BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara Piyasaİlk İslami Ar-Ge'yi kuracak!----

İlk İslami Ar-Ge'yi kuracak!

İlk İslami Ar-Ge'yi kuracak!
04 Eylül 2013 - 08:10 www.finansgundem.com

Borsa İstanbul, İslamî finans alanında Ar-Ge merkezi kurmaya hazırlanıyor

Dünyada hızla yaygınlaşan İslami finansa yönelik Türkiye’de de yeni yeni projeler hazırlanıyor. Borsa İstanbul (BIST) Başkanı İbrahim Turhan, Dünya Bankası’nın işbirliğiyle İslami finans alanında bir Ar-Ge merkezi kuracaklarını açıkladı. Bu merkezin dünya borsaları ile işbirliği sergileyecek olduğunu vurgulayan Turhan, “İslami finans anlamında kurulacak ilk İslami araştırma merkezi olacak. Ortadoğu, Kuzey Afrika, Orta Avrupa, Balkanlar ve Orta Asya bölgeleri odak altına alınacak. Bütün bu bölgelerde kalkınma platformları incelenecek.” dedi.
Zaman'ın haberine göre, Islamic Finance News tarafından, Borsa İstanbul’un ev sahipliğinde, Merkez Bankası ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği desteğiyle düzenlenen Islamic Finance News Roadshow’da (IFN Roadshow) faizsiz bankacılık ve faizsiz finansman konuları masaya yatırıldı. Programda konuşan Borsa İstanbul Başkanı Turhan, İslami finansman enstrümanlarının daha fazla kullanımını amaçladıklarını; havaalanı, köprü ve otoyol gibi mega projelerin Türkiye’deki İslami Finans piyasasını daha da büyütebileceğini söyledi. Turhan, “Sukuk ve Pay Senedi Repo piyasalarımızla ülkemiz ve bölgemizde yer alan şirketlere uzun ve kısa vadeli finansman ihtiyaçlarını alternatif bir yöntemle karşılayabilme imkânı sunuyoruz.” şeklinde konuştu. Turhan, yeni mevzuat bağlamındaki gelişmelerin, farklı sukuk türleri, vergi kolaylıkları ve Hazine’nin gerçekleştirdiği sukukların gelecek dönemde İstanbul’u bölgesel ve uluslararası finans merkezi haline getirme açısından önemine işaret etti. Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş da, faizsiz finans ürünlerinin sadece dinî ya da ahlakî değerlere dayalı ürünler olmadığını, reel bir varlığa yatırım yapılması, getirinin sabit faiz yerine üretim veya ticaret gelirine dayanması, risk ve getirinin şeffaf bir şekilde ortaya konulması gibi ‘sağlam finansal temellere dayanan alternatif ürünler’ olduklarını belirtti. Ertaş, faizsiz finansa olan ilginin hem dünyada hem de ülkemizde giderek arttığına dikkat çekerek, SPK olarak, faizsiz finansman alanında önemli düzenlemeler yaptıklarını ifade etti.
Ertaş, son 10 yılda faizsiz finans sektörünün yıllık yüzde 15’ler seviyesinde büyüdüğünü, bu ilkelere göre faaliyet gösteren finansal kuruluşların hizmet verdiği ülke sayısının 70’i aştığını, yapılan tahminlere göre faizsiz finansman ürünlerinin toplam değerinin bu yıl sonunda 1,9 trilyon doları aşmasının beklendiğini söyledi. Bank Asya Katılım Bankası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Feyzullah Eğriboyun ise 250 milyon dolarlık Tier2 ve 125 milyon liralık sukuk ihracı gerçekleştirdilerini, bu yıl içinde en az 125 milyon lira veya üzerinde bir ihraç yapmayı planladıklarını açıkladı.
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ilyada04 Eylül 2013 08:52

    İslamiyet ve müslümanlıkta faiz ve haksız kazanç yoktur hele ki ticaret çünkü ticarette yalan ve hile mutlaka olur bütün bunlara rağmen islami finans AR_GE nedir ?