BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaİMKB dünya piyasalarını solladı----

İMKB dünya piyasalarını solladı

İMKB dünya piyasalarını solladı
25 Şubat 2013 - 12:16 www.finansgundem.com

SPYD Başkanı Arif Ünver, kriz döneminde gelişen piyasaların gelişmiş piyasalara göre iyi performans gösterdiğini söyledi

Küresel krizin başladığı 2008 yılından 2012 sonuna kadar olan dönemde ABD, Almanya, İngiltere, Japonya gibi gelişmiş ülkelerin borsalarındaki işlem hacmi daralma gösterirken İMKB'deki işlem hacmi yüzde 44,3 büyüdü.
Sermaye Piyasası Kurulu'ndaki (SPK) Dünya Borsalar Birliği (WFE) verilerine göre, 2008-2012 yıllarını kapsayan dönemde işlem hacmi en fazla artan borsa Avusturya Borsası oldu. Avusturya Borsası'ndaki işlem hacmi söz konusu dönemde yaklaşık 9 katına çıkarak 936 milyar dolara çıktı. Aynı dönemde işlem hacmi en fazla daralan borsa ise Lüksemburg Borsa'sı olarak kayıtlara geçti. 2008'de 1 milyar 910 milyon dolar olan işlem hacmi yüzde 93,1 gerileyerek 2012 sonu itibarıyla 132 milyon dolara kadar düştü.
GERİLEMELER DİKKA ÇEKİCİ
Öte yandan kriz döneminde tüm dünyanın yakından takip ettiği büyük borsaların işlem hacmindeki çarpıcı düşüş dikkati çekti. Söz konusu borsalardan New York Borsası'nın işlem hacmi 70,6 trilyon dolardan, 23,2 trilyon dolara (yüzde 67,1 düşüş) gerilerken, Almanya Borsası'nın işlem hacmi 46,8 trilyon dolardan, 12,8 trilyon dolara (yüzde 72,7 düşüş), Londra Borsası'nın işlem hacmi 62,7 trilyon dolardan, 22 trilyon dolara (yüzde 65 düşüş), Japonya Borsası'nın işlem hacmi de 5,9 trilyon dolardan, 3,6 trilyon dolara (yüzde 38,8 düşüş) geriledi.
Aynı dönemde, Hindistan, İspanya, Kanada borsaları işlem hacmi daralan diğer büyük borsalar olurken, Çin borsasındaki işlem hacmi yüzde 29,1 artarak 3,8 trilyon dolardan yaklaşık 5 trilyon dolara çıktı.
İMKB'DE DURUM NE?
Dünyanın önemli borsalarındaki işlem hacimlerindeki gerilemeye karşın İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) kriz döneminde işlem hacmi artan borsalar arasında yer aldı.
ŞİRKET SAYISI DA ARTTI
2008'de 248 milyar dolar olan işlem hacmi 2012 sonu itibarıyla yüzde 44,3 artışla 358 milyar dolara ulaştı. Aynı dönemde İMKB'de işlem gören şirket sayısı da 323'ten 404'e yükseldi.
Öte yandan Filipinler, Tayland, Sri Lanka, Kolombiya, Malezya gibi Asya ve Latin Amerika borsalarındaki işlem hacminde yaşanan önemli artışlar da dikkati çekti.
ARTIŞIN NEDENİ NE?
Sermaye Piyasası Yatırımcıları Derneği (SPYD) Başkanı Arif Ünver, kriz döneminde gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelere göre daha iyi bir performans gösterdiğini belirterek, ''İMKB'deki işlem hacminin kriz döneminde artmasının nedenlerinden bir tanesi bu olabilir'' dedi.
Türkiye'de borsanın sığ bir yapıya sahip olduğunu ve bunun işlem hacminin artmasında etkili olabileceğini dile getiren Ünver, İMKB gibi derinliği olmayan piyasaların ekonomideki olumlu ya da olumsuz gelişmelere fazla reaksiyon gösterebildiğini söyledi.
İMKB'de şirketlerin halka açıklık oranlarının çok düşük olduğunu anlatan Ünver, ''Halka açıklık oranı yüzde 50'nin üzerinde halka açık olan 1-2 şirket var. Bu da İMKB'yi derinliği az olan bir borsa yapıyor. Derinlik az olduğu için yabancı yatırımcı açısından İMKB önemli bir trade imkanı sunuyor. Çünkü dalga boyu artıyor. Bu imkan da yabancı yatırımcının İMKB'ye olan ilgisini, dolayısıyla işlem hacmini artırıyor'' ded.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)