BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİlk 5 ayda 10 milyar doları aşan makine ihracatı yapıldı----

İlk 5 ayda 10 milyar doları aşan makine ihracatı yapıldı

İlk 5 ayda 10 milyar doları aşan makine ihracatı yapıldı
21 Haziran 2022 - 11:36 www.finansgundem.com

Makine İhracatçıları Birliği (MAİB) verilerine göre makine imalat sanayisinin ihracatı, ocak-mayıs döneminde serbest bölgeler dahil edildiğinde 2021'in aynı dönemine göre yüzde 8,3 arttı ve 10,1 milyar dolara ulaştı.

Makine ihracatı ilk 5 ayda 10 milyar doları aştı. Mayıs ayında en yüksek ihracat Almanya'ya yapılırken, onu İtalya ve Fransa izledi. İthal edilen enerji ürünleri maliyetindeki hızlı artış nedeniyle dış ticaret açığı vermeye başlayan AB'nin Türkiye'den makine ithalatında, küresel salgının başından beri ilk kez düşüş yaşandı.

Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Kutlu Karavelioğlu, ihracat rakamlarına ve sektördeki gelişmelere ilişkin, AB ile ticari ilişkilerde uzun vadeli bir iş birliği stratejisi geliştirmeye odaklandıklarını ve bölgedeki her adımı dikkatle mercek altına aldıklarını açıkladı.

'Yeni bir yönetmelik ve direktifler tsunamisi ile karşı karşıya kalınabilir'

AB Yeşil Mutabakat Eylem Planı, Sınırda Karbon Düzenlenmesi ve Emisyon Ticaret Sistemi gibi uygulamaların sektöre nasıl etki edeceğini sürekli değerlendirdiklerini aktaran Karavelioğlu, "AB Makine Direktifinin de revize edilerek yakın tarihte yürürlüğe girmesi bekleniyor. Bölgedeki görevli danışmanlarımız ile Avrupa makine ve teknoloji federasyonlarında ülkemizi temsil eden meslektaşlarımız yeni bir yönetmelik ve direktifler tsunamisi ile karşı karşıya kalacağımız konusunda bizi uyarıyor" ifadelerini kullandı.

Tüm sektörlerde çözüm makine sanayisinden geçiyor

Başkan Karavelioğlu, ülke sanayilerinin karbon salımının azaltılmasına yönelik stratejik dönüşüm planlarının tümünde başrolün "makinelerin ve sistemlerin değişimine" verildiğini söyleyerek, tüm sektörlerde çözümün makine sanayisinden geçtiğini kaydetti.

Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Hedef ve Eylem Planı yakında açıklanacak

Makine sektörünün endüstrinin dijital dönüşümünde belirleyici rolüyle Türkiye için bilgi üretmeyi sürdürdüğünü belirten Karavelioğlu, tüm imalat sanayisinin dönüşümünü merkeze alan ve kamuoyunda da merakla beklenen Makine Sektörü Sürdürülebilirlik Hedef ve Eylem Planını yakında açıklayacaklarını bildirdi.

Son 2 yılda imalat yatırımları ve makine üretimi yüzde 50'den fazla arttı

MAİB Başkanı, ilk çeyrekte makine ve teçhizat yatırımlarının da büyümeyi desteklediğini ifade ederek şunları söyledi:

Makine ve teçhizat yatırımlarında 2019 yılı dördüncü çeyreğinden başlayan büyüme 10 çeyrektir devam ediyor. Makine ve teçhizat üretimindeki artış da 7 çeyreğe ulaşmış bulunuyor. Son 2 yılda hem imalat yatırımlarımız hem de makine üretimimiz yüzde 50'den fazla arttı. Makine imalatında katma değerin yüksek, ithalat bağımlılığının düşük olması sayesinde sektördeki üretici fiyatları endeksi artışımız yüzde 71 ile, yüzde 132'yi bulan genel imalat sanayii ortalama endeksinin hayli gerisinde seyrediyor.

Alandaki dış ticaret açığı 11,2 milyar dolar

Kutlu Karavelioğlu, yerli makine imalatçılarının, katma değer yanında ölçek büyütmek suretiyle de bir maliyet avantajı sağlayabildikleri için makine fiyatlarındaki artışı da sınırlı tutabildiğini dile getirerek şöyle konuştu:

Rekabet gücümüzün avantajlarından yararlanmayı ve bundan böyle iç pazardan daha fazla pay alabilmeyi hedefliyoruz. Ne var ki makine ihracatımızın 24 milyar dolara yükseldiği son 12 ayda makine ithalatı 35 milyar doları, bu alandaki dış ticaret açığı ise 11,2 milyar doları buldu. Küresel gelişmeler enerjiyi büyük bir cari açık kalemi haline getirmişken, makine dış ticaret açığını artıracak değil, kapatacak bir unsur olarak değerlendirilmeli. Türkiye, vakit kaybetmeden ve bütün gücüyle yerli imalata ve yerlileşmeye destek vermeli.

Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan tereyağı ihracatına izin

Türkiye'den 8 ülkeye ihracat rekoru

Esnaf kayıtlı ihracat yapabilecek

İhracatçılar 1 ay süreyle döviz almamayı taahhüt edecek

Doğu Karadeniz'den 16,1 milyon dolarlık Türk somonu ihracı

Deri sektöründen 116,8 milyon dolarlık ihracat

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)