BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİklim mücadelesi gelişen ülkelerle mümkün----

İklim mücadelesi gelişen ülkelerle mümkün

İklim mücadelesi gelişen ülkelerle mümkün
23 Nisan 2021 - 17:56 www.finansgundem.com

İklim değişikliğiyle mücadelede gelişen ülkelerin de katkıda bulunması gerekiyor. ABD ve Çin küçük ekonomilerin karbon emisyonlarını azaltmasına yardım edebilmek için birlikte çalışmalı.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD Başkanı Joe Biden yönetiminin iklim değişikliğiyle mücadelede öne çıkan ismi John Kerry, geçtiğimiz hafta Asya ve Avrupa’da gerçekleştirdiği turu noktaladı. Kerry’nin beraberinde getirdiği iyi haberlerden biri Çin’in iklim krizinin ciddiyetine yönelik ABD ile birlikte ortak bir açıklamaya imza atmış olması. Bu durum ise bu hafta gerçekleşecek iklim zirvesine Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in katılımı için zemin hazırladı. Bir diğer iyi haberse Hindistan’ın gelecek on yılda 450 gigawatt yenilenebilir enerji kapasitesi oluşturma sözünü yenilemiş olması oldu.

Üçüncü iyi haberse yeşil finans alanında ABD ve Çin arasında gelecekte gerçekleşecek işbirliği için belirsiz sözlerin verilmesi. Bu şekilde iki ülke Paris İklim Anlaşması’yla konulan hedeflere ulaşmaya çalışacak. Ancak Biden yönetiminin büyük çoğunluğu Çin hükümetiyle işbirliği yapmaktan daha çok, çatışma ve rekabete odaklanıyor. Xi 2060 yılında karbonsuzlaşma sözü vermiş olsa da ve Çin’in yenilenebilir enerji ürünlerinin önde gelen ürünlerini üretiyor olmasına rağmen ülkenin enerji tüketiminin neredeyse %60’ı kömürle sağlıyor.

Dahası, Xi perşembe günü kömür tüketimini azaltma sözü vermiş olsa da ülkenin en son açıkladığı beş yıllık planında kömür tüketimi dikkat çekiyor, bu durum ise emisyonları yükseltecek. John Kerry Financial Times’a yaptığı açıklamada, “Çin karbon konusunda alan hakları olduğuna dair güçlü bir inanç taşıyor, çünkü dünyanın geri kalanı uzun bir süredir bu konuda çalışıyordu” dedi. Daha da kötüsü son yıllarda Çin Asya ve Afrika’da 240 kömür enerjisiyle çalışan santrali finanse etti.

finansgundem.com'un derlemesine göre, Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi’ne dahil olan ülkeler (BRI), 2050 yılında dünyadaki tüm karbon emisyonlarının %50’sinden sorumlu olabilir. Bu rakam ise oldukça endişe verici. Örneğin Pakistan, her gelişen ülke gibi oldukça fazla miktarda enerjiye ihtiyaç duyuyor. Yakın zamana kadar ülke bunu pahalı petrol ithalatı ve kömür kullanan santrallerden elde ettiği ucuz elektrikle karşılıyordu. Bunlar arasında ise Çin’in Kuşak ve Yol Girişimi tarafından sağlanan kredilerle kurulan santraller de bulunuyordu.

Ancak Pakistan hükümetinin enerji danışmanı Nadeem Babar, yakın zamanda 2025 yılında ülkenin enerjisinin %50’sinin yenilenebilir enerji kaynaklarından karışılanacağını açıkladı. Babar, “hedefler oldukça yüksek ama bunu yapabiliriz” dedi. 

Hidroelektrik ve güneş enerjisi maliyetlerinin güneşli ve dağlık Pakistan’da petrolden daha ucuz olacağı konusuna dikkat çeken danışman, bunun ekonomik olarak çekici görüneceğini söyledi. Ancak buradaki sorunlardan biri Pakistan’ın Çin’in kredisiyle inşa edilmiş kömür santrallerini, Çin’e olan borcu nedeniyle kapatamayacak olması.

Ülke aynı zamanda yenilenebilir enerji girişimlerini kendi başına finanse edemez çünkü korona virüs pandemisi nedeniyle mali bir kriz yaşanıyor. Ülke özel sermaye yatırımları çekmeyi hedeflese de, risklerin bir bölümünü ortadan kaldırmak için kamu yatırımlarına da ihtiyaç duyacak. Bu nedenle batı liderleri ve ABD daha yaratıcı düşünmeli. Pekin yakın zamanda, BRI kömür finansmanını yeniden değerlendireceğinin sinyallerini verdi ve Bangladeş’te bir kömür projesini geri çekti. Bununla birlikte yenilenebilir enerjiye yönelen BRI finansmanı da dikkat çekici şekilde yükseldi.

Bu nedenle Çin’in işbirliğine olumlu yaklaştığı bir senaryo imkansız değil. Pakistan Çin’in ürettiği güneş panellerini ve rüzgar türbinlerini satın aldığı sürece geçmişteki borçlarının silinmesi bile mümkün olabilir. Pakistan’la gerçekleştirilebilecek böyle bir pilot projenin başarılı olmasıyla ise Vietnam, Bangladeş ve Endonezya gibi ülkelerde de yenilenebilir enerji girişimlerinin başlamasını sağlayabilir. İklim değişikliğiyle mücadelenin başarıya ulaşması için gelişen ülkelerin acilen büyük miktarlarda finansmana erişiminin sağlanması gerekiyor.

Bu finansman ise yalnızca bir kaynaktan karşılanamayacak kadar büyük. Bu nedenle Biden’ın bir sonraki iklim zirvesine yalnızca büyük ülkelerin değil, Pakistan gibi gelişen ülkelerin de davet edilmesi gerekiyor. 

Nasa'dan Azmak Deresi paylaşımı

 

Sıfır atıkla devlet kasasına 3.1 milyar girdi

 

Greta: Krizi görmezden geliyorsunuz

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)