BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkİhtiyaç kredilerinde 4 ay sonra bir ilk----

İhtiyaç kredilerinde 4 ay sonra bir ilk

İhtiyaç kredilerinde 4 ay sonra bir ilk
20 Temmuz 2022 - 12:01 www.finansgundem.com

BDDK'nın taksit sınırı dahil aldığı yeni önlemler sonrasında ihtiyaç kredilerinde frene basıldı. 8 Temmuz haftasında ihtiyaç kredisi hacminde daralma yaşandı.

Resmi enflasyonun yüzde 80'e dayanmasına rağmen Merkez Bankası (TCMB) politika faizini yüzde 14 ile reel olarak tarihi düşük seviyede tutmaya devam ederken, farklı yollarla kredi faizleri artırılıyor, kredi büyüme hızı yavaşlatılıyor.

BDDK verilerine göre, 8 Temmuz haftasında ihtiyaç kredisi hacminde 4,5 milyar TL'lik düşüş yaşandı. Bu düşüş, 18 Mart haftasındaki 499 milyon TL'lik düşüş sonrasındaki ilk haftalık düşüş olarak kayıtlara geçti. İhtiyaç kredisi hacmindeki artışlar, 13 Mayıs 2022 haftasında 9,4 milyar TL ile zirveyi görmüştü.

KREDİ KARTI BORÇ TUTARINDA 985 MİLYON TL'LİK DÜŞÜŞ

8 Temmuz haftasında bireysel kredi kartı borç tutarında da 985 milyon TL'lik düşüş yaşandı. Bu düşüş de 8 Nisan haftası sonrasında ilk oldu.

BDDK, 9 Haziran'da açıkladığı kararla tüketici kredilerinde taksit sınırlamasına gitmişti. Eylül 2021'de 50 bin TL üzeri tüketici kredilerinde vade sınırını 36 aydan 24 aya indiren BDDK, 9 Haziran'daki kararla 100 bin TL olarak yeni bir sınır tanımlamış ve bu sınır üzerindeki krediler için vadeyi 24 aydan 12 aya indirmişti.

BDDK ayrıca, limiti 25 bin TL üzeri olan kredi kartlarının asgari ödeme tutarını, dönem borcunun yüzde 20’sinden yüzde 40’ına yükseltmişti.

FAİZLERDE ARTIŞ EĞİLİMİ

İhtiyaç kredisi faizleri 1 Temmuz haftasında ortalama yüzde 32,91'e kadar yükseldi. Kasım 2021'de yüzde 23 seviyelerinde olan bu oran, Ekim 2018 sonrasındaki yaklaşık 4 yılın zirvesi olarak kayıtlara geçti. Sözcü'den Emre Deveci'nin haberine göre, faizlerdeki artış eğiliminin önümüzdeki haftalarda devam etmesi bekleniyor.

Ticari kredi faizleri de 1 Temmuz'da yüzde 31,26'ye kadar yükseldi ve Kasım 2018 sonrasının zirvesine ulaştı. Bu oran nisanda yüzde 20'nin altını görmüş ancak daha sonra yükselişe geçmişti.

Bankaların elindeki enflasyona endeksli tahvillerde iskonto oranının yüzde 50'ye yükseltilmesi dahil bir dizi önlem kredi faizlerinin yükselişinde etkili oldu.

Öte yandan, kredi faizleri son dönemde artsa da yüzde 80'lik resmi enflasyon düşünüldüğünde reel olarak düşük kalmaya devam ediyor.

KKM hesaplarındaki tutar 1 trilyon TL'nin üzerinde

 

Reeskont kredisinde yeni şartlara ihracatçı tepkisi

 

Özel sektörün yurt dışı kredi borcu azaldı

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)