BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİmalat sanayi performansında iyileşme devam ediyor----

İmalat sanayi performansında iyileşme devam ediyor

İmalat sanayi performansında iyileşme devam ediyor
01 Eylül 2021 - 10:08 www.finansgundem.com

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI, ağustosta 54,1'e yükselerek imalat sektörünün  performansında güçlü iyileşmeye işaret etti

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI ağustos verilerine göre,  takip edilen 10 sektörden biri hariç tamamı ağustosta üretim artışı  sağladı. En güçlü büyüme, hızlı şekilde toparlanan kara ve deniz  taşıtları üretiminde gerçekleşti. Giyim ve deri ürünleri, tekstil,  makine ve metal ürünler sektörlerinde de üretim belirgin iyileşmeler  gösterdi. Üretimi yavaşlayan tek sektör metalik olmayan mineral  ürünler sektörü oldu. Sektörlerin çoğunun yeni siparişlerinde de artış  gözlenirken birkaç sektör özellikle ihracatta güçlü performans  sergiledi.

Ekonomik büyümenin öncü göstergesi olan imalat sanayi performansında  en hızlı ve güvenilir referans kabul edilen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) anketinin Ağustos 2021 dönemi sonuçları açıklandı. Eşik değer olan 50,0'nin  üzerinde ölçülen tüm rakamların sektörde iyileşmeye işaret ettiği  anket sonuçlarına göre, temmuzda 54,0 olarak ölçülen manşet PMI  ağustosta 54,1'e yükselerek imalat sektörünün performansında güçlü  iyileşmeye işaret etti ve ocak ayından bu yana en yüksek düzeyine  ulaştı. Böylece faaliyet koşulları üst üste üçüncü ay güçlenmiş oldu.
Müşteri talebindeki iyileşme ve yakın zamanda Kovid-19  kısıtlamalarının gevşetilmesi, yeni siparişlerdeki güçlü artışın  ağustos ayında da devam etmesini sağladı. Özellikle yeni ihracat  siparişlerinde keskin büyüme kaydedildi. Üretim, müşteri talebindeki  iyileşmeye bağlı olarak üst üste üçüncü ay artış gösterdi ve yeni  ihracat siparişlerinde kaydedilen güçlü büyüme bazı firmalarda  üretimin artmasına katkı sağladı. Büyüme temmuza kıyasla daha düşük  oranda olmakla birlikte güçlü gerçekleşti.

Firmaların iş yüklerini karşılama çabaları, satın alma faaliyetlerinde  ve istihdamda daha belirgin artışları beraberinde getirdi. İstihdamda  ocak ayından beri en yüksek artış gerçekleşti. İmalatçılar birikmiş  işlerinin artmasına engel olabildiler ve birikmiş işler üst üste  ikinci ay yatay seyretti. Bazı anket katılımcıları, istihdamın  artırılması ihtiyacına vurgu yaptı. Tedarik zincirlerindeki  gecikmeler, girdi temin etmeye yönelik çabaları olumsuz etkilemeye  devam etti. Bu durum, girdi maliyetlerinde ve nihai ürün fiyatlarında  keskin artışların devam etmesine katkı yaptı. Buna rağmen ağustosta  enflasyonist baskılar gevşeme belirtileri gösterdi. Ağustos ayında hem  girdi hem de nihai ürün stokları arttı. Girdi stoklarında son 12 ayın,  nihai ürün stokları ise son 69 ayın ilk artışı kaydedildi. Firmalar,  yeni siparişlerdeki yükselişe ve arz sıkıntıları karşısında tedbir  alma çabalarına bağlı olarak üretim öncesi stoklarını artırdı. Müşteri  teslimatlarında yaşanan zorlukların ise nihai ürün stoklarında  yükselişe yol açtığı belirtildi.

İstanbul Sanayi Odası Türkiye İmalat PMI anket verileri hakkında  değerlendirmede bulunan IHS Markit Ekonomi Direktörü Andrew Harker,  şunları söyledi:

"İmalat sanayi sektörünün karşı karşıya olduğu birçok güçlüğe rağmen, Türk firmaları müşteri talebindeki iyileşmeye bağlı olarak ağustosta  büyümeyi üst üste üçüncü ay sürdürebildi ve satın alma faaliyetleri  ile istihdamı artırdı. Özellikle ihracata yönelik çabalar başarı oldu  ve yurt dışından alınan yeni siparişler güçlü bir artış kaydetti. Bu  nedenle imalatçılar, ürünlerinin müşterilere teslimatı sırasında,  nakliye sektörünü etkilemeye devam eden ciddi zorluklarla mücadele  etmek durumunda kaldı. Firmaların büyüme potansiyellerine tam olarak  ulaşabilmesi için yılın geri kalanında bu zorluklardan bazılarının  hafiflemeye başlayacağı ümit ediliyor."

Sektörler üretim artışı sağladı, en güçlü büyüme kara ve deniz  taşıtlarında

İstanbul Sanayi Odası Türkiye Sektörel PMI ağustos verilerine göre,  takip edilen 10 sektörden biri hariç tamamı ağustosta üretim artışı  sağlarken, en güçlü büyüme hızlı şekilde toparlanan kara ve deniz  taşıtları üretiminde gerçekleşti. Sektörlerin çoğunun yeni  siparişlerinde de artış gözlenirken birkaç sektör özellikle ihracatta  güçlü performans sergiledi. Öte yandan, tedarik zincirlerindeki  aksamalar öne çıkmaya devam etti ve bu durum hem girdi hem de nihai  ürün fiyatlarındaki artışların sürmesine yol açtı. Kara ve deniz  taşıtlarının yanı sıra giyim ve deri ürünleri, tekstil, makine ve  metal ürünler sektörlerinde de üretim belirgin iyileşmeler gösterdi. Üretimi yavaşlayan tek sektör metalik olmayan mineral ürünler sektörü  oldu. Takip edilen kategoriler içerisinde yeni siparişlerin en  belirgin yavaşlamayı gösterdiği metalik olmayan mineral ürünler  sektöründe üretim aylık bazda üst üste altıncı kez azaldı.

Yeni alınan siparişler altı sektörde artış kaydederken, üretimde  olduğu gibi yeni siparişlerde de en hızlı genişleme kara ve deniz  taşıtları sektöründe gerçekleşti. Birçok sektör, yeni ihracat  siparişlerinin ivme kazanmasından destek aldı. Özellikle tekstil ile  gıda ürünleri sektörlerinde güçlü ihracat performansı kaydedildi. Yeni  siparişlerdeki iyileşmelere ve üretim gereksinimlerindeki yükselişe  bağlı olarak, istihdam artışı kaydeden sektör sayısı temmuzda altı  iken ağustosta yediye yükseldi. Satın alma faaliyetlerinde geniş çaplı  artış gözlenirken, sadece iki sektörde girdi alımları azaldı.
İmalatçılar girdi alımı yaparken, artan teslimat süreleriyle  karşılaşmaya devam etti. En belirgin gecikmeler, elektrikli ve  elektronik ürünler ile makine ve metal ürünler sektörlerinde  gerçekleşti. Ağustos ayında sektörlerin çoğunluğunda enflasyonun  gerilemesine rağmen, arz kısıtları girdi maliyetlerinde artışlara yol  açtı. Girdi fiyatlarındaki en keskin artış metalik olmayan mineral  ürünler sektörü firmalarında kaydedildi. Benzer şekilde nihai ürün  fiyatları da artmaya devam etti, ancak artışlar genel olarak daha  sınırlı düzeylerde gerçekleşti. Satış fiyatlarındaki en hızlı artış  tekstil sektöründe, en düşük oranlı artış ise giyim ve deri ürünleri  sektöründe ölçüldü. Girdi temininde yaşanan zorluklar, ağustosta çoğu  sektörde girdi stoklarının azalmasına yol açtı. Bununla birlikte,  üretim öncesi stokların belirgin bir şekilde arttığı kimyasal, plastik  ve kauçuk sektörü gibi bazı istisnalar da söz konusuydu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)