BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakİmar affının önünü açacak düzenleme----

İmar affının önünü açacak düzenleme

İmar affının önünü açacak düzenleme
30 Haziran 2022 - 08:51 www.finansgundem.com

57 maddeden oluşan ve TBMM tatile girmeden kanunlaşması beklenen kanun teklifi ile imar affı niteliğinde düzenleme geliyor.

AKP, en düşük emekli maaşını 3 bin liraya çıkaran, Kredi Garanti Fonu'na (KGF) aktarılacak kaynağı 50 milyar liradan 100 milyar liraya yükselten ve memurlara 3600 ek gösterge verilmesini sağlayan kanun teklifini TBMM'ye sundu.

Dünya'dan Canan Sakarya ve Hüseyin Gökçe'nin aktardığına göre yapılacak düzenleme uyarınca, 2022 öncesi yapılarda ruhsat şartı aranmayacak. En düşük emekli maaşı 3 bin liraya çıkarken, fiş-fatura vermemenin cezası 4 katına çıkacak.

31 Aralık 2021'den önce yapılmış inşaatlar için geçerli

Teklif ile imar affını andıran düzenleme de geliyor. 31 Aralık 2021'den önce yapılmış inşaatlarda, elektrik ve su aboneliği için ruhsat alma ve ruhsata göre yapma şartı kaldırılıyor. Toplam 57 maddeden oluşan teklifin Türkiye Büyük Millet Meclisi tatile girmeden kanunlaşması bekleniyor.

İmar Kanunu’nda değişiklik

Kanun teklifinin 37. maddesi ile 3194 sayılı İmar Kanunu’nda değişiklik yapılıyor. Madde gerekçesinde yazdığı şekliyle; kaçak kullanımın azaltılması amacıyla inşaat ruhsatı almış ancak kullanma izni verilmeyen yapılara geçici olarak elektrik ve su aboneliği verilmesiyle ilgili süre uzatılıyor.

Su aboneliği alabilmek için yapı ruhsatı almış olma şartı kalktı

Yani 1 Temmuz 2022’ye kadar bu kapsamda olan yapılara abonelik verilebilecek. Madde ile getirilen asıl önemli düzenleme ise elektrik ve su aboneliği verilebilmesi için yapı (inşaat) ruhsatı alınmış ve buna göre yapılmış olma şartı 31 Aralık 2021'e kadar yapılmış binalar için aranmayacak. Kısacası, elektrik ve su aboneliği alabilmek için yapı ruhsatı almış olma şartı kaldırılarak, bu durumdaki binalara bir çeşit af getirilmiş oluyor.

İmar affının önünü açacak

Uzmanlar, bunun doğrudan bir imar affı olmadığını, ancak imar affının önünü açabilecek bir uygulama olduğunu belirttiler.

Düzenlemenin aynen kanunlaşması durumunda, yaptıkları konutlar için iskan almamış müteahhitlerin daha kolay satış yapmasının önünün açıldığını söyleyen kaynaklar, “Günümüzde müteahhitler konutu satıyorlar fakat iskan olmadığı için elektrik ve su aboneliği şantiyeden kullanılıyordu. Ev alanlar da sürekli müteahhidi sıkıştırıyorlardı. Bundan sonra imar başvuruları da düşebilir” açıklamasını yaptı.

Küresel çaptaki emlak balonu nasıl sönecek?

Bodrum’da emlak dolandırıcılığı

Kaçan Ruslar Türkiye'den emlak alıyor

Konutta üretim nasıl artar?

Değişen konut kredi sisteminden kim nasıl etkilenecek?

BDDK'dan konut kredilerine ilişkin yeni karar

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)