BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi'İlkelerimizi çiğnedik, özür dileriz'----

'İlkelerimizi çiğnedik, özür dileriz'

'İlkelerimizi çiğnedik, özür dileriz'
31 Ocak 2013 - 14:47 www.finansgundem.com

TÜİK Başkanı Birol Aydemir, "Verileri erken paylaşarak ilkelerimizi çiğnedik, özür dileriz" dedi

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Başkanı Birol Aydemir, 3 Aralık tarihinde enflasyon verilerinin 17 dakika önce ve Ekim dönemi işsizlik oranlarının normalden yarım saat önce SMS'le abonelerine duyurmasına ilişkin " Verileri kimseye önceden ne verme gibi bir uygulamamız var ne de böyle bir iş yaptık. Biz ilkemizi ihlal ettik. İlkemiz, verileri eş zamanlı olarak paylaşmaktı. Biz bunu yapamadık." değerlendirmesinde bulundu.
TÜİK Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısına, TÜİK Başkanı Birol Aydemir, daire başkanları ve gazeteciler katıldı. Toplantıda konuşan Aydemir, enflasyon verileri ve Ekim dönemi işsizlik oranlarının erken yayınlaması ile ilgili açıklamalarda bulundu.
Başkan Birol Aydın, oranların erken yayınlaması ile ilgili kendilerine büyük haksızlık yapıldığını savundu.
"KASIT YOK HATA VAR, SMS UYGULAMASINI DURDURDUK"
SMS uygulamalarını geçici olarak durduklarını ifade eden Aydemir,"Burada kasıt yok" Hata var. Hata da her zaman olabilir. Biz ilkelerimizi çiğnemiş olduk. Özür diliyorum. Hatamızı tekrarlamamak için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Bu kadar çok veri sağlayan kurumda hata yapmamız imkânsız."ifadelerini kullandı.
Aydemir, enflasyon rakamlarının erken açıklamasının sebepleri ile ilgili şu bilgileri verdi: " Bizde istatistiki açıklıyorken çeşitli koruma duvarları var. Bu koruma duvarları istatistik tabloları için ayrı haber bültenleri için ayrı. Bir şifre veriliyor. Bizim şifrelerimizi kimse çözemez. İki hatamız bilişimden kaynaklanıyor. Haber bültenleri için şifre ile giriliyor. Bu şifrede saat ayarı var. Şifre 10.00'dan önce çözülüyor. Ama saat 10.00 sonra çözüldüğü halde de göremiyorsunuz sonuçları. TÜFE'de verilen istatistikler, ayrı istatistik tabloları var bizim. Veri tabanından giriyor oraya. Veri tabanından içeri girilmiş ve alınmış. Saat 10'00 da başkaları yayınlamasına rağmen bana yayınlayıp yayınlamayalım mı, diye sordular. Bu yanlışlıkla oldu söyledim. Ama o kurum 10.00'da yayınlanacağını bildiği halde, yayınladı. Biz haber bülteni yayınlamadık. 'Veriler açıklandı' dedik. Sonra biz bunu tespit ettik. Nereden kaynaklandığını öğrendik. İki gün sonra işlem düzeltildi. Şimdi istatistik tablolarında da şifreleme de, saat 10.00'da görebilme unsurunu getirdik."
Bu olay sonrasında bir hatalarını ve yanlışlarını gördüklerini belirten Aydemir, bunu düzelttiklerini söyledi.
SMS ile erken giden istatistik sonuçları ile ilgili de açıklamalarda bulunan Aydemir, bir şirketin SMS'i üzerinden 3 GSM operatörlerine bilgileri gönderdiklerini söyledi. Hizmet taahhüdü gereği 5 dakika içerisinde bütün bilginin gittiğini belirten Aydemir, şirketin arayüzünün kendileri tarafından görüldüğünü ve kurumlarından bir çalışanının 9.24'te bilgileri bu arayüze yüklediğini, yüklenen bu bilgilinin ise 9.25'te görüldüğünü anlattı. Ara yüzde, haber yayınlanma saatlerinin saat 10.00 olduğunu açıklayan Aydemir, "Ara yüzdeki yazılımda saat 00.00 yazınca, bilgileri yüklediğimiz an da SMS gitmeye başlamış. Burada iki hata var. Birincisi şirketin sorumluluğunda. İkinci hata bizim. Bütün buna rağmen biz kontrol etmeliydik. Biz orada şirketin kaçta girdiğini görüyoruz. Bilgilerin eş zamanlı olarak paylaşılması bir ilke. Biz bu ilkeyi ihlal ettik. Bunun için kamuoyundan özür diledik. Bunun bir daha gerçekleşmemesi için, SMS'le bilgilendirmeyi durdurduk." diye konuştu.
Şirketin yayınlanmadan önce bu verileri görmediğini ifade eden Aydemir, şirketin bu bilgileri önceden görme olasılığının olmadığını da sözlerine ekledi.
Hatanın olabileceğini savunan Aydemir, dünyada da bazı ülkelerin istatistiki bilgileri verirken yaptığı hataları anlattı.
Kendilerinin basın tarafından eleştirilmesinin de doğal bir hak olduğunu bildiren Aydemir, bazın organlarının bilinçli olarak kurumunu yıprattığına dikkat çekti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)