BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİngiliz finans devi açığa düştü----

İngiliz finans devi açığa düştü

İngiliz finans devi açığa düştü
09 Şubat 2023 - 14:09 www.finansgundem.com

İngiltere’nin en köklü varlık yöneticilerinden Abrdn’in hisseleri Avrupa’nın en çok açığa satışı yapılan finans şirketi oldu. Abrdn hisseleri aynı zamanda İngiltere’nin en çok açığa satışı yapılan hissesi konumunda

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bir zamanlar İngiltere’nin adından en çok söz ettiren finans devlerinden olan Abrdn ülkenin en çok açığa satışa alınan şirketi haline geldi. Edinburgh merkezli fon yöneticisi grup Point72 be Citadel gibi hedge fonlarına yaptığı başarısız yatırımlar nedeniyle gözden düştü.

Financial News’in haberine göre, İngiltere Finansal Yürütme Otoritesi’nin günlük açığa satış raporlarını izleyen Short Tracker, Abrdn’in hisselerinin %6,2’sinin açığa satışta olduğunu ve İngiltere’nin en çok açığa satış yapılan hissesi olduğunu ortaya çıkardı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, borsa çevrelerinde ‘shortlamak’ olarak da bilinen açığa satış işlemleri, bir yatırımcının bir komisyoncudan hisse ödünç alması ve daha sonra hisse senedini daha düşük bir fiyata geri alma umuduyla satması anlamına geliyor. Bu stratejinin en başarılı performansı gösterdiği zamanlar genelde piyasalarda veya söz konusu varlıkta düşüş atmosferinin görüldüğü zamanlardır. Zira açığa satış yapan yatırımcılar hisse senedinin düşüşünden kâr elde eder.

508 milyar sterlinlik varlık yöneticisi aylardır açığa satışçıların saldırısı altında. Short Tracker'a göre, Abrdn diğer tüm firmalardan daha fazla hedge fonlarına maruz kalıyor.

Avrupa’nın en çok açığa satışı yapılan finans firması

Abrdn’e karşı yatırım yapan yedi firma arasında ünlü hedge fonu yöneticisi Ken Griffin’in Citadel Advisors firması ve dünyanın en büyük varlık yöneticisi BlackRock da bulunuyor.

Finans firmasına karşı en büyük açığa satış pozisyonu bulunan şirketse Abrdn’in hisselerinin %1,17’sini açığa satışa alan yatırım firması GLG Partners. GLG’yi %1,10’luk açığa satış hissesiyle Millennium International Management izliyor.

Analitik firması Breakout Point'in bir diğer araştırmasına göre, Abrdn Avrupa'daki en fazla açığa satışa alınan dokuzuncu şirket konumunda. Fon yöneticisinin aynı zamanda Avrupa Finans sektöründeki tüm şirketler arasında en çok açığa satışa alınan şirket olduğu gözüküyor.

Hedge fonları, varlık yönetimi sektörünün tamamı için tarihin en kötü yıllardan birinin ardından Abrdn'i hedef haline getirdi. Sektörün en büyük isimleri dahi geçtiğimiz yıl kârlarında ve gelirlerinde büyük düşüşler kaydetmişti.

28 Şubat’ta yıllık bilançosunu bildirmeye hazırlanan Abrdn açığa satış pozisyonları hakkında yorum yapmaktan kaçındı.

Hisseler senetleri dipten döndü

Abrdn, hisse fiyatındaki uzun süre görülen düşüşlerin ardından ağustos ayı sonunda FTSE 100 Endeksi’nden çıkarılmıştı. Zira şirketin piyasa değeri artık endekste kalmak için yeterli değildi.

Ancak Abrdn hisseleri son altı ay içinde yaklaşık %22 oranında yükseldi. Şirket son borsa rallisi sırasında piyasa değerini artırmayı başardı ve aralık ayında yeniden İngiltere’nin en büyük şirketlerinin yer aldığı endekse tekrar girebildi.

Fon şirketinin hisseleri 2023’ün başından bu yana yükseldi. Abrdn hisseleri yılın başından bu yana %12 değer kazandı. Ancak son performansa rağmen Abrdn’in hisselerinin son beş yılda %52 değer kaybettiği görülüyor.

Yeniden yapılanma planı işe yarayacak mı?

Varlık yöneticisi, amiral gemisi fonu Küresel Mutlak Getiri Stratejileri’nden çıkışlar nedeniyle kayıp vermeye devam ediyor. Morningstar'a göre, fonun İngiltere versiyonundaki varlıklar, Mayıs 2016'da neredeyse 27 milyar sterlinlik bir zirveden yaklaşık 1,2 milyar sterline düştü.

Abrdn CEO'su Stephen Bird, Financial News'e verdiği yakın tarihli bir röportajda, Temmuz ayında yılın ilk yarısı için 320 milyon sterlinlik bir zarar açıklayan varlık yöneticisini geri döndürme stratejisinin arkasında durduğunu söyledi.

CEO olarak üçüncü yılına giren Bird, varlık yöneticisi odağını üç temel alana kaydırarak bir dizi büyük değişiklik yaptı. Firmanın odaklandığı alanlarsa yatırımlar, danışmanlık ve bireysel servet yönetimi birimleri.

Bu yeni strateji kapsamında Abrdn aralık ayında 400 binden fazla müşterisi olan İngiltere’nin en büyük perakende yatırım platformlarından biri olan Interactive Investor’ı satın aldı. Fon yöneticisi şirket satın alım anlaşması için 1,5 milyar sterlin ödedi.

Abrdn ayrıca Temmuz ayında 300 milyon sterlinlik bir hisse geri alımı yaptığını açıkladı.

Autonomous Research tarafından Ekim ayında yayınlanan bir not, Abrdn hisseleri için fiyat hedefini iki katına çıkardı. Borsa araştırmaları firması Abrdn’i "artık sadece eski moda bir varlık yöneticisi değil, bir platform işletmesi" olarak nitelendirdi.

Ölüsü dirisinden değerli

Ancak tüm analistler Bird’ün yeni bakış açısının işe yarayacağına inanmıyor

Numis Menkul Kıymetler Analisti David McCann ekim ayında yayınladığı bir araştırma notunda “grubun rotayı tersine çevirebilmesi ve piyasa değerini en üst seviyeye çıkarabilmesi için daha radikal bir stratejiye ihtiyaç duyduğunu” söyledi.

McCann şirketin dağılması gerektiğine inanıyor. Analist Abrdn’in ‘ölüsünün dirisinden daha değerli’ olduğunu söyledi.

 

Sberbank'ın kârı %9,8 arttı

 

Credit Suisse'den rekor zarar

 

JPMorgan yüzlerce çalışanını daha işten çıkardı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)