BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİngilizlerin yeni endişesi göçmenler----

İngilizlerin yeni endişesi göçmenler

İngilizlerin yeni endişesi göçmenler
25 Kasım 2022 - 15:37 www.finansgundem.com

İngiltere’de ekonomi ve enflasyonun ardından yeni endişe, göçmenler.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere ekonomisi birçok sorunla aynı anda boğuşuyor. Politika sahnesinin öncülüğünde radikal ekonomik çözümlerle sorunları aşmayı planlayan ancak çok kısa sürede geri adım atmak zorunda kalan İngiltere’de en azından finansal krizin önüne geçilmiş görünüyor.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, İngilizler için asıl büyük sorunlar ise ekonomi ve enflasyon olarak iki başlıkta sıralanıyor; en azından bugüne kadar böyleydi. Ancak son dönemde İngilizler yeni bir endişe kaynağı daha edinmiş gibi görünüyor: Göçmenler.

Ekonomi, enflasyon…

Pazarlama ve kamuoyu araştırma şirketi Ipsos’un verilerine göre, ekonomi ve enflasyon İngiltere için en büyük sorunlar olarak birbirine bağlıyken, göçmenlik konusundaki endişeler de hızla artıyor.

Kasım 2022 Ipsos Issues Index, göçle ilgili endişe düzeyi Ekim ayından bu yana ikiye katlansa da İngilizlerin endişelerinin ağırlıklı olarak ekonomik olmaya devam ettiğini gösteriyor. Halkın yüzde 45’i hem enflasyon hem de ekonominin ülke için büyük sorunlar olduğunu söylüyor ve bu, insanların hem kişisel hem ulusal bazda ortak endişeleri olduğunu gösteriyor. Benzer şekilde, İngiltere halkının yüzde 27'si bu iki seçenekten herhangi birini ülkenin karşı karşıya olduğu en büyük sorun olarak görüyor. Ipsos’un yürüttüğü saha çalışması, 17 Kasım Bütçe duyurusu öncesine dayanıyor.

Her ikisi de çoğu insan için temel kaygılar olsa da, vurgulamada küçük farklılıklar bulunuyor. Kadınlar (yüzde 50) ve daha gençlerin (18-34 yaşındakilerin yüzde 52'si) enflasyondan bahsetme olasılığı daha yüksekken, erkekler (yüzde 48) ve yaşlıların (35+ yaş grubundakilerin yüzde 47'si) ise ekonomiden bahsetme olasılığı daha yüksek oluyor.

Göç ve göçmenler

Ekim ayından bu yana ise İngilizlerin endişeleri arasına yeni bir başlık dahil oluyor. Son iki ayda yüzde on puanlık bir artışla ve yüzde 21’lik bor oranla, katılımcıların artık ‘göç’ü ülke için büyük bir sorun olarak gördüğü anlaşılıyor. Bu oran, 2019 yılı Mart ayından bu yana görülen en yüksek orana karşılık geliyor ve Ulusal Sağlık Sistemi (National Health Service – NHS) ile birlikte ekonomi ve enflasyondan sonra ülkenin karşı karşıya olduğu bir sonraki en büyük sorun olarak öne çıkıyor.

Geçen aydan bu yana politikacılara ve siyasete duyulan inanç eksikliğinin ülke için büyük bir sorun olduğunu söyleyenlerin oranında da bir artış yaşanıyor. Bunu endişe olarak dile getirenlerin oranı ise yüzde 20 olarak gerçekleşiyor. Bu oranın Eylül ayında yüzde 9 ve Ekim ayında yüzde 16 olduğu düşünüldüğünde, İngilizlerin siyasete olan güveninde belirgin bir düşüş yaşandığı daha iyi anlaşılıyor. Siyasete yönelik kaygılar parti üyeliğine göre de büyük ölçüde farklılık gösteriyor. Muhafazakarların yüzde 11'i siyasete güven duymazken, İşçi Partisi destekçilerinde bu oran yüzde 26 olarak gerçekleşiyor.

En çok Muhafazakarlar endişe duyuyor

Göç şu anda ülkenin karşı karşıya olduğu en büyük sorunlardan biri olmasına rağmen, farklı gruplar arasında endişe derecesi konusunda çok önemli farklar bulunuyor.

Muhafazakar parti destekçileri göç konusunda çok daha endişeli gözüküyor. Muhafazakarların yüzde 42'si göçü ekonominin ardından en büyük ikinci sorun olarak görüyor. Bu, geçen aydan bu yana göçten bahseden Muhafazakarlar arasında 20 puanlık bir artışa karşılık geliyor. Buna karşılık, İşçi Partisi destekçilerinin yalnızca yüzde 13'ü, 7 puan artışla, göçten bahsediyor.

Yaş da, göçe yönelik kaygının bir başka güçlü göstergesi olma özelliği taşıyor. 18-24 yaşındakiler arasında sadece yüzde 4’lük bir kesim göçü bir sorun olarak dile getirirken, 55 yaş üstü için bu rakam yüzde 34’e tırmanıyor. 55-64 yaşındakiler arasında göçten kaygı duyanların oranı ise yüzde 40.

Buna karşılık, cinsiyet, sosyal sınıf ve bölge arasında daha az farklılık bulunuyor. Göçten en az endişelenen yerlerin başında ise yüzde 14 ile Londra yer alıyor.

Ipsos'ta araştırmacı olan Mike Clemence şunları söylüyor: "Bu ayki veriler, İngiliz halkının ağırlıklı olarak hem kendilerinin hem de ülkenin ekonomik durumu hakkında endişeli olduğunu bir kez daha doğruluyor. Bununla birlikte, muhtemelen Manş Denizi’ndeki yasa dışı geçişlerin hacmine ilişkin haberlere bağlı olarak göçle ilgili endişelerde önemli bir sıçrama görülüyor ve bu Muhafazakarlar için özel bir öncelik anlamı taşıyor."

İngiltere'de toplu grev kararı

 

İngiltere'de fabrikalarda sipariş sıkıntısı

 

İngiltere'nin araç üretimi arttı

 

Hükümet endişeli: İngiltere'de 40 bin kişilik grev planı

 

İngiltere'ye göç edenlerin sayısı rekor kırdı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)