BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkING, veri odaklı olma stratejisiyle global yapılanma için düğmeye bastı----

ING, veri odaklı olma stratejisiyle global yapılanma için düğmeye bastı

ING, veri odaklı olma stratejisiyle global yapılanma için düğmeye bastı
20 Temmuz 2018 - 11:15 www.finansgundem.com

Yeni nesil dijital bankacılığa 2016-2021 döneminde 800 milyon euro yatırım yapmayı taahhüt eden ING Grubu, global ölçekte veri odaklı bir kurum olma stratejisiyle organizasyonel bir yapılanma başlattı

Kendisini bankacılık lisansına sahip teknoloji şirketi olarak tanımlayan ING Bank, geleceğin bankacılığına yatırım yapmaya devam ediyor. Yeni nesil dijital bankacılık için 2016-2021 döneminde 800 milyon Euro yatırım yapmayı taahhüt eden ING Grubu, kendini veri odaklı bir kurum olarak konumlayarak, Türkiye’nin de içinde bulunduğu stratejik ülkelerde yapay zeka ve robot teknolojileri alanlarında uzmanlaşmış ekipler kurdu. Her ülkenin farklı bir konuya odaklanacağı ve insan kaynağı için görüşmelerin yapılmaya başlandığı bu ekipler, tüm dünyaya yeni nesil bankacılık çözümleri üretecek.

Görkem Köseoğlu: “Yapay zekayı üç alanda kullanıyoruz”

Eylül 2017’de Grubun önümüzdeki süreçte yeni nesil bankacılığına yön verecek ismi olarak atanan ING Grubu Yapay Zeka ve Robot Teknolojileri Global Başkanı Görkem Köseoğlu, bankacılıkta yapay zekayı; müşteri ilişkisi yönetimi, süreç otomasyonu ve temel bankacılık işlemleri olmak üzere üç ana alanda kullanmaya çalıştıklarını söyledi. Köseoğlu, şöyle konuştu: “Müşterilerimiz açısından bakıldığında bu üç alandaki yapay zeka çözümlerinin yararlarını görmeleri mümkün. Örneğin doğal dil işleme çözümlerine dayalı chatbot çözümlerini hali hazırda birkaç ülkede müşterilerimize açtık. Aynı şekilde süreç otomasyonuna örnek olarak yazılım robotları kullanarak pek çok işlemi daha hızlı ve hatasız hale getirmeye başladık, Türkiye’de KGF kredileri için oluşturduğumuz süreç buna güzel bir örnek. Temel bankacılık alanında ise kredi değerlendirmesi süreçlerinden işlem güvenliğinin sağlanmasına yönelik çözümlere ve fiyatlama gibi konulara kadar pek çok çözüm üzerinde çalışıyoruz.”

“Çalışmalara 250 kişilik veri bilimcisi yön veriyor”

Yapay zekayı kullanmada önceliklerinin, doğrudan sistem entegrasyonu gerçekleştiremedikleri süreçler olacağını belirten Köseoğlu, “IT çözümünün maliyetli ya da uygun olmadığı sorunların çözümünde robot kullanmayı düşünüyoruz. Amacımız, basit kopyala yapıştır yapan robotlar ile başlayarak, daha karmaşık robotlar için uygun ortamı sağlamak. Hedefimiz, bir süreci baştan sona, tüm olası durumları kapsayacak şekilde ilerletebilen uçtan uca robotlar geliştirmek” diye konuştu. ING Grup olarak yapay zeka çalışmalarını, halihazırda 250 kişilik veri bilimcisi (data scientist) ve modelleme uzmanı ve bunlara destek olan veri mühendisleriyle iş analistlerinden oluşan ekiplerle yürüttüklerini kaydeden Köseoğlu, şöyle devam etti: “Ekiplerimiz ağırlıklı olarak Hollanda, İngiltere ve Almanya’da. Bunlara ek olarak yeni merkezler kurmak için çalışmalarımız sürüyor. İş birimlerindeki bu ekiplere ek olarak, doğrudan İcra Kurulu’na bağlı olarak çalışan bir Baş Veri Bilimci liderliğindeki veri bilimcilerden oluşan bir merkez ekibimiz bulunuyor. Tüm faaliyetlerin koordinasyonunu sağlamak ve bu alandaki amaçlarımızı daha da güçlendirmek için, benim atanmış olduğum Global Yapay Zeka ve Robot Teknolojileri Başkanı pozisyonu da hayata geçirildi.”

“Kullanımdaki uygulamalarımızı, tüm ülkelere açmayı planlıyoruz”

Robot süreç otomasyonu tarafında hali hazırda 1000’den fazla robotun uygulamada olduğunu vurgulayan Köseoğlu, “Çalışmalarımızdan örnek vermek gerekirse; ödüllü uygulamamız Katana; Belçika’daki chatbot uygulamamız Marie; Hollanda’da ilk ve tek banka olarak çıktığımız anında kredi uygulamamız; Almanya ve İspanya’da Scalable Capital ile ortak olarak hayata geçirdiğimiz robo-advice yatırım danışmanlığı uygulamalarımız; süreç otomasyonu için Almanya’da hayata aldığımız otomatik veri işleme uygulamamız; işlem güvenliği ve kara para ile mücadele için hayata geçirdiğimiz ve regülatörden övgü alan 3 gelişmiş modelimiz ve Türkiye’de hayata geçirdiğimiz KGF robotu gibi uygulamaları sayabiliriz” dedi. Tüm bu uygulamaları global olarak tüm ülkelere açmayı planladıklarını kaydeden Köseoğlu, “Türkiye de öncelikli pazarlarımızdan olduğu için, burada da kısa zamanda daha fazla uygulama ile müşterilerimize ulaşmayı hedefliyoruz” diye konuştu.

“Robotlarla 20 bin saat kazandık”

Türkiye’de bu alanda yapılanlara ilişkin olarak ise Köseoğlu şunları söyledi: “İlk robotumuz olan KGF robotu, 2017 yılının Nisan ayı başında canlı ortama alındı ve KGF giriş sürecini hızlı ve hatasız hale getirdi. Robotlar, geleneksel IT çözümlerine göre çok daha hızlı geliştirilebiliyor ve uygulamaya alınabiliyor. Hız ve hatasızlık anlamında, manuel işlemlere göre avantaj sağlıyor. Örneğin, şubede yaklaşık 40 dakikada gerçekleştirilen bir KGF başvurusunu, bir robot 5 dakikadan az sürede ve sıfır hata ile gerçekleştirebiliyor. Bu anlamda KGF olumlu bir deneyim oldu. ING Bank olarak şu an 33 robotla hizmet veriyor. Bu robotlar çeşitli operasyonel adımları gerçekleştiriyor. Halihazırda robotlar ING Bank’a 20 bin saat kazandırmış durumda.”

“Maraş’ta 2 ayda 50’ye yakın robot yazılımı tamamladık”

Robot teknolojileri ile temelde bankanın çeşitli bölümlerinde çalışanların günlük rutin işlerini otomatize ederek daha katma değerli işlerine daha fazla vakit ayırmalarını ve hata oranlarını minimum indirmeyi sağlamayı amaçladıklarını vurgulayan Köseoğlu, “Bu kapsamda üye iş yerleri ve firmaların bilgilerini güncelleme, günlük finansal raporların otomatik hazırlanması, mutabakat ve mizan işlemleri, şube ve genel müdürlük raporlama işlemleri yaptığımız işlerden birkaçı. Bunun yanında arkadaşlarımızın doğum günlerini kutlayan bir robotumuz da var. Buna ek olarak mutlaka değinmek istediğim bir konu da ING Türkiye'nin operasyon merkezinin yer aldığı Kahramanmaraş’ta yaptığımız çalışmalar. Maraş’ta haziran ayında kurduğumuz 6 kişilik robot teknolojileri ekibi ile 2 ayda 50’ye yakın robot yazılımını tamamladık. Robot teknolojilerine ek olarak, yapay zeka tarafında chatbot uygulamamızın detaylarını da yakın zamanda açıklayacağız” dedi.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • brok3420 Temmuz 2018 13:07

    Bankaları 2 şey şimdilik zayıflattı uzum dönemde bitirecek.. İngiltere ve amerikada okuyan tipler diğeri devletin abuk sabuk uygulamaları..şimdiden helvaları hazırlayın.