BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaÖdeme Sistemleriİngiliz perakendecilerden kart şirketlerine ‘fahiş fiyat’ suçlaması----

İngiliz perakendecilerden kart şirketlerine ‘fahiş fiyat’ suçlaması

İngiliz perakendecilerden kart şirketlerine ‘fahiş fiyat’ suçlaması
13 Aralık 2022 - 16:53 www.finansgundem.com

İngiliz perakendeciler pandemide temassız ödemelerin yükselişini fırsat bilen kart şirketlerinin maliyetleri olağanüstü bir şekilde yükselttiğini iddia etti. Perakendeciler düzenleyici kurumlarından acil müdahale talep ediyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de tüketici harcama alışkanlıklarına ilişkin son veriler banka kartı veya kredi kartı kullanımının ülke çapında düşme eğiliminde olduğunu gösteriyor. Finextra’nın haberine göre, İngiliz Perakende Konsorsiyumu (BRC) büyük kart firmaları tarafından gerçekleştirildiği iddia edilen fahiş fiyat uygulamalarının önlenmesi için acil müdahale çağrısında bulundu.

2021'de mağazaların pandemi kısıtlamaları nedeniyle kapanmasıyla ve halka temassız ödeme yöntemlerinin kullanması tavsiyelerinin verilmesiyle İngiltere çapında nakit kullanımları sert bir şekilde düşmüştü. BRC verilerine tüm işlemlerin sadece %15'ine nakitle yapılır hale gelmiş %82'si ise kredi veya banka kartlarında üzerinden yapılmıştı. Yapılan harcamaların beşte dördü kartlar üzerinden geri kalanı ise kredi ve ödeme kartları aracılığıyla gerçekleştirilmişti.

Toplam harcanan para değerlendirildiğinde ise harcamaların sadece %8’i nakitti. Kredi kartı harcamaları %23 artarken Banka kartı harcamaları ise tam %67’lik bir yükseliş göstermişti.

Kartlı ödemelerin kullanımındaki artış kısmen 2021'de internet üzerinden yapılan alışverişteki artışı yansıtıyor. Bu rakam 2022'nin ilk 11 ayında %39,9'a düştü ve pandemi hafifledikçe daha fazla insan sokaklara geri döndü. Sonuç olarak, kartlı ödemelere bu geçişin devam edip etmeyeceği ise henüz belli değil.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, pandemi döneminde kart kullanımlarının artışıyla birlikte kart ödemelerini kabul etmeyle ilgili maliyetler de yükseldi. 

BRC perakendecileri 2021’de müşterilerden kredi kartı ödemesi kabul etmelerinden dolayı toplamda 1,3 milyar sterlinlik maliyetle karşı karşıya kaldıklarını belirtiyor. BRC, işlemlerin çoğunluğunu oluşturan banka kartlarının işlem ücretlerinin 2020'ye göre %28 oranında arttığını ve toplam tüccar hizmetleri ücretlerinin %12 oranında yükseldiğini belirtiyor.

Lobi grubu, bunun kart firmaları tarafından banka kartı işlemlerini gerçekleştirmek için perakendecilere uygulanan ek 141 milyon sterlinlik bir maliyete dönüştüğünü söylüyor.

İngiltere’nin ödeme sistemlerini düzenleme kurumu PSR, kart ücretleri ve İngiltere'deki tüccarlardan kart şirketleri tarafından alınan Brexit sonrası değişim ücretleri ile ilgili iki piyasa incelemesi başlattı. Bununla birlikte, düzenleyici kurum tüccarların soruşturmalar tamamlamadan önce iki yıl daha beklemek zorunda kalabilecekleri konusunda uyardı.

BRC, düzenleyici kuruma bu dönemde artan kart ücretlerini durdurmak için geçici müdahaleler yapması çağrısında bulunuyor. Perakende lobisi ayrıca değişim ücretlerinin kaldırılmasını ve İngiltere Hazinesi'nin kart kabul etme maliyetleri konusunda kendi incelemesini yapmasını talep ediyor.

BRC Ödeme Politikaları Danışmanı Hannah Regan konuyla ilgili açıklamasında, “Geçtiğimiz yıl insanlar art arta gelen karantinalar sırasında cesaretini kaybetti ve perakende harcamalarının %90'ından fazlasında banka veya kredi kartı kullandı. Kart kullanımının artmasıyla birlikte, zaten zor durumda olan perakendeciler bu ödemeleri kabul etmek için büyük meblağlar ödemek zorunda kaldılar. Kart şirketlerinin baskın piyasa konumlarını kötüye kullanmalarını önlemek için PSR’ın ve Hazine'nin acil müdahalesine ihtiyacımız var” ifadelerine yer verdi.

CBDC’leri bekleyen kritik engel: Fiziksel nakit

 

ABD'de küçük işletmelerin faaliyetlerinde toparlanma

 

2023’te tüm gözler yine enflasyonda olacak

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)