BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiIMF: Enflasyon yüksek kalmaya devam edecek----

IMF: Enflasyon yüksek kalmaya devam edecek

IMF: Enflasyon yüksek kalmaya devam edecek
13 Temmuz 2022 - 16:05 www.finansgundem.com

IMF, Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, küresel ekonomik görünümün kayda değer şekilde karardığını belirtti

IMF, son Dünya Ekonomik Görünüm raporunda, küresel ekonomik görünümün kayda değer şekilde karardığını belirterek enflasyonun ise yüksek kalmaya devam ettiğine dikkat çekti. Ukrayna savaşı ve Rusya'ya karşı yaptırımların devam ettiğini belirten IMF, genel olarak küresel çapta son verilerin çok zayıf ikinci çeyreğe işaret ettiğini kaydetti.

Enflasyonun yüksekldiği, gıda ve enerji fiyatlarının ötesine yayıldığını ifade eden IMF, birçok ülkede hedeflerin üzerinde seyrettiğini vurguladı. Buna yanıt olarak büyük merkez bankalarının polita sıkılaştırmalarının görünüme baskı yaptığını belirten IMF bazı ekonomilerin hanehalkını korumak için mali önlemler aldığını hatırlattı.

Pandeminin yanı sıra Ukrayna savaşının küresel ayrışma baksılarını artırdığını belirten IMF, aşağı yönlü risklerin zorlu durumu daha kötüleştirme tehdidi yarattığını kaydetti. IMF raporunda, birçok ekonominin yumuşak inişi sağlamak için enflasyonu aşağı çekmeye çalışırken politika zorluklarının keskinleştiğine işaret etti.

IMF, dünyanın yüzyüze kaldığı çoklu zorlukların üstesinden gelmek için ortak girişimlerin önemine dikkat çekti ve kırılgan insanlara destek çağrısında bulundu.

IMF, 2022 ve 2023 için küresel ekonomik büyüme tahmininde düşüşe gitmeyi planlıyor

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, son göstergelerin zayıf bir ikinci çeyreğe işaret ettiğini belirterek, 2022 ve 2023 yılları için küresel ekonomik büyüme tahminlerinde daha fazla düşüşün öngörüldüğünü ifade etti.

IMF, 15-16 Temmuz'da Bali'de düzenlenecek G20 Maliye Bakanları ve Merkez Bankası Başkanları Toplantısı öncesi "G20 Gözlem Notu" raporunu yayımladı.

Georgieva, rapora ilişkin kaleme aldığı blog yazısında, önemli ölçüde kararan küresel bir ekonomik görünümle karşı karşıya olunduğunu belirtti.

IMF'nin nisan ayında bu yıl ve gelecek yıla ilişkin küresel büyüme tahminini yüzde 3,6'ya düşürdüğünü ve olası aşağı yönlü riskler göz önüne alındığında bunun daha da kötüleşebileceği konusunda uyardığını anımsatan Georgieva, "O zamandan bu yana bu risklerin birçoğu gerçekleşti ve dünyanın karşı karşıya olduğu krizler yoğunlaştı." değerlendirmesinde bulundu.

"Son göstergeler zayıf bir ikinci çeyreğe işaret ediyor"

Georgieva, Rusya-Ukrayna savaşında insani trajedinin daha da kötüleştiğine işaret ederek, savaşın emtia fiyat şoklarına neden olarak büyümeyi yavaşlattığı ve yaşam maliyeti krizini şiddetlendirdiğini aktardı.

Enflasyonun beklenenden daha yüksek olduğunu ve gıda ile enerji fiyatlarının ötesine geçtiğine de dikkati çeken Georgieva, bu durumun büyük merkez bankalarını daha fazla parasal sıkılaşmaya sevk ettiğini, bunun gerekli olduğunu ancak toparlanma üzerinde baskı oluşturacağını kaydetti.

Georgieva, Çin'de devam eden salgın kaynaklı aksamalar ve küresel tedarik zincirlerindeki darboğazların da ekonomik faaliyeti engellediğini belirtti.

IMF Başkanı Georgieva, "Son göstergeler zayıf bir ikinci çeyreğe işaret ediyor ve bu ayın ilerleyen günlerinde Dünya Ekonomik Görünüm Raporu güncellememizde hem 2022 hem de 2023 için küresel büyümede daha fazla düşüş öngöreceğiz." ifadesini kullandı.

"Görünüm belirsizliğini koruyor"

Görünümün belirsizliğini koruduğunu vurgulayan Georgieva, "Artan resesyon riski ile zorlu bir 2022 ve muhtemelen daha da zorlu bir 2023 olacak." değerlendirmesinde bulundu.

Georgieva, G20 öncülüğünde kararlı eylemlere ve güçlü uluslararası iş birliğine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Ülkelerin yüksek enflasyonu düşürmek için ellerinden gelen her şeyi yapması gerektiğini vurgulayan Georgieva, çoğu merkez bankasının para politikasını kararlı bir şekilde sıkılaştırmaya devam etmesi gerekeceğini aktardı.

Georgieva, maliye politikalarının merkez bankalarının enflasyonu düşürme çabalarına yardımcı olması ve bu çabaları engellememesi gerektiğinin de altını çizdi.

Yüksek borç seviyeleriyle karşı karşıya kalan ülkelerin de maliye politikalarını sıkılaştırmaları gerekeceğine dikkati çeken Georgieva, orta vadede yapısal reformların da büyümeyi desteklemek için önem taşıdığını kaydetti.

"Enflasyonist riskler sosyal gerilimleri alevlendirebilir"

IMF tarafında yayımlanan "G20 Gözlem Notu" raporunda da enflasyonun yüksek kalmaya devam ederken küresel ekonomik görünümün önemli ölçüde karardığı vurgulandı.

Raporda, "Aşağı yönlü riskler, zor bir durumu daha da kötüleştirmekle tehdit ediyor." değerlendirmesi yer aldı.

Salgınla ilgili risklere ek olarak Rusya-Ukrayna savaşının küresel ayrışma baskılarını artıracağına işaret edilen raporda, "İlgili enflasyonist riskler sosyal gerilimleri alevlendirebilir ve daha sıkı finansal koşullar yüksek borç seviyelerinden kaynaklanan zorluklara katkıda bulunabilir." ifadesi kullanıldı.

Raporda, pek çok ekonominin "yumuşak bir inişi" sağlarken enflasyonu düşürmesi gerektiği için politika zorluklarının keskinleştiği kaydedildi.

ABD’de enflasyon rekor tazeledi

 

Almanya'da enflasyon yavaşladı

 

Kashkari: Enflasyonu düşürmek zorundayız

 

Çin'de enflasyon tahminleri aştı

 

Yunanistan'da enflasyon 30 yılın zirvesinde

 

Rusya'dan enflasyon sürprizi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)