BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİklim teknolojisinde risk sermayesi yatırımları beş kat arttı----

İklim teknolojisinde risk sermayesi yatırımları beş kat arttı

İklim teknolojisinde risk sermayesi yatırımları beş kat arttı
25 Eylül 2020 - 16:50 www.finansgundem.com

Açıklanan yeni rapor iklim teknolojisine yapılan risk sermayesi yatırımlarının tüm risk sermayesi yatırımlarından beş kat hızlı büyüdüğünü gösterdi

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

İklim teknolojisine yönelik risk sermayesi ve kurumsal yatırımlar, 2013-2019 yılları arasında gerçekleşen tüm risk sermayesi yatırımlarından daha yüksek bir oranda büyüdü. İklim teknolojisine yapılan yatırımlar, 60 milyar doları buldu.

PwC tarafından yapılan, “İklim Teknolojisinin Durumu 2020” adlı araştırmada, tüm risk sermayesi piyasası göz önünde bulundurulduğunda, iklim teknolojisi için erken bir dönem olsa da, risk sermayelerinin yatırımları artıyor. 2013 yılındaki yıllık 418 milyon dolarlık yatırımlar, 2019 yılında 16,3 milyar dolara yükseldi. Rapora göre, bu rakam aynı dönemde yapay zekaya yapılan risk sermayesi yatırımlarının üç katı büyüklüğünde ve tüm risk sermayesi piyasasının beş katı büyüklüğünde.

Bu artışın sebeplerinin temelleri muhtemelen piyasa ekonomisine dayanıyor. İklim teknolojisi içerdiği teknolojilerin etkinliğini kanıtlama konusunda daha ileri bir seviyeye gelirken, daha az maliyetli karbon negatif çözümler de üretiyor.

Bu girişim yatırımının neredeyse yarısı, ABD ve Kanada’lı iklim teknolojisi starup’larına gitti (29 milyar dolar). Çin şirketleri ise 20 milyon dolarla ikinci sıraya yerleşti. Avrupa pazarı 7 milyar dolar çekmeyi başardı. ABD ve Çin’deki yatırımların büyük bir bölümü ulaşım çözümlerine yöneldi.

İklim teknolojisi startup yatırımları, San Francisco’da 11,7 milyar dolar seviyesinde, 7,5 milyar dolar rakibi Şangay’dan %56 yukarıdaydı. Avrupa ise yenilenebilir enerji alanında ve baterilerde daha fazla yatırım çekiyor.

PwC’nin Yenilik ve İnovasyon Direktörü Celine Herweijer açıklamasında, “bu analiz fırsatın aciliyetini gösteriyor ve kapanması gereken bir açığa işaret ediyor. Bu iklim kriziyle ilgili inovatif teknolojileri ve iş modellerini desteklemek için için bir fırsat. İklim teknolojisi, girişim yatırımlarında 2020’ler için yeni bir alan oluşturuyor” dedi.

Herweijer, “bu dönüşümü gerçekleştirmeyi mümkün kılan teknolojilerin ve çözümlerin, acilen ticarileşmeye ihtiyacı var. Tam da bu yüzden girişim sermayesi kilit konumda. Bir fark yaratmak için trilyonlarca dolara ihtiyaç yok. Ancak daha zorlu teknolojiler ve pazarlar için desteğe ihtiyaç olacak. Bu desteğin hükümetlerden gelerek araştırma ve geliştirme çalışmalarını hızlandırmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

İklim teknolojilerinde büyümeyi tetikleyen en büyük faktörler, rapora göre mobilite ve ulaşım, ağır sanayi ve sera gazı üretimi ve depolaması. Bunlar gıda, tarım, insan ürünü çevre, enerji ve iklim tarafından takip ediliyor.

İklim teknolojisine yapılan yatırımların büyük bir bölümü, geleneksel risk sermayesi şirketlerinden, sürdürülebilirlik alanında çalışan girişim fonlarından, kurumsal yatırımcılardan, enerji devlerinden, büyük teknoloji şirketlerinden ve hükümet destekli yatırım şirketlerinden geliyor.

Herweijer, “kurumsalların yatırım sürecine dahil olması, iklim teknolojisinin başarısının devamı için kilit niteliğinde. Sektöre getirdikleri şey sadece finasman değil, aynı zamanda ticari ‘know-how’ ve sektör bilgisi startupların yenilikleri pazarda nasıl yönlendireceğine ve uygulayacağına dair yol gösteriyor” dedi.

IEA: İklim krizini önlemek için temiz enerji teknoloji yatırımları hızlanmalı

 

Özel sermaye devi finans teknolojisine yatırım yapıyor

 

Çin'de girişim sermayesi fonları 1 trilyon yuanı aştı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)