BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİncirlik Üssü'nün ABD'li komutanından S-400 açıklaması----

İncirlik Üssü'nün ABD'li komutanından S-400 açıklaması

İncirlik Üssü'nün ABD'li komutanından S-400 açıklaması
02 Temmuz 2018 - 06:16 www.finansgundem.com

Albay David S. Eaglin, S-400'lerin alımının tamamen Türkiye'nin kendi kararı olduğunu ve saygı duyduklarını belirterek "Ama olası sonuçları da belirttik" dedi

İncirlik Üssü'nün ABD'li komutanı Albay David S. Eaglin, gündeme ait önemli açıklamalarda bulundu. ABD’nin İncirlik’ten ayrılma planı olmadığını belirten Eaglin, S-400'ler için de, "Karar Türkiye'nin. Saygı duyuyoruz ama sonuçlarını da belirttik" dedi. Gazete Habertürk'te Nalan Koçak imzalı röportajda soruları yanıtlayan Eaglin'in açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

‘ARTIK İNCİRLİK’TEN DEAŞ’A OPERASYON DÜZENLENMİYOR’

- Üsten hâlâ DEAŞ’a karşı hava operasyonları var mı?

DEAŞ’la mücadelede sağlanan gelişmeler sayesinde artık örgüte karşı üsten muharip hiçbir operasyon düzenlenmiyor.

- Buna rağmen savaş uçağı var mı üste?

Hayır. Muharip operasyonlar sona erdiği için savaş uçağımız yok.

- İncirlik hep ABD için çok önemli oldu, neden?

Kuruluşundan bu yana İncirlik hep ABD, Türkiye ve diğer NATO müttefikleri için çok stratejik bir yer oldu. Bunu sadece bölgedeki tehditlere karşı düzenlenen askeri operasyonlar anlamında değil, gerektiğinde yardım sağlanması anlamında da söylüyorum.

- Üsteki asker sayısını bizimle paylaşır mısınız?

Tahmin edeceğiniz üzere güvenlik gerekçesiyle tam rakamı size veremem. Ancak 2 binin üzerinde Amerikalı personel var. Personelimiz tesiste binin üzerinde NATO ve Türk Hava Kuvvetleri çalışanıyla birlikte görev yapıyor.

‘S-400 KENDİ KARARINIZ AMA OLASI SONUÇLARI BELİRTTİK’

- Üs, Türkiye’de bazı kesimler için Amerikan emperyalizminin sembolü. Peki buna ne dersiniz?

Türk müttefiklerimizde saygı çerçevesinde süren ilişkimize müteşekkiriz. Pek çok askerimiz bölge esnafından alışveriş yapıyor, yerel şirketlere iş imkânı sağlıyoruz ve üste küçük marketlerin perakende satış yapmasına olanak sağlıyoruz. Bölge halkına olumlu etkimizden de gurur duyuyoruz.

- Tamamen farazi konuşuyorum, mesela ileride İncirlik Üssü’nde Rusların S-400 hava savunma sistemlerini konuşlu olarak hayal edebiliyor musunuz?

Bu Türkiye’nin kararı olur, kendinizi savunma hakkınıza tamamen saygı duyuyoruz. Fakat Amerikan Savunma Bakanlığı S-400’lerle ilgili çekincelerini dile getirdi. S-400’lerin alınmasının Türkiye’nin, ABD ve NATO’yla olan savunma ilişkisine olası sonuçları da belirtildi.

‘SİYASİ KARARLAR ELBETTE BİZİ ETKİLEYECEKTİR’

- Siyasi meseleler, özellikle Ankara- Washington arasında yaşanan herhangi bir gerilim bu uyumu etkiliyor mu?

O seviyede alınan kararlar tabii ki bizi etkileyecektir. Fakat şimdiye kadar hiçbir kararın buradaki Türk ve Amerikan askerleri arasındaki ilişkiyi etkileyebildiğini söyleyemem.

- Bu çerçevede DEAŞ’a karşı YPG’yle birlikte yaptığınız operasyonlarda bir sorun yaşadınız mı?

Güvenlik gerekçesiyle maalesef bu soruya yanıt veremeyeceğim.

- Zaman zaman ABD’nin İncirlik’ten ayrılacağına dair dedikodular ortaya çıkıyor. Pentagon her defasında yalanladı ama bir kez de size sormak isterim. Ne düşünüyorsunuz?

ABD’nin İncirlik’ten ayrılmak gibi bir planı yok. Buradaki varlığımız -Türk hükümetinin de izniylemüttefikimiz ve stratejik partnerimiz olan Türkiye’yle on yıllardır devam eden çalışma isteğimizin bir sembolü.

- Özellikle Batı basınında yapılan yorumlarda, ayrılma iddialarına gerekçe olarak hep üsteki nükleer silahların güvenliği gösterildi. Sizce o silahlar İncirlik’te güvende mi?

ABD olarak politikamız, nükleer silahların genel/belirli bir bölgedeki varlığını/yokluğunu, teyit etmemek ya da inkâr etmemek.

- İncirlik, 15 Temmuz darbe girişiminin merkezi olarak görülüyor. O tarihte siz burada değildiniz ama fikrinizi sormak isterim...

Bu konuda yorum yapmayacağım.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hakan Kaelibulutm02 Temmuz 2018 16:46

    Bu yorumlar bir albay à mi kalmış. Bunlara pirim vermeyin.

  • Hakan Karlıbulut02 Temmuz 2018 16:36

    S400 ler konusu bizim kanatta sona ermiş bir konudur. ABD nin konu hakkındaki ısrarını anlıyoruz.

  • gobel6602 Temmuz 2018 10:59

    Bu devlet memurlarına gazetelerde neden yer verirler anlamam. Türkiye'de Kidemli Başçavuş statüsünde bir adam. Bunu değil gazetede yer verenleri hizaya almak lazım.

  • fafa02 Temmuz 2018 08:56

    Amerika kısa vadede değilse ,uzun vadede bize saldırmak niyetinde mi ,PKK'yı onun için mi silahlandırıyor?Yoksa savunma silahı olan S 400' lere neden bu kadar karşı?Bence Amerika iyi niyetli değil ve Türkiye teknolojiyi beraberinde getirecek olan bu silahı almaktan asla vaz geçmemeli;Gerekirse uçak alımını da Rusya'dan yapmalı.