düşürdü

İngiltere Merkez Bankası (BoE), gelecek yıl için ekonomik büyüme tahminini yüzde 3,1’den yüzde 2,9’a düşürdü.

BoE Başkanı Mark Carney, Londra’da düzenlenen enflasyon raporu toplantısında, İngiltere’nin ekonomik büyüme tahminini gelecek yıl için yüzde 3,1’den yüzde 2,9’a revize ettiklerini açıkladı. Bankanın 2016 yılı için öngördüğü büyüme tahmini ise yüzde 2,8’den, yüzde 2,6’ya revize edildi.

Avro Bölgesi’ndeki düşük büyümenin, İngiltere ekonomisi üzerinde de sınırlı bir baskı unsuru oluşturduğunu belirten Carney, "Temel aşağı yönlü risk, İngiltere'nin ihracatı üzerinde baskı oluşturan Avro Bölgesi ekonomik faaliyetlerindeki zayıflıktan kaynaklanıyor" dedi.

Carney, gelecek yıl Avro Bölgesi’nde ekonomik büyümenin yüzde 1 seviyesinde olabileceği tahmininde bulundu.

İngiltere'de geçen yıl itibariyle 700 bin istihdam yaratıldığını anımsatan Carney, uzun zamandır beklenen gelir artışındaki yükselişin ilk işaretlerinin görülmeye başlandığını ifade etti.

Carney, İngiltere’de gelir artışının düşük enerji, gıda ve ithalat fiyatları ile desteklendiğini belirterek, enerji fiyatlarının geçen yıla kıyasla yaklaşık yüzde 20 daha düşük seviyede olmasına dikkati çekti.

Mark Carney, "Yatırımların büyümesi güçlü seviyede. Komitemiz ağustos ayına kıyasla yatırımlardaki genişlemenin kısmen daha az belirgin olmasını bekliyor olsa da, yatırımlar tarihsel ortalamanın üzerinde büyümeye devam ediyor" dedi.

İngiltere’de enflasyonun gelecek altı aylık dönemde yüzde 1 seviyesinin altına gerileyebileceğini belirten Carney, ilerleyen dönemde Merkez Bankası’nın hedef seviyesi olan yüzde 2’ye doğru ilerleyebileceğini kaydederek, “Enflasyonda hedef seviyeye ani dönüş beklemiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"Planlanan faiz artışı kademeli bir şekilde yapılacak"

İngiltere Merkez Bankası’nın planlanan faiz artışını kademeli bir şekilde yapacağını vurgulayan Carney, şunları kaydetti:

"Net bir şekilde riskler devam ediyor ve Merkez Bankası’nın istikameti bu risklerin nasıl evrildiğine bağlı olacaktır. Son aylar bize piyasanın Merkez Bankası’nın Faiz düzenlemesinin verilere bağlı olduğunu anladığını gösterdi. 

İngiltere Merkez Bankası, faiz oranlarını artırmaya başladığında, bunun kademeli ve bir süre boyunca tarihsel ortalama seviyesinin altında olması beklenmektedir."

"BoE, güçlü büyümenin, enflasyon baskısı oluşturmayacağına inanıyor" 

Merkezi Londra'da bulunan Capital Economics’in İngiltere ekonomisti Samuel Tombs, enflasyon raporunun açıklanmasının ardından AA muhabirine şu değerlendirmeyi yaptı:

"Kasım ayı itibariyle Merkez Bankası’nın enflasyon raporu bize Para Politikası Komitesi’nin faiz oranlarını birkaç ay daha aynı seviyede koruyacağını gösteriyor. İngiltere Merkez Bankası halen güçlü büyümenin, ekonomideki kapasite fazlası sebebiyle enflasyon baskısı oluşturmayacağına inanıyor."

BoE Başkanı Carney, daha önce yaptığı konuşmada planlanan politika faizi artışının gelecek yılın ilkbahar aylarında yapılabileceğini söylemişti.

BoE politika faizini 2009 yılında beri tüm zamanların en düşük seviyesi olan yüzde 0,5 seviyesinde tutuyor. Son iki Para Politikası Komitesi toplantısının tutanaklarında komite üyelerinden ikisinin faiz artırımını destekleyici oy kullanmaları dikkati çekmişti. 

Carney'in açıklamalarının ardından sterlin/dolar paritesi 1,5873 ile günün en düşük seviyesini gördü.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)