BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİmalat sanayinde yatırımlar artacak----

İmalat sanayinde yatırımlar artacak

İmalat sanayinde yatırımlar artacak
24 Kasım 2022 - 10:14 www.finansgundem.com

İmalat sanayi genelinde, 2022 yılında şimdiye kadar yapılan ve yılın son döneminde yapılması planlanan yatırımların 2021 yılına göre artacağı öngörülüyor.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) tarafından 2022 yılı Güz dönemi Yatırım Eğilimi İstatistikleri, imalat sanayinde faaliyet gösteren 1734 işyerinin İktisadi Yönelim Anketi kapsamında sorulan yatırım eğilimi sorularına verdikleri yanıtlar toplulaştırılarak üretildi.

2022 yılı Güz dönemi anket sonuçlarına göre, imalat sanayi genelinde, 2022 yılında şimdiye kadar yapılan ve yılın son döneminde yapılması planlanan yatırımların 2021 yılına göre artacağı öngörüldü. 2022 yılında yapılması öngörülen yatırımların geçtiğimiz yıla göre değişimi işyerlerinin büyüklük grupları itibarıyla değerlendirildiğinde, üretimde çalışan sayısı 500 ve üzerinde olan işyerleri başta olmak üzere tüm büyüklük gruplarında artış öngörüldüğü gözlendi.

Açıklamada şu bilgiler verildi:

"İmalat sanayi genelinde, 2023 yılında yapılması öngörülen yatırımların 2022 yılına göre artacağı beklenmektedir. Güz dönemlerinde derlenen bir sonraki yıl için brüt yatırım harcaması beklentilerinin gelişimi incelendiğinde ise, 2023 yılı beklentilerinin önceki dönemlerden daha düşük seviyede olduğu görülmektedir.

Yatırımın Yapısı

Yatırımlar amaçlarına göre değerlendirildiğinde, 2022 yılında imalat sanayi genelinde yatırımların daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesine yönelik olduğu, onu sırasıyla üretimde verimliliğin artırılması, üretim kapasitesinin artırılması ve diğer yatırım hedeflerinin izlediği gözlenmektedir.

İşyerlerinin büyüklük gruplarına göre yapılan değerlendirmeye göre, 2022 yılındaki yatırımların tüm büyüklük gruplarında daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesi amacına yönelik olduğu ve onu üretimde verimliliğin artırılması amacının izlediği görülmektedir.

2023 yılında da imalat sanayi genelinde yatırımların daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesine yönelik olacağı, onu sırasıyla üretimde verimliliğin artırılması, üretim kapasitesinin artırılması ve diğer yatırım hedeflerinin izleyeceği öngörülmektedir.

2023 yılındaki yatırımların tüm büyüklük gruplarında 2022 yılına benzer şekilde daha çok yıpranmış tesis ve ekipmanların değiştirilmesi amacına yönelik olacağı öngörülmektedir. Yatırımların amacının uzun dönemli gelişimi incelendiğinde, çevre kirliliği kontrolü ve AR-GE gibi yatırım amaçlarını kapsayan "diğer yatırım hedeflerinin" payının her iki yılda da ortalamanın altında kaldığı görülmektedir.

Yatırımı Artıran Faktörler

Yatırımları artıran unsurlar 2022 ve 2023 yılları için değerlendirildiğinde, imalat sanayi genelinde talep faktörünün yatırımları artırıcı yönde etkileyen en önemli unsur olduğu görülmektedir. Yatırımları artıran faktörlerin uzun dönem ortalamaları incelendiğinde ise her iki yıl için de talep ve finansman kaynakları faktörlerinin payının azaldığı, diğer faktörlerin payının ise belirgin şekilde arttığı gözlenmektedir."

Perakende ve inşaatta güven endeksi arttı

 

Kapasite kullanım oranı azaldı

 

Reel Kesim Güven Endeksi geriledi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)