BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi​IMF'den Katar'a 2022 uyarısı----

​IMF'den Katar'a 2022 uyarısı

​IMF'den Katar'a 2022 uyarısı
12 Mayıs 2014 - 23:02 www.finansgundem.com

IMF, Katar'a 2022 Dünya Kupası evsahipliği için yapılan kamu yatırımlarında hesaplanan bütçelerin aşılmaması için "verimli planlama" uyarısı yaptı

Uluslararası Para Fonu (IMF), Katar'a 2022 Dünya Kupası evsahipliği için yapılan kamu yatırımlarında hesaplanan bütçelerin aşılmaması için "verimli planlama" uyarısı yaptı.

IMF'nin Katar hakkında hazırladığı son raporda, Katar yönetiminin, planlanan altyapı ve geliştirme projelerini koordine etmesi için "entegre kamu yatırım yönetim sistemi" oluşturması ve uygulaması istendi. IMF, FIFA 2022 Dünya Kupası ev için yapılan dev kamu proje yatırımlarında hesaplanan bütçelerin aşılmaması için "verimli planlama" yapılması uyarısında bulundu. Katar'ın, 160 milyar dolarını finanse edeceği, 210 milyar dolar değerinde projeyi hayata geçirmesi planlanıyor. 

Yönetim sistemiyle inşaatların darboğaza girmesinin ve maliyetlerin artmasının engelleneceği, projelerin zamanında teslim edilmesinin sağlanacağı belirtildi. 

Uluslararası Para Fonu, raporda Katar'a finansal kurumlarını güçlendirmesi ve tüm projeleri için orta vadeli bütçeler oluşturmasını tavsiye ederek, bu sayede Katar'ın verimliliğini arttıracağı değerlendirmesinde bulundu. 

Katar'ın diğer Körfez ülkelerindeki komşularıyla finansal yönetimde eşdeğer bir tablo çizdiği belirtilen raporda, Dünya Bankası verilerine göre Katar'ın diğer doğal kaynak zengini Kanada, Norveç ve İsveç gibi gelişmiş ekonomilerin arkasında kaldığına işaret edildi. 

Yapılacak projeler
Raporda, Katar'ın 2012 yılında gayri safi yurt içi hasılasına oranla yaptığı kamu yatırımının, Çin dışındaki gelişmekte olan ekonomilere kıyasla neredeyse iki katını bulduğu ifade edildi. 

Katar'ın tamamlanması beklenen büyük bütçeli yatırımları şu şekilde sıralanıyor:  

"Yeni Hamad Uluslararası Havalimanı, yeni liman, demiryolu ve metro ağı, konut alanlarının geliştirilmesi, yeni petrokimya tesisleri, Katar'ın yol ağının yenilenmesi ve genişletilmesi, son olarak Dünya Kupası evsahipliği için yeniden geliştirilecek ve inşa edilecek stadyumlar" 

Raporda, "Ulusal 2030 Vizyonu çerçevesinde gerçekleştirilen kararlı yatırım programları ve FIFA 2022 Dünya Kupası'nın yakın zamandaki teslim tarihinin uyguladığı baskı sonucunda, yatırımların verimli yönetilmesi şarttır" ifadelerine yer verildi. 

Maliyet kıyaslamaları
Katar'ın metro projesindeki inşaat maliyetlerinin düşük göründüğünü belirten IMF, buna karşılık "maliyetin aşılması riskinin" mümkün olduğu uyarısı yaptı. 

Raporda, Katar'ın yol yapım projeleri kilometre başına 0,7-7,4 milyon dolar arası maliyetiyle "pahalı" olarak nitelendirilirken, Umman'ın kilometre başına 1,5 milyon dolarlık maliyet oranı örnek gösterildi. Ancak, burada arsa değeri, kalite ve teknik yeterlilik faktörlerinin hesaplamalarda göz önüne alınmadığı detayı verildi.

IMF raporu, Katar yönetimi tarafından finanse edilen kurumlarda maliyet azaltma tedbirlerinin ardından geldi. Örneğin, hükümet tarafından finanse edilen Doha Film Enstitüsü ocak ayında 40 çalışanını işten çıkarmıştı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)