BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİngiliz finans sektörü Brexit anlaşmasından yenik çıktı----

İngiliz finans sektörü Brexit anlaşmasından yenik çıktı

İngiliz finans sektörü Brexit anlaşmasından yenik çıktı
30 Aralık 2020 - 12:39 www.finansgundem.com

Avrupa Birliği ve İngiltere arasında Noel öncesinde varılan Brexit anlaşması yeni soru işaretlerini beraberinde getirdi. Finans hizmetlerde denklik sorununa ilişkin cevapsız sorular İngiliz banka hisselerine darbe vuruyor

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İngiltere’de Bankalar ve finansal şirketleri önderliğindeki hisseler Noel sonrasındaki ilk ticaret günü 29 Aralık’ta düşüş gösterdi. Analistler söz konusu düşüşün Brexit konusundaki gelişmeler ve 1 Ocak sonrasındaki borsa operasyonlarına ilişkin gerekli detayların oluşmamasını neden olarak gösteriyorlar.

İngiliz bankaları Lloyds (%3,54), Barclays (%2,69), NatWest (%2,63) ve HSBC (%0,21) hisseleri geçtiğimiz günün en büyük kaybedenleri oldu. Söz konusu düşüş İngiltere borsasının günü yükselişle bitirmesine rağmen geldi.

İngiliz banka hisseleri neden düşüyor?

Financial News’in haberine göre Intertek ve Diago gibi şirketler FTSE 100’deki yükselişe liderlik ederken AJ Bell’in Yatırım Sorumlusu Russ Mould bankalar ve finansal hizmet sağlayıcıları geride kalanlar olduğunu ve aynı trendin FTSE 250 Endeksi’nde de görüldüğünü belirtiyor.

Mould konuyla ilgili açıklamasında, “Bu durum İngiltere gayrisafi yurtiçi hasılasında balıkçılık ve sanayi üretiminden çok daha fazla yer tutan finansal hizmetler sektörü ve sektöre bağlı tüm hizmetler açılarından bakıldığında için 2021’de yapılacak anlaşmaya ilişkin gerginliğin devam ettiğini gösteriyor” uyarısında bulundu.

Yatırım uzmanı finans hisselerinin aşağı yönlü hareketine ilişkin “Hem Noel arifesinde gelen Brexit anlaşması hem de AstraZeneca-Oxford Üniversitesi Kovid-19 aşısıyla ilgili olumlu haberler sayesinde piyasanın 2021'in toparlanma potansiyeline odaklanmaya hevesli göründüğü bir günde küresel ekonomiye ve İngiltere’ye bu derece bağlı olan bankaların, tökezlemesi garip görünüyor” ifadelerine yer verdi.

Brexit anlaşmasının finansal hizmetlere ilişkin hiçbir şey sunmadığını belirten Mould sektördeki ticari akışın, varlıkların ve finans çalışanlarının Londra’dan Frankfurt, Paris, Brüksel, Amsterdam ya da Dublin gibi şehirlere kayma eğiliminin arttığına dikkat çekiyor.

Tüm bunlara ek olarak Mould pandeminin iyiye gitmek yerine daha kötü bir hal almakta olduğunu, daha sıkı kısıtlama uygulamalarına ihtiyaç olabileceğini sözlerine ekledi.

Finans uzmanı, “Bu bankaların ekonomik faaliyetlerinde daha fazla düşüşe ve dolayısıyla kredi kayıplarına neden olabilir. Söz konusu durum İngiltere Merkez Bankası’nı negatif faiz oranlarını denemeye itebilir. Bu politika değişimi bankaların kredi defterleri için denge bozucu bir etki yaratacaktır. Bankalar da ezilen hisse değerlerini toparlamak için muhtemelen kapsamlarını sınırlı tutarak bir çeşit temettü ödemesiyle yatırımcıları çekmeye çalışacaktır” ifadelerine yer verdi.

Finans sektöründe denklik bekleyişi sürüyor

BBC'nin haberine göre Brown Shipley Analisti Shanti Keleman, İngiliz banka hisselerindeki düşüşü "Brexit anlaşmasında finansal hizmetler denkliği konusunda anlaşma sağlanamamasına” bağladı.

Londra ile Brüksel arasında varılan anlaşmanın şu an her alanı kapsamadığını söyleyen Mould, hala cevaplanması gereken sorular olduğunu da sözlerine ekledi. Sterlinin halen düşüşte olduğunu belirten yatırım uzmanı anlaşmanın finansal hizmetler sektörü için ne anlama geleceğinin halen açıklanmadığına dikkat çekiyor. Müzakerelerden Mart 2021’e kadar sektöre ilişkin bir anlaşma çıkması beklenilmesine karşın bu bir zorunluluk değil. Zorlayıcı bir son tarihin olmaması da müzakerelerin gelecek yılın ikinci çeyreğinden daha uzun bir süre devam edebileceği anlamına geliyor.

AB Komisyon ve Konsey başkanları Brexit anlaşmasını imzaladı

 

Astrazeneca - Oxford aşısına İngiltere'den ilk onay

 

AB'li yetkiliden AstraZeneca'ya kötü haber

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)