BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans Kulisİklim hassasiyeti havacılık sektörüne pahalıya patlayacak----

İklim hassasiyeti havacılık sektörüne pahalıya patlayacak

İklim hassasiyeti havacılık sektörüne pahalıya patlayacak
24 Mayıs 2023 - 15:48 www.finansgundem.com

Havacılık sektörünün karbon sıfıra erişme umutlarını bağladığı sürdürülebilir yakıtlar jet yakıtlarına göre çok daha fazla maliyetli. Boeing CEO’su bu yakıtlar çevre için önemli olsa da jet yakıtlarının ucuz kalmaya devam edeceğini söyledi

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Havacılık devi Boeing’in patronu yeni iklim dostu bio-yakıtların “jet yakıtlarının fiyatına asla ulaşamayacağı” konusunda uyardı. Sektör liderinden gelen bu açıklama havacılık sektörünün karbon emisyonunu azaltma hayalleri için soğuk duş etkisi yarattı.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre havayolu şirketleri, sürdürülebilir havacılık yakıtları (SAF) olarak adlandırılan, yemeklik yağ ve bitkiler gibi gıda atıklarından üretilen yakıtların, bugünün uçaklarında kullanılan Jet A benzeri yakıtların yerini almasını ve karbon salınımını hızlı bir şekilde azaltmasını bekliyordu.

Ancak Financial Times’ın haberine göre SAF şu ana kadar havacılıktaki yakıt sarfiyatının yüzde 1’inden azını karşılayabiliyor ve geleneksel jet yakıtının en az iki katı fiyata işlem görüyor.

Boeing CEO’su Dave Calhoun konuyla ilgili açıklamasında, “Ölçek yaratacağız ve daha ekonomik hale geleceğiz. Ancak Jet A fiyatına ulaşacağımızı sanmıyorum. Bunun mümkün olabileceğini de düşünmüyorum” dedi. Calhoun SAF yakıtlarla ilgili açıklamasında, “Çok daha olumlu ve önemli bir etki yaratacaktır” ifadelerine yer verdi ancak köklü bir değişim yaşanmasını beklemediğini de sözlerine ekledi.

Calhoun'un yorumları, sektörde yaşanan zorluklara yönelik endişeleri yansıtıyor. Zira havacılık endüstrisinin karbon sıfır hedefleri kıtalararası seyahatleri çok daha zorlu hale getiriyor. Petrol çağının en önemli başarılarından birisi bu seyahatleri çok daha kolay hale getirmesiydi.

Energy Aspect’in Enerji Geçişi Araştırmaları Başkanı Robert Campbell, CEO’nun yorumlarına ilişkin açıklamasında, “Biraz yüksek sesle konuşuyor. SAF üretmenin ucuz bir yolu yok. Eğer böyle bir yol olsaydı bunu çoktan yapıyor olurduk” ifadelerine yer verdi.

ABD’nin SAF üretiminde vergi imtiyazları sağlaması Biden yönetiminin geçen yıl kabul edilen kapsamlı Enflasyonu Düşürme Yasası’nda kabul edilen temiz enerji sübvansiyonları arasındaydı. Avrupa Birliği de Avrupa’daki havalimanlarında jet yakıtı yerine SAF kullanım hacimlerinin artırılmasını talep ediyor.

Dünyanın en büyük havayollarını içeren bir ticaret örgütü Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği 2050 yılına kadar net sıfır emisyona ulaşmak için 2021 yılında hedef belirledi. SAF kullanımının bu hedefin yüzde 65’ini oluşturacağı düşünülüyor.

Ancak British Airways eski CEO’su Willie Walsh bu süreçte hava taşımacılığının çok daha maliyetli olacağı konusunda uyarıyor.

FT’nin geçen hafta düzenlediği bir etkinlikte konuşan Walsh, “Bu hedef ulaşılabilir. Ancak net karbon sıfıra geçişin maliyetinin düşük ya da fark edilemez ölçekte olacağını söyleyen herkes korkarım ki kendilerini kandırıyorlar” ifadelerine yer verdi.

Enerji veri sağlayıcısı Argus Media'ya göre, cuma günü itibariyle SAF’nin ABD’deki fiyatı galon başına 6,83 dolardı. Bir galon jet yakıtı ise 2,34 dolardan işlem görüyordu.

Fransa'da kısa mesafeli uçuş seferleri yasaklandı

 

AB'nin havacılığa verdiği 130 milyon euroluk yardıma iptal kararı

 

Havalimanlarında yolcu sayısı ilk 4 ayda yüzde 32,4 arttı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)