BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİki faizsiz banka geliyor----

İki faizsiz banka geliyor

İki faizsiz banka geliyor
08 Ocak 2014 - 07:27 www.finansgundem.com

Hazine’nin üzerinde çalıştığı düzenlemeye göre Ziraat Bankası ve Halkbank’ın kuracağı katılım bankaları sektörde ağabeylik rolünü üstlenecek

Ekonomi yönetiminin uzun süredir üzerinde çalıştığı kamunun iki katılım bankası kurma stratejisinin detayları netleşti. Hazine’nin üzerinde çalıştığı düzenlemeye göre Ziraat Bankası ve Halk Bankası’nın ortak olacağı iki faizsiz banka kurulacak. Bu iki kuruluş kira sertifikası (sukuk) işine ağırlık vererek sistemdeki diğer katılım bankalarına da ağabeylik rolü üstlenecek. Petrol zengini Körfez ülkelerinden daha fazla kaynak girişinin de önü bu sayede açılmış olacak. Faizsiz bankacılığın ülke geneline yayılmasını hedefleyen çalışma kapsamında şubeler muhabirlik görevi görse de kasalar ayrı olacak. Hazine her ikisinin de patronu olurken isim konusunda net kararın verilmediği de öğrenildi.

Türkbank ismi ağır basıyor

Star'da yer alan habere göre, Bankacılık Düzenleme Kurumu (BDDK) ve Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF) yakın kaynaklardan edinilen bilgilere göre daha önce ismi gündeme gelen Adabank’ın satın alınması stratejisinden vazgeçileceği belirtiliyor. Adabank’ın geçmişteki imajı sebebiyle istenmediği ifade edilirken, Türkiye’nin ilk islami bankası olarak kurulan Türkbank ismine ise sıcak bakılıyor. Özellikle TMSF yönetimi Türkbank isminin yaşatılması yönünde görüş beyan ediyor. Hazine Müsteşarlığı’nın konuya ilişkin çalışması devam ederken, BDDK’da çalışmaların biterek başvuru yapılmasını bekliyor. Çalışma tamamlandıktan sonra Bankacılık Üst Kurulu’na lisans müracaatı yapılacak.

Likidite önemli problem

Katılım bankalarının büyüyebilmesi için ikincil piyasanın olması gerektiğine dikkat çeken bir ekonomi yetkilisi “Aktiflerin bankalarda yüzde 60’ı kredi iken katılımda bu oran daha yüksek, yüzde 80 seviyesinde. Katılım bankalarının gelişememe noktasında en büyük problemleri likidite olmuştur. Kısa vadeli mevduatla uzun vadeli kredi veriyorsunuz. Sürekli diken üstünde kalıyorsunuz” diye konuştu.

Uluslararası lobiler girişimden rahatsız

Türkiye’de faizsiz bankacılığı büyütmek amacıyla kamunun devreye girmesi uluslar arası lobileri rahatsız etti. Ziraat Bankası ve Halkbank’ın faizsiz bankacılık yapacak olmasının petrol ve dolar zengini Körfez  sermayesinin yeni adresinin Türkiye olması konusunda dünyanın birçok ülkesinde rahatsızlık oluşturduğu belirtiliyor.

Sistemdeki payları artacak

Türk bankacılık sektöründe yüzde   5 paya sahip olan katılım bankacılığının kamunun devreye girmesi ile birlikte sistemden alacağı payın artacağına dikkat çeken üst düzey bir ekonomi yetkilisi “Hem Ziraat hem de Halkbank Türkiye’nin gözbebeği iki büyük banka. Bunların faizsiz bankacılıkta da aktif olarak rol oynayacak olması çok sayıda finans kuruluşunu rahatsız ediyor. Faize duyarlı kesim kamu bankaları ile İslami bankacılığa daha rahat ulaşacağı için hem Türkiye hem de dünyanın önde gelen bankaları tarafından dikkatli bir şekilde izleniyor” dedi.
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)