BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakİlk kez ev alacakların işi zor!----

İlk kez ev alacakların işi zor!

İlk kez ev alacakların işi zor!
01 Mart 2023 - 17:40 www.finansgundem.com

Yükselen konut fiyatları, artan mortgage faizleri ve envanter sıkıntısı ilk kez ev alacakları tüm dünyada zorluyor. Uzmanlara göre piyasadaki zorluk yüksek enflasyon ve yüksek faiz ortamından kaynaklanıyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Bahar aylarında ilk evlerini satın almak isteyen potansiyel alıcılar küresel çapta zor bir gayrimenkul piyasasıyla karşı karşıya kalacaklar. Zira emlak piyasası üç temel zorlukla karşı karşıya: yükselen konut fiyatları, artan mortgage faizleri ve sınırlı envanter.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre inatla yüksek kalan küresel enflasyon ve ABD Merkez Bankası (FED) gibi büyük merkez bankalarının agresif faiz artışları gayrimenkul piyasasına sert bir darbe vurdu.

ABD ekonomisi ocak ayında 517 bin yeni istihdam ekledi ve ülkedeki işsizlik %3,4’e kadar gerileyerek 1969’dan bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Aynı aya ilişkin tüketici ve üretici fiyat endeksi rakamları da beklentilerin üzerinde geldi. ABD enflasyonunda son 6 aydır görülen düşüşün durakladığını ifade eden göstergeler konut piyasası için de önemli mesajlar veriyor.

Yüksek işgücü maliyetleri ve artan üretici fiyat endeksi yeni konutların inşası için sorun oluşturuyor. Enflasyonun bir türlü düşmemesi aynı zamanda gayrimenkul varlıklarının da yüksek kaldığı anlamını taşıyor. Dahası yükselen enflasyonu dizginlemeye çalışan FED’in faiz artışlarına devam etmesi ihtimali mortgage faizlerindeki yükselişin de devam edeceği anlamına geliyor.

CNBC’nin haberine göre Bankrate Analisti Jeff Ostrowski konuyla ilgili açıklamasında, “İlk kez ev alacak biri olmak şu an çok zor. Karşılanabilirlik denklemi çok çetin" ifadelerine yer verdi.

ABD merkezli emlak platformu Zillow’un Kıdemli Ekonomisti Orphe Divounguy satın alınabilirlik sorunlarının alıcılar için bir numaralı zorluk olduğunu söyledi. Divounguy, “İlk kez ev alıcıları için en iyi tavsiye, nispeten daha uygun fiyatlı pazarlara bakmaktır. Daha fazla pazarlık gücüne sahip olacağınız pazarları arayın” tavsiyesinde bulundu.

Kıdemli ekonomist, ev alacakların kendi güçlerini de bilmesi gerektiğine dikkat çekti. “Neyi karşılayabildiğinizi bilerek başlamanız gerekiyor” diyen ekonomist, mortgage profesyonelleri ve emlak danışmanlarıyla birlikte çalışmanın ilk kez ev alacakların bütçesini belirlemesi için en iyi seçenek olduğunu sözlerine ekledi.

ABD'de mortgage faizleri 2,5 ayın zirvesinde

 

Zirvedeki milyarderler gayrimenkule göz dikti

 

Konut alacaklara 15 altın kural

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)