BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİhtiyaç kredisi faizlerinde artış----

İhtiyaç kredisi faizlerinde artış

İhtiyaç kredisi faizlerinde artış
13 Mart 2023 - 15:34 www.finansgundem.com

Bankalar, Merkez Bankası’nın tüketici ihtiyaç kredilerini de menkul kıymet tesisi kapsamına alması kararına rağmen ihtiyaç kredisi faizlerinde artışa gitti.

Merkez Bankası bankalara cuma günü gönderdiği yazı ile ihtiyaç kredisi faizlerinde belli sınırın üzerine ek menkul kıymet tesisi zorunluluğu getirse de bankacılık sektörü haftaya ihtiyaç kredisi faizlerinde artışla girdi.

Merkez Bankası kararı ile bankalarca tüketiciye kullandırılan ihtiyaç kredileri faiz oranına göre menkul kıymet tesisi kapsamına alındı. İhtiyaç kredilerinden faiz/kâr payı oranı Merkez Bankası’nca ilan edilen yıllık bileşik referans oranın 1.8 ile 2.0 (dâhil) katı arasında olanların birinci kademede yani yüzde 20 oranında, 2.0 katından yüksek olanların ise ikinci kademede yüzde 90 oranında menkul kıymet tesisine tabi olması kararlaştırıldı. Bundan sonra ise bankacıların yaptığı hesaplamalara göre ihtiyaç kredisi faizi yüzde 18,6’yı aştığında yüzde 20, yüzde 20,6’yı aştığında ise yüzde 90 oranında ek menkul kıymet alım zorunluluğu oluşacak. Yine bankacıların yaptığı hesaplamalara göre aylık faizin yüzde 2’nin altında kalması gerekiyor menkul kıymet tesisinden kaçınabilmek için.

Ekonomim'den Şebnem Turhan'ın haberine göre, bu karara rağmen bu hafta kamu bankaları dahil tüm bankalar ihtiyaç kredisi faizlerini artırdı. Geçen hafta yüzde 2,79’dan ihtiyaç kredisi kullandıran bir özel banka bu hafta 30 baz puanlık artışla faiz oranını yüzde 3,09’a çıkardı. Bir diğer özel banka ise yüzde 2,01 olan ihtiyaç kredi faizini 3,01’e çekerken, yine başka bir özel Banka da yüzde 2,62 olan faizini yüzde 3’ün üzerine taşıdı. Bir kamu bankası da yüzde 1,55 olan emekli ihtilaç kredisinin faizi küçük de olsa artışla yüzde 1,57’ye yükseltti.

Bankacılık sektörü kaynakları ihtiyaç kredisi faizlerindeki artışın kredi arzını sınırlamak için alındığını çok ihtiyacı bulunmayan müşterilerin bu kanalı tercih etmeyeceğini dile getirdi. Kaynaklar, müşterilerin yüzde 1,36 seviyesinde olan faiz oranıyla kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarını kullanımını artıracağına işaret etti. Böylece Merkez Bankası’nın üst sınırına rağmen bankacılık sektörü tersine hareket etti.

TCMB'den ihtiyaç kredilerine kritik düzenleme

 

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Fausto13 Mart 2023 20:40

    İnanılır gibi değil ülkeyi tarihinde görülmemiş ekonomik krizine sokanlar istifa edip başarısızlıklarını kabul edeceklerine cgöreve devam etmeleri inanılmaz çağdaş uygar ülkelerde asla kabul görmeyen

  • Metin Orhan13 Mart 2023 19:14

    Aba altından sopa gösterilmekle, ceza ile ekonomi yönetilmez. Ülkede güvenilir bir kurum kalmadı. Seçim yaklaştıkça haklı olarak stres artmaya devam ediyor. Seçim sonrası 2 olasılık var. Kötü yada çok kötü.

  • Cat13 Mart 2023 17:01

    Merkez bankası kararları ülkeyi olmayacak ekonomik krize soktu dinlenmenesi hayır kendisine ne kredisi kaldı nede güven faizleri bütün dünya yükseltirken akla zarar biad eden indiren bir merkez bankası enflansyonu patlatarak piyasaları bozarak ekonominin temeli olan işlevini itibarını yitirmiştir