BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiİKMİB'e üye 6 bin firmadan 8 milyar dolarlık ihracat!----

İKMİB'e üye 6 bin firmadan 8 milyar dolarlık ihracat!

İKMİB'e üye 6 bin firmadan 8 milyar dolarlık ihracat!
02 Haziran 2016 - 14:53 www.finansgundem.com

Plastikten kozmetiğe, ilaçtan boyaya yaşamın her alanına yönelik ürünler sunan kimya sektörü, son yıllardaki ihracat hamlesi ile Türkiye ekonomisinin en dinamik sektörleri arasındaki yerini sağlamlaştırıyor

Avrupa başta olmak üzere Afrika’dan Güney Amerika ve Uzakdoğu’ya kadar geniş bir dağılımda ihracat yapan kimya sektörü, küresel ekonomideki durgunluk ve en önemli pazarları arasında yer alan Ortadoğu’daki istikrarsızlığa rağmen 2015 yılında 15,5 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirmeyi başardı.  Türkiye genelinde yapılan 15,5 milyar dolar seviyesindeki kimya ihracatının yaklaşık yüzde 50’sini oluşturan 8 milyar dolarlık aslan payı ise İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) üyesi 6 bin firmaya ait. İKMİB, bu yıl ilk kez düzenlediği “2015 Kimyanın Yıldızları” töreninde başarılarından dolayı 18 farklı kategoride en çok ihracat yapan 113 üyesini ödüllendirdi.

Otomotiv, Hazır Giyim ve Konfeksiyonun ardından Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleştiren üçüncü sektörü konumunda bulunan kimya, neredeyse tüm sektörlere girdi sağlayan yönüyle Türkiye sanayinin nabzını tutuyor. Plastikten ilaca, medikalden kauçuk ürünlere, boyadan kozmetiğe kadar sanayinin hemen hemen her kolunda kimyayı görmek mümkün. Direkt ihracatının yanı sıra farklı sektörler aracılığıyla yapılan önemli oranda dolaylı ihracata da sahip. 2015 yılında Türkiye’nin en çok ihracat yapan 1000 firmasının 105’ini de kimya firmaları oluşturuyor. Bu firmaların yaklaşık 14 milyar civarındaki toplam ihracatları Türkiye ihracatının yüzde 12’sini kapsıyor.

İKMİB; uluslararası katılımlı fuarlar, ticaret heyetleri, alt sektörlerin ihracat rakamlarını yukarıya taşıyacak stratejiler geliştirilmesi, yeni pazar analizleri, Ar-Ge Proje Pazarları ve Tasarım Yarışmaları gibi çalışmalarla kimyanın son yıllarda kırdığı ihracat rekorlarında öncü bir rol üstlendi. Yürütülen çalışmalar meyvelerini verdi. Kimya sektörünün temsilcileri bugün yaklaşık 200 ülkeye ihracat yapıyor. Geçtiğimiz yıl Türkiye genelindeki 15,5 milyar dolarlık kimya ihracatının 8 milyar dolarını İKMİB’e üye 6 bin firma gerçekleştirdi. Türkiye’nin en güçlü ihracatçı birliklerinden biri olan İKMİB, üye firmalarını başarılarından dolayı onurlandırmak ve teşvik etmek amacıyla, bu yıl ilk kez “2015 Kimyanın Yıldızları Ödül Töreni”ni düzenledi.

Hyatt Regency Ataköy Otel’de yapılan tören, İKMİB’in kurulduğu 1991 yılından bu yana Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlenen isimlere plaket takdimi ile başladı. Kimyanın 18 farklı ürün kategorisinde en fazla ihracat yapan ilk 5 firma olmak üzere toplamda 113 üye şirkete ödül verildi. Ayrıca her kategoride ihracatını en hızlı yükselten firmalar da plaket aldı. İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz ve Yönetim Kurulu Üyelerinin de hazır bulunduğu törene firmalar da yoğun ilgi gösterdi.

İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, kimya sektörünün geniş ürün yelpazesiyle ülke ekonomisine yarattığı değeri daha da yukarılara taşımak için var gücüyle çalışmayı sürdürdüğünü belirterek şunları söyledi: “Kimya sektörü geçtiğimiz yıl en fazla ihracat yapan üçüncü sektör olmayı başardı. 2015 yılında ülke ihracatımız 143,9 milyar dolar olarak gerçekleşti, kimya sektörü ise 15 milyar 469 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Bir önceki yıla göre değerde 13,3 azalan ihracatımız miktar bazında 12,6 oranında arttı. Bu da gösteriyor ki ihracat verimliliğimiz arttı ama türev ürünlerdeki düşüşler ihracatımızı değer olarak azalttı. 2003 yılında 3,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşen kimya ihracatı aradan geçen 11 yıllık dönemde yüzde 400’lere varan artışla 2014 yılında 17,7 milyar dolar seviyesine ulaştı. 2015 yılında ise petrol ve emtia fiyatlarındaki düşüş başta olmak üzere dünya ticaret hacmindeki daralma, gelişmekte olan ülkelerdeki ekonomik dalgalanma, bölge ve çevre ülkelerde yaşanan olumsuzluklar rakamlarımıza yansıdı.”

2016 yılının ilk beş ayında üçüncülüğünü koruyan sektörün 5,7 milyar dolarlık bir ihracata imza attığını, kimya ihracatının artmasının en büyük temennileri olduğunu belirten Akyüz; “Sektör ihracatımızı ürün grupları açısından değerlendirdiğimizde son 12 yıllık dönemde değer bazında gübrede 10 kat, yapıştırıcılar ve tutkallarda 8 kat, kauçuk ve kauçuk eşya ürün grubunda 5 kat, plastik ve mamüllerinde 4 katlık bir ihracat artışı olduğunu görüyoruz. Sektörümüzün kısa sayılacak zaman diliminde gösterdiği bu muazzam büyüme ihracatçılarımızın potansiyelini ortaya koyuyor ve gelecek için bizleri umutlandırıyor” dedi.

İKMİB olarak 8 milyar dolar ihracat ile toplam Türkiye kimya sektör ihracatının yarısını gerçekleştirmenin haklı gururunu yaşadıklarını söyleyen Murat Akyüz : “Bu başarının asıl mimarlarını ödüllendirmek ve yeni başarılar için teşvik etmek amacıyla Kimyanın Yıldızları Ödül Törenini düzenledik. Mineral yağlar ve yakıtlar, ev ürünlerinden inşaata ve ambalaja kadar birçok alanda üretim yapan plastik sektörümüz, kişisel bakım ve kozmetik ürünler, sabun, boya, ilaç, gübre gibi 18 farklı ürün kategorisinde en fazla ihracata ulaşmayı başaran 113 firmamıza ödül verdik. Dünya ve Türkiye ekonomisinin zor bir sınav verdiği 2015’te tüm olumsuzluklara rağmen ihracatlarını artıran ve kendi kategorilerinde en fazla ihracata ulaşmaya başaran firmalarımızı kutluyorum. İKMİB olarak her zaman olduğu gibi bundan sonra da ihracatçılarımızın yanında olmayı sürdüreceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)