BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİki salgın tek fark: ABD daha kırılgan----

İki salgın tek fark: ABD daha kırılgan

İki salgın tek fark: ABD daha kırılgan
06 Nisan 2020 - 15:35 www.finansgundem.com

Korona virüs benzeri küresel bir salgın yakın tarihteki sadece 1918 yılında yaşandı. ABD ekonomisi ise o tarihteki ekonomik yapısına göre salgına karşı çok daha fazla savunmasız

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel bir salgın haline gelen korona virüsün etkilerini geçmişe bakarak değerlendirmek oldukça güç. Bununla birlikte 1918 yılında gerçekleşen İspanyol Gribi salgını önemli bir kaynak teşkil ediyor. Bloomberg’in haberine göreyse ABD ekonomisi salgına karşı 1918’e göre çok daha kırılgan.

Korona virüsle karşılaştırılabilecek nitelikteki en büyük salgın 1918 yılında gerçekleşti. Bu salgında sırasında Amerika Birleşik Devletleri’nde fabrika ve tarım işçilerinin dörtte birinden fazlası ülke çapında zarar görmüştü. Şu anda fabrika ve tarım işçileri nüfusun sadece %10’nuna ve iş gücünün %1,5’ine tekabül ediyor. Bununla birlikte hizmet sektöründe çalışan insan sayısı iki katına çıkarak ABD iş gücünün %80’i haline geldi.

1918 yılında hayal bile edilemeyecek bir şey olan evden çalışma lüksü, günümüz teknolojileri sayesinde hizmet sektörünün bazı alanlarında mümkün. 1918 koşullarıyla karşılaştırıldığında sağlık sektörü geçtiğimiz hafta yaşadığı bütün sorunlara rağmen salgına karşı çok daha güçlü ve çok daha iyi donanımlı. Buna karşın hizmet sektörünün diğer alanlarında milyonlarca çalışan yeni korona virüs sebebiyle işsiz kaldı. Eğlence, otelcilik ve perakende sektörü 1918 yılından ifade ettiğinden çok daha fazla önem arz ediyor.

Önceki salgın döneminde bir süreliğine saklanmak bir seçenek olarak görünebilirken bugün saklanmak ve salgının geçmesini bunca süre beklemek mümkün değil. ABD 1918 yılına göre salgın hastalıklara daha dayanıklı olabilir fakat ekonominin salgının sonuçlarına daha az dayanıklı olduğu bir gerçek.

1918 ekonomik verileri oldukça seyrek. Verilerin çoğunluğu 1920 nüfus sayımına dayanıyor ve karşılaştırmaların düzgün yapılamamasını sağlayan iki önemli faktör var. Bunlardan birincisi ABD’de alkol yasağı süresince birçok barmenin kayıtsız olarak çalışması. İkinci önemli faktörse 1918 yılı kasım ayına kadar ABD’de iş gücüne katılması gereken 4 milyondan fazla erkeğin Birinci Dünya Savaşı’na katılmış olması.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • 1918 Amerikan Nezlesi salgını.06 Nisan 2020 16:55

    1918’ deki salgın ABD’de başlamasına rağmen ihale İspanya’ya kalmış, alakasız olarak İspanya ismi ile anılır olmuş.