BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİhracatçılardan sonra sıra ithalatçılarda----

İhracatçılardan sonra sıra ithalatçılarda

İhracatçılardan sonra sıra ithalatçılarda
03 Kasım 2013 - 09:46 www.finansgundem.com

İhracatçı firmalar için uygulamaya konan ‘yerinde gümrükleme’ sistemi, şimdi de ithalatçı firmalar için hayata geçiriliyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, daha önce ihracatçı firmalar için uygulamaya konan ‘yerinde gümrükleme’ sistemini, şimdi de ithalatçı firmalar için hayata geçirdiklerini açıkladı.
Yazıcı, “Böylece ithalatçı gümrüğe gitmeyecek, gümrük işlemleri ithalatçı firmanın kendi tesislerinde yapılacak. İthal edilen eşya da iç gümrüğe getirilmeden doğrudan firmanın tesislerine sevk edilebilecek. Eşya muayenesinin gerekli olduğu sınırlı sayıdaki durumlarda ise gümrük memuru firmanın tesisine gidecek. Bu konuda hazırladığımız yönetmelik hayata geçirildiğinde firmaların gümrükleme ve taşımacılık maliyetleri azalacak, işlemler hızlanacak, gümrüklerdeki iş yoğunluğu hafifleyecek ve araç  kuyrukları azalacak” dedi.
Yönetmelik taslağı hazır
Hazırladıkları yönetmelik taslağını, iş dünyasına, ticaret  erbabına ve ilgili kurumlara gönderdiklerini anlatan Yazıcı, yetkilendirilmiş yükümlü sertifikasına sahip olacak ithalatçı firmaların ayrıca “izinli alıcı” uygulamasından da yararlanacağını ifade etti. Yazıcı, “Bu yetki ile ithal edilen eşya, varış gümrük müdürlüğüne sunulmaksızın, doğrudan taşıyıcı firma tesislerine transit rejimi kapsamında taşınacak ve gümrük işlemleri taşıyıcı firmanın tesislerinde sonlandırılacak. Tercihe bağlı olarak ithal edilen eşya, taşıyıcının veya ithalatçının tesislerine getirilerek gümrük işlemlerinin burada yapılması mümkün olacak” dedi.
Maliyeti yüzde 50 azaltacak
Yazıcı, “Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü” uygulaması ile maliyetlerin  yüzde 50 oranında azalacağını da sözlerine ekledi.
Taslağına göre, Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü almak isteyen imalatçı konumdaki ithalatçı firmaların son bir yıl içerisinde toplam 20 milyon dolarlık ithalat ve ihracat veya asgari 5 milyon dolar tutarında ihracat yapmış olmaları gerekecek. Firmaların en az 3 yıldır faaliyette bulunması şart olacak. Bu statüyü isteyen firmalarda ticari kayıtlarının güvenilir ve izlenebilir olması koşulu aranacak. Bununla beraber firmaların mali yeterlilik koşuluna da bakılacak.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)