BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakİklim değişikliğinin emlak fırsatı yarattığı 3 bölge----

İklim değişikliğinin emlak fırsatı yarattığı 3 bölge

İklim değişikliğinin emlak fırsatı yarattığı 3 bölge
25 Kasım 2021 - 15:16 www.finansgundem.com

İklim değişikliği, iklim göçünü de beraberinde getirecek. Bu durum ise küresel emlak yatırımcıları için fırsat anlamına geliyor.

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de Kaliforniya’nın kuzeyi ekim ayında başlayan ve nisan ayına kadar devam eden uzun ve yağmurlu dönemlerle bilinir. Ancak bugün iklim değişikliği nedeniyle bölgede kış günleri oldukça güneşli geçiyor. Bu durum ise eşi benzeri görülmemiş bir kuraklığa neden oldu. Yaz ayları ise kasıp kavuran sıcaklarla geçiyor. Forbes’un haberine göre bunun sonucunda Kaliforniya’da yaşayanların büyük bir kısmı, yaşamak için farklı bölgelere yöneliyor. Bu nedenle de bölgede emlak talebi düşüşte.

Benzer iklim göçleri dünyanın birçok bölgesinde kısa zaman içerisinde yaşanacak. Bir yatırımcı olarak, emlak yatırımı yaparken tehlike altındaki bölgeleri ve bu bölgelerde yaşayan insanların tercih ettikleri bölgeleri tespit etmek gerekiyor. İklim göçü nedeniyle oluşan bir yatırım fırsatını tespit etmek için tahmin edilen iklim değişikliklerinin etkisine bakmak ve aynı zamanda bu değişimlerin pazarda nasıl karşılanacağını düşünmek gerekiyor.

Bu anlamda kasırgalar, fırtınalar ya da aşırı sıcak gibi iklim riskleri öne çıkıyor. Aynı zamanda özellikle de tarım alanında öne çıkan bölgelerde kuraklık etkisi dikkat çekiyor. Bununla birlikte deniz seviyesinin yükselmesiyle su altında kalma riski bulunan sahil bölgelerini de tespit etmek gerekiyor. Bu etkiler emlak alanında değerlendirildiği kadar tarım ve turizm alanında da göz önünde bulundurulmalı. Bu tür riskleri ve yaratacağı etkileri değerlendirirken, bölgenin içinde bulunduğu ülkenin ekonomisine de dikkat etmek gerekiyor.

İklim riskleriyle daha etkin bir şekilde baş edebilen ülkeler genellikle zengin ülkeler oluyor. Diğer yandan bazı yoksul ülkeler, iklim etkilerini daha yüksek seviyelerde yaşayabilir. Birçok derecelendirme kurumu iklim risklerine hazırlık seviyesini ölçmek için ülkelerin iklim girişimlerine bakıyor. Bu alanda ülkelerin yenilenebilir enerji uygulamaları, karbon emisyon hedefleri, elektrikli araçlar konusundaki tutumu ve fosil yakıt kullanımını azaltma hedefi öne çıkıyor.

Daha da önemlisi finansgundem.com'un derlediği bilgilere göre ülkelerin karşılaşacakları iklim etkisiyle mücadele edebilecek finansal ve teknolojik kaynaklara sahip olup olmadığı da önemli. Bir yatırımcı olarak aynı zamanda, ülkenin iklim göçü sonucunda talep görüp görmeyeceğini de değerlendirmek gerekiyor.

İklim değişikliği hangi bölgelerde fırsat yaratıyor?

1. Portekiz

Portekiz elverişli iklimi ve uygun yaşam koşullarıyla dünya çapında emeklilerin tercihlerinden bir tanesi. Ülkenin emlak piyasası da geçtiğimiz 10 yılda artan talepten fayda gördü. Portekiz şimdi aynı zamanda iklim değişikliğinden en az etkilenecek bölge olarak da dikkatleri çekiyor. İklim değişikliğinin Portekiz’in gayrisafi yurtiçi hasılası üzerindeki etkileri minimal olacak ve ülke dünyada en az etkiyle karşılaşanlar arasında yer alacak. Aynı zamanda ülkenin iklim değişikliğinin beraberinde getireceği etkilerle mücadele etmek için donanımı da bulunuyor.

Ülkenin olumsuz yanlarından bir tanesi kuraklık olacak. Bu risk ise ülkenin kuzey sahillerinde bulunan Lizbon şehrinde oldukça düşük. Portekiz’in bu alanda dikkat çekiyor olmasının nedenlerinden bir tanesi de, iklim değişikliğinden oldukça fazla etkilenecek Güney Asya’ya bağlı olmaması. Benzer bir şekilde ABD ile ilişkileri de düşük seviyede. Ülke ekonomisi görece olarak bağımsız ve Avrupa’nın büyük ekonomilerine kıyasla daha çeşitli bir ticaret sektörü bulunuyor.

2. Kanada’nın doğusu

Kanada en kötü senaryoda dahi iklim değişikliği konusunda en yüksek direnci gösterebilecek ülkelerden bir tanesi. Ancak ülke deniz seviyesinin yükselmesiyle tehdit altında kalabilir. Fırtınaların artması ve sel olayları da önemli riskler oluşturuyor. Ancak ülke bunlar dışındaki risklerden oldukça az etkilenecek.

Ülkenin tarım ve turizm sektörleri, hava sıcaklıklarının artmasından fayda dahi görebilir. Aynı zamanda Kanada iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele için yüksek bir donanıma sahip. Kanada’nın iklimi ve göç politikaları nedeniyle emekliler tarafından sıklıkla tercih edilmiyor. Ancak yatırımcılar burada oluşacak fırsatları değerlendirebilir. Kanada iklim göçünün en büyük kazananlarından bir tanesi olabilir.

3. İspanya’nın kuzeyi

İspanya’nın güçlü yanları arasında ülkenin deniz seviyesindeki yükselişi kontrol altına alabilmesi ve sağlık sistemi yer alıyor. Diğer yandan ülkenin en büyük doğal tehdidi sel olaylarından kaynaklanıyor. Ülkenin turizm sektörü iklim göçünden olumsuz etkilenebilir. Yatırımcılar bu nedenle ülkenin kuzeyine odaklanıyor. Bu bölgede hem kent merkezlerinde hem de kırsal alanlarda fırsatlar bulunuyor. İspanya’nın bu bölgesi adeta bir güvenli liman. Birçok doğal afet burada görülmüyor, bol miktarda su bulunuyor ve orman yangınları düşük bir risk oluşturuyor.

Dünyanın en derin metro istasyonu

 

Şoke eden iddia: Global elitler yeni salgını planlıyor!

 

Avrupa aşısızlara kapanıyor: Bir ülkeden daha sıkı tedbirler!

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)