BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaAraştırmaİlk ilaç bebek bir Türk----

İlk ilaç bebek bir Türk

İlk ilaç bebek bir Türk
08 Şubat 2011 - 14:49 www.finansgundem.com

Fransa'da uygun donör olacak şekilde anne-babasından birinin hastalığının tedavisine olanak sağlayacak ilk "ilaç bebek" doğdu

Paris bölgesindeki bir hastanede 26 Ocakta doğan ve sağlık durumu çok iyi olan 3 kilo 650 gram ağırlığındaki erkek bebek Umut, ebeveyninin ciddi hastalığına sahip bulunmuyor ve ölümcül hastalığı bulunan aile fertlerinden birinin tedavisi için uygun donör olabilecek.
Fransız profesörler Rene Frydman ve Arnold Munnich, 30'lu yaşlardaki Türk aile ve bebeklerinin Fransa'nın güneyindeki evlerine döndüklerini belirtti.
Uzmanların, "çifte ümit bebeği" olarak da adlandırdıkları bu "ilaç veya doktor bebek", embriyonların seçimine olanak tanıyacak şekilde, "ön yerleştirimli genetik çifte diyagnostik (DPI)" sürecinin ardından tüp bebek yöntemiyle doğdu. Nakledilen iki embriyodan, hastalıktan muaf ve ebeveynlerinden biriyle uyumlu gruba sahip olan biri, sonuna dek büyütüldü.
Çifte diyagnostik süreci, ailenin ilk çocuklarının ağır genetik hastalığından (beta-talasemi) muaf olmasını sağlarken, diğer yandan hasta ebeveynlerinden biriyle uygun donör olabilme imkanı sağlıyor.
Bu doku uyuşması (HLA) daha sonra, hasta ebeveynin tedavi edilmesi amacıyla doğumun ardından göbek bağı kanının nakline olanak tanıyor.
Ciddi bir genetik hastalık olan beta-talasemi, hastanın ölmemesi için sürekli kan nakli gerektiriyor.
ABD'de 10 yıl kadar önce başlayan bu tıbbi uygulama, Avrupa'da daha önce Belçika ve İspanya'da yapılmıştı.
PARİS BAŞPİSKOPOSU VE MUHAFAZAKAR PARTİ, YENİ UYGULAMAYA ÇEKİNCELİ
Fransa'da uygun donör olacak şekilde hasta kardeşinin hastalığının tedavisine olanak sağlayacak ilk "Türk ilaç bebek" Umut Talha, kamuoyunda geniş yankı uyandırdı.
Fransa'da tıp dünyası gelişmeyi büyük bir memnunlukla izlerken, bazı muhafazakar kesimlerden ilk tepkiler gelmeye başladı.
Paris Başpiskoposu 23. Andre ve Hristiyan Demokrat Parti Lideri Christine Boutin, yaptıkları açıklamada, yeni tıbbi uygulamaya çekinceli olduklarını gizlemedi.
LCI televizyon kanalına konuşan 23. Andre, “bir insanın, başka bir insan için araç haline getirilmesinin yaratabileceği tehlikeye” işaret etti.
Yine aynı kanala açıklama yapan Butin, uygulamayla ilgili ilgili çekinceleri olduğunu ifade etti.
Fransız basını, biyo-etik ile ilgili yeni yasa tasarısının mecliste kısa bir süre sonra tartışılacağına dikkati çekerek, yeni gelişmenin bu konudaki tartışmaları alevlendireceği görüşünde.
Paris bölgesindeki bir hastanede 26 Ocakta doğan ve sağlık durumu çok iyi olan 3 kilo 650 gram ağırlığındaki erkek bebek Umut, ciddi sağlık sorunları bulunan erkek kardeşinin tedavisi için uygun donör olabilecek.
Fransız profesörler Rene Frydman ve Arnold Munnich, basına yaptığı açıklamada, 30'lu yaşlardaki Türk aile ve bebeklerinin Fransa'nın güneyindeki evlerine döndüklerini belirtmişti.
Uzmanların, "çifte ümit bebeği" olarak da adlandırdıkları bu "ilaç veya doktor bebek", embriyonların seçimine olanak tanıyacak şekilde, "ön yerleştirimli genetik çifte diyagnostik (DPI)" sürecinin ardından tüp bebek yöntemiyle doğmuştu. Nakledilen iki embriyodan, hastalıktan muaf ve büyük kardeşlerinden biriyle uyumlu gruba sahip olan biri, sonuna dek büyütülmüştü.
Çifte diyagnostik süreci, ailenin ilk çocuklarının ağır genetik hastalığından (beta-talasemi) muaf olmasını sağlarken, diğer yandan hasta kardeşlerden birine uygun donör olabilme imkanı sağlıyor.
Bu doku uyuşması (HLA) daha sonra, hasta büyük kardeşin tedavi edilmesi amacıyla doğumun ardından göbek bağı kanının nakline olanak tanıyor.
Ciddi bir genetik hastalık olan beta-talasemi, hastanın ölmemesi için sürekli kan nakli gerektiriyor.
ABD'de 10 yıl kadar önce başlayan bu tıbbi uygulama, Avrupa'da daha önce Belçika ve İspanya'da yapılmıştı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)